Бойко Борисов е възможна изненада на следващите избори

"Възможна е изненада на парламентарните избори, свързана с личността на ген. Бойко Борисов", прогнозира червеният социолог Петър-Емил Митев. В студиото на Би Ти Ви професорът, неуспешно лансиран от сегашните управляващи за обществен защитник, не уточни дали вижда главния секретар на МВР като кандидат за депутат в листата на конкретна партия или като водач на нова политическа формация.

Заради непрестанните си искания за по-строги закони за борба с престъпността, Борисов бе заподозрян от Демократи за силна България, че се опитва да наложи полицейска държава. Бившият премиер Иван Костов пък директно покани Борисов и главният прокурор Никола Филчев да се кандидатират за парламента, ако толкова искат да лансират законодателни инициативи, което конституцията не им позволява в момента. Фигурите на главен секретар в МВР и главен прокурор нямат право на законодателна инициатива.

Борисов бе скастрен и от червената депутатка и бивш прокурор Татяна Дончева, че е учил само за пожарникар и трябва да се съобразява с йерархията като спре да дава акъл на законотворците в Народното събрание и на министрите в правителството.

Заради непрестанните си изявления срещу съдии, адвокати и бандити, Бойко Борисов, без да е политик, традиционно държи висок рейтинг.

Социологът Митев не изключи възможността за една бъдеща коалиция в управлението на страната между БСП, ДПС и НДСВ след парламентарните избори догодина.

Социалистите вече обявиха резултати от вътрешнопартийно допитване, което сочи, че партията на Ахмед Доган е харесвана за бъдещ коалиционен партньор.

"Партия, която е в опозиция трудно губи проценти от електората си. БСП достигна максимума си, тя не може повече да увеличи и ще трябва да задържи тези проценти", призна още Петър-Емил Митев. Според него е възможно НДСВ да увеличи своите проценти за парламентарните избори и да настигне БСП, макар и това да е малко вероятно.

"Едно бъдещо дясноцентристко управление ще е нестабилно. Днес въпросът е не кой, а кои ще управляват - това е преходът от монопол на партийна власт към коалиционност, което е огромна крачка напред за страната ни", заяви проф. Митев.

По повод подготвяните от БСП мащабни чествания на Девети септември, червеният социолог посочи, че страната ни се нуждае от един спокоен и човешки разговор за нашето минало.

Целта на тези празненства ще е да се отбележи преминаването на България на страната на антитерористичната коалиция и победата над нацизма, а не честване идването на комунистите на власт, повтори тезата на "Позитано" 20 и Петър-Емил Митев.

Въпрос на лична преценка на премиера Симеон Сакскобургготски е дали ще приеме поканата на БСП да присъства на честванията на 9 септември, каза проф. Митев.

По време на парламентарния контрол миналия петък, Сакскобургготски увери, че не мисли за реставрация на комунизма, но призова политиците да се замислят и да простят на тоталитарния режим.

"Много от нас - по-старите, не са забравили дадени ситуации, но заедно с по-младите трябва да гледаме напред, към бъдещето", каза Симеон след питане на председателя на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова защото точно той, с неговата биография, е предложил най-високия орден за бившия главен прокурор по време на възродителния процес проф. Васил Мръчков.

Той посочи, че във военния музей в Мадрид има картина от гражданската им война с легенда под нея "Испанци помнете, не забравяйте, но простете". Мисля че е интересно всеки от нас да се позамисли върху това, добави министър-председателят.

От парламентарната трибуна Иван Костов каза, че "точно защото помним и прощаваме, трябва да направим така, че други да не злоупотребяват с дати от българската история".

БСП се готви да реабилитира една дата, да вкара в спомените ни друг спомен, който не отговаря на историческите реалности, заяви той. За да покажете, че сте против реабилитацията на комунистическия режим, призовете мнозинството да подкрепи всяка политическа инициатива, която дава възможност на Народното събрание да даде обективна историческа оценка за датата 9 септември 1944 г., обърна се Костов към министър-председателя.

Премиерът отговори, че може би в стремежа на България да върви към Европа, мисълта за възстановяването на "комунистическия режим" едва ли в 21 век е нещо, което може да се приеме като плюс. Заради това мисля че няма такова намерение у нас, добави той.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: