Бойко Борисов едно към едно: Нито се виждам дебел. Нито се виждам грозен

Бойко Борисов, сн. БГНЕС
След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента премиерът Бойко Борисов представи пред журналисти анализа си за случващото се в България през последната седмица. Публикуваме го без редакция.    
 
 
Въпрос: В доклада на Държавния департамент на САЩ има доста критики за корупция, липса на системни мерки...
 
Корупция има във всички държави, и в САЩ. Това не е нещо, което да учудва. Ние никога не сме отричали и всяка наша операция сега доказва, че това е факт.  Аз ви моля да наблюдавате и в следващите седмици какво ще правят службите заедно с прокуратурата.  Когато започва да се разплита чорапа, вече имаме доста защитени свидетели, които дават по-точна и надеждна информация за това, което е правено в определени места. 
Трябва да се толерират и подкрепят службите и прокуратурата в борбата с този бич на съвременното общество.
 
Обсъдихте ли бежанската криза, какво се случва по границата, в Гърция, в Македония. 
 
Това е нещо, за което съм изключително тревожен и крайно притеснен. Дори си мисля, че и в България последните дни, като наблюдавам процесите, не искам да влизам в термини като "хибридни войни" или "кибератаки", но си навързвам няколко неща – събитията в Македония, в Гърция, някои процеси в Сърбия, които все още не са станали ясни за вас, но тъй като имаме запитвания през службите за там, ми дават основания да съм тревожен също.
 
Опити на журналисти да зададат въпрос. 
 
Ако не ме прекъснете, ще се изразя макар и по-бавно, но мисля, че достатъчно ясно. Просто Македония беше една от държавите, която с помощ, особено от Вишеградската четворка, положи много усилия да спре бежанската вълна. Бяха направени много опити. Македонският президент ни запозна, включително мене, с информация, с писмо, което предоставихме и на Европейския съвет, с доста солидна подготовка за нападение на техните граници от организирани групи и то се случи. Бяха провокирани за използване на сълзотворен газ, нещо което веднага не се одобрява от демократичната общественост, бяха подложени на натиск и вчера се случи това, което днес ще продължи, ще продължи и по-дълго. Македония ще бъде трайно дестабилизирана. Дано греша, но дори и изборите са им подложени на риск дали ще ги проведат изобщо. Сърбия има и.., говорим сега за Македония, като най-близки наши хора. 
 
Нов опит да бъде прекъснат с журналистически въпрос.
 
Малко по-дълго обяснявам, но понеже този план сработва донякъде за България и искам за това да го обясня.
 
На кого е този план?
 
Момент, искам да кажа и вие си направете изводи. В края на на краищата това ви е работа. 
 
Какво се получи последната една седмица? Изведнъж се появиха тук там някакви граждански организации, които спонтанно на място задържаха различни бежанци. Дори на едното место беше отразен с участник в национална телевизия. Изведнъж това придоби голяма гласност. В същото време ние казахме сигналите – дали за крадец, дали за разбойник, дали за извършено престъпление, винаги са добре дошли. Според мен едно гражданско общество трябва да има доверие на службите си, на прокурорите си и да подава тези сигнали. Това впоследствие беше много добре интерпретирано. И веднага и "Ал Джазира", и други организации,  започнаха да говорят едва ли не, че в България се отнасяме много лошо към бежанците и едва ли не има някакви паравоенни образования, които да ги атакуват по един безобразен начин. Тримата афганистански бежанци се въртят по целия световен обмен. Изведнъж няколко дни поред се заговори пак за свински опашки, които знаете за мюсюлманите като кажеш свинско нещо, то е много тежко обидно. Привързва се постепенно и моето име към тези свински опашки чрез карикатури, второ, трето и четвърто. В един момент същата тази телевизия, която участва в този запис, разбира се като доста хитри, по много хуманен начин направено с ябълки, с вода за бежанците, с всичките тези екстри, сиреч да не можеш да ги обвиниш, изведнъж вчера си изтриха сайтовете с карикатури и понеже последната била с мен, едва ли не Борисов им разпоредил да махнат карикатурите. А с моето име и моя образ вече над десет години куп карикатуристи си изкарват прехраната всеки ден – във вестници, в телевизии, къде ли не. И ако някой съм познавал, само съм ги поздравявал и смеел като ги видя. Никога не съм си позволил на някого да му кажа и една думичка. Не съм си позволил да кажа и нищо по тази тема и на въпросната телевизия. Нито една дума. За това искам да разкажа всичко. Изведнъж всички започват (не се чува), и от Европа, и от всякъде едва ли не свободата на словото било нарушено. Аз ли съм виновен, че някой си цензурира своята телевизия и своя вестник или частна медия си прави своята медия. 
 
Но колко е удобно, че едва ли не тука в България мачкаме свободата на словото, което някой иска да го показва. Аз с цялата си отговорност ще слагам на моя Фейсбук карикатурите в медиите, които излизат през деня. 
 
