Бойко Борисов: Ей така обичам – на голото поле как се строи

Премиерът обиколи индустриалната зона в Божурище, която се бори за завод на "Фолксваген", и бъдещата магистрала "Европа"

Бойко Борисов: Ей така обичам – на голото поле как се строи

"Ей така обичам – на голото поле как се строи", възкликна премиерът Бойко Борисов, докато разглеждаше в четвъртък как върви изграждането на бъдещата автомагистрала "Европа" от 17 км изход от София към Сърбия, която трябва да е готова до октомври 2020 г.

Обиколката на министър-председателя започна от индустриалната зона в Божурище, която в момента се бори за инвестицията от 1.4 млрд. евро на автомобилния гигант "Фолксваген" срещу турския град Измир. Там той посети склада на датската мебелна компания "Юск" (JYSK), който е четвъртият по големина в света склад на компанията за снабдяване с мебели на всички балкански държави, изцяло роботизиран, по обясненията на вицепремиера Томислав Дончев. Той и финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков придружаваха премиера в поредната обиколка с джип, каран от Борисов, предавана на живо във Фейсбук профила на министър-председателя. Четиримата посетиха и завода за детайли за опаковъчни машини на германската група "Мултивак“ в зоната в Божурище.

"От самолета тук се вижда огромен град. Помня като бяха голите поляни. Като дете идвах от Банкя до тука да си играем. С колелото. Ето там на баира е нашата къща. Гледай какви кръгови - и завод до завода. До две години тука няма да остане празно място с този темп на строителство“, каза Борисов, докато шофира към Божурище.

"Въпросът е, че ни трябват повече индустриални зони", вметна Томислав Дончев. Според него трябват още четири-пет на север и една, две -три на юг, "без претенции дали ще са общински или държавни". Той допълва, че инвеститорите искат да се случва всичко бързо.

"Всичко има, и велоалеи", прекъсва го Борисов. "Те затова идват. най-после почнахме да го правим както трябва", възкликва той. "Преди беше - идват, разкопаваме за канализация, за ток и интернет, сега вече и ние влязохме в час", хвали се премиерът.

"Въпросът е да става по-бързо", каза Дончев. "Идеята е като има готова зона, всички разрешителни да се правят в аванс и като дойде строител - книжата му да са готови и да му се дадат, а не да чака. Съвременният бизнес е бърз и ние трябва да сме толкова бързи", допълва той.

"До една година трябва да направим пътя до Сърбия (автомагистралата "Европа), защото скоро всяка клетка (от склада на "Юск") ще е тир и ще пътува за Балканите – колкото по-бързо излезе за Сърбия и Македония, толкова по-добре", смята Борисов.

После напът за строежа на изхода за Сърбия, той нарежда на Нанков: "Искам следобед да се запознаете с двата проекта за двете пътни връзки за Божурище – пет тира за минута, ще колобираме, не само индустриалната зона, но и село Божурище". "Да се срещнете с обществеността и да кажете, че скоро ще го възложиме. Най-бързо и ускорено довеждащият път до зоната да се изгради. При Горанов няма да ходите, докато не ми дадете проекта на мене. Пътят да се стартира незабавно. Разпродадени са всички парцели и започва разширението и ако няма довеждаща инфраструктура, ще видите както дойдат още по-големите заводи и тази магистрала ще отеснее още преди да сме я завършили", заявява Борисов.

"Ей така обичам – на голото поле как се строи. Ще видиш след един два месеца – мостовете, колоните и на всичко това работят българи", възкликва Борисов при вида на строителите на магистрала "Европа".
 
Преди това при разглеждането на склада на "Юск" се запозна с организацията на работа в базата и  плановете на датската компания за развитие на бизнеса.

"А няма ли едно такова електрокарче да се повозиме?", пита Борисов, влизайки в халето. Веднага му се осигурява такова.

Водачът Илияна му обяснява как се кара машината. Той слуша с половин ухо какво му се говори от шефовете на "Юск", междувременно разпитва "Илиянчето" за работата ѝ, откъде е. Тя му казва, че е от Божурище и той вметва: "Малко арестувахме кмета там". Хвали я за елегантните завои, обсъждат дневния ѝ работен план и той ѝ казва: "Тия десет минути сега ги пиши дъждовни!". После ѝ казва, че ще я вози на джипката. "Чакай да не избягаш, ей!", виква той на Илияна, слизайки от електрокара да разгледа нещо, което му показват.

Става ясно, че в момента работи половината база, другата чака приемателна комисия.  Другите центрове на "Юск" са в Дания, Швеция и Полша. Новата база на мебелната верига в Божурище ще разкрие около 300 нови постоянни работни места, свързани с транспорт, ръчни дейности по стоките и др. От датската верига са изчислили, че складовете край София ще спестяват 10 милиