Бойко Борисов е за Ден на българския геноцид

Бойко Борисов е за Ден на българския геноцид

Министър-председателят Бойко Борисов подкрепя предложения от "Атака" Ден за българския геноцид, става ясно от негово интервю за сайта "Koritarov online".

В първия ден на новия парламент Волен Сидеров обяви, че "Атака" ще внесе проекторешение "за осъждане на геноцида над българската народност в продължение на над 500 години", обявяване на 17 май, денят на клането в Батак, за Ден срещу геноцида на българската народност и издигане на мемориал в памет на жертвите. Друго предложение на "Атака" е за отпадане на новините на турски език по БНТ.

Попитан дали ГЕРБ ще подкрепи тези предложения, Бойко Борисов казва, че трябва да се проведат срещи на ниво парламентарни групи, "да уточнят колегите от "Атака" какво точно имат предвид".

"Разбира се, това трябва да мине през широка обществена дискусия, защото в противен случай би могло да се залитне в етническа нетолерантност или подобна посока. Със сигурност знам, че в плановете за почивни дни следващата година Разпети петък ще бъде почивен ден. По простата причина, че тогава всички българи – и религията казва, че не се работи. Християнската религия казва, че на този ден не се работи", добавя Бойко Борисов.

Той отказва да сподели личната си позиция по въпроса за новините на турски език по БНТ.

"Ще изчакам, защото с подобна лична позиция три месеца имаше предизборна кампания срещу мен. Личната позиция в случая няма значение. Има значение за това какво и по какъв начин", казва Бояко Борисов и добавя: "Ден за геноцид на българите съм убеден, че мога да подкрепя – като лична позиция".

Споделяне

Още от България