С това искам да докажа, че не само не са ме дразнили, не само нищо не са ми причинили.  Който ме познава, знае, че аз нямам никакъв комплекс. Нито се виждам дебел. Нито се виждам грозен. А пък за моите 57 години  всеки може и от вас да се пробва дали съм дебел, тънък и каквото си пожелае. Понеже говорим за карикатури искам...
 
Прекъсват го с въпрос, че са го питали друго...
 
Да и аз стигнах дотам, защото всичко това се обвързва. Веднъж в бежанците, веднъж мигрантите, веднъж незаконните арести, граждански арести, едва ли не ние сме ги подстрекавали. Едва ли не след това някой атакува свободата на словото и все този някой се върти около мен.
 
Заговор ли има?
 
Аз няма да правя квалификации какво е. Пред всички съм застанал и казвам само факти. Нито един от вас не може да ме обори. И специално искам да кажа на тези карикатуристи, които са им свалили карикатурите, ще ги слагам всеки ден аз на моя Фейсбук. Нямам абсолютно нищо общо. Нямам никакъв комплекс. Вярно, че има някои, които дори не мога да се разпозная в тях, аз също рисувам понякога и мога да нарисувам по-добри. 
 
Но такова е творчеството им. Пожелавам им дълги години да ме окарикатуряват, това е сила на управляващите да могат да се виждат в очите на тези хора, които по един или друг начин намират недостатък, намират нещо, което могат чрез този вид творчество да изразят.
 
Споменахте обаче, че мигрантите едва ли не са организирани и с .... в Македония...
 
Гърция виждате, че като наши приятели за съжаление не се справиха, нито НАТО се справи в Егейско море. Бежанският поток продължава, не сработват добре споразуменията. Виждате в ЕП какви подписки се събират, какви атаки към нашия председател Туск има. Вчера вече и Македония при един импийчмънт на президента им нямат правителство, как ще пазят границата, как ще се справят, само можем да гадаем. В Сърбия проблеми. И България в същото време, ако някой проникне през тази над 1000 км. граница бива залавян, връщан обратно и пращан в бежански центрове. И България се справя добре. Колкото и да се опитват сега заради 3 или 10 емигранта да кажат, че не се справяме. Напротив. В тази криза, в тези условия, когато Европа тотално се провали..
 
Ние дори не сме видели бежанска вълна насам...
 
Не сме видели, защото превенцията и охраната, даже сега на министър Ненчев пак съм му разпоредил, да отиде до границата, да отиде до Ивайловград, лично с министър Бъчварова. Но на Ненчев му го разпоредих сега преди да свърша да видят тези както ги наричаме ние “меки части“ в планината, където дори и тир може да мине по черен път, там да наситим с повече охрана, с повече армия. Горските пътища правим, съоръжения правим.
 
Пращаме военни и полицаи защото искаме да си запазим държавата във вида, в който е.
 
Кой стои в основата на всичко това, говорите за организирани групи. Имате ли предположение?
 
Аз имам предположение, но ще си го запазя за мен. За вас и за хората искам с ръка на сърцето да кажа: Нито съм звънял в Нова телевизия, нито съм им се сърдил, толерирам ги и като знак на солидарност с карикатуристите всеки ден това, което има във в. “Сега“, в “Капитал“, “Стандарт“, на Чавдар Николов, ако продължи да си ги пуска, ще си ги слагам на моя “Фейсбук“.
 
Очаквате ли провокация с мигранти в България, защото всъщност това е големият проблем, който може да стане?
 
При тази организация на правителството, ние няма да допуснем такава бежанска вълна и това явно е проблем и търсят по най-ефективния начин да ни разклатят. Как? - че едва ли не правата на човека, на словото, на еди кое си, което страшно много се продава на Запад, виновник има...
 
Тоест цели се вълната да тръгне насам, така ли?
 
Това е работа на вашите анализатори. Аз казвам само факти, само истини и само неща, които ме притесняват и в които нямам участие. Даже може министър Ненчев ако е тук да го питате. Той беше с мен, когато казах – ние приветстваме ако някой ни дава сигнали, но в рамките на закона, както за бедствия, както за аварии. Когато имаше пожар на Витоша, защо дойдоха доброволци да ни помагат? Винаги когато има бедствие, идват БЧК, носят чували с пясък, какво ли не правят. Това съм имал предвид да кажа. Това изведнъж така се извъртя, че едва ли не демонстративно, точно със свински опашки... И аз първият път като им казах, че свинските опашки всъщност са тези пластмасови въженца, с които саксиите връзват, много хора си мислеха, че са ги вързали с истински свински опашки, понеже са мюсюлмани. Разбирате ли как подсъзнателно се  въздейства на хората.
 
Специално вас, понеже виждам, че сте най-дейна (към журналистка бел.ред.) цялата тази работа, която сътворихте е удар срещу мен. Тя не е нито помощ, това е просто пореден опит да ми извадите очите. Това не ми е помощ. Във времето на Фейсбук и на Интернет да речеш да сваляш информация, това е самоубийство и да набедиш човек като мен, че едва ли не стои зад подобно нещо, господ ми е свидетел, че не стоя, не е честно. Това мога да кажа.
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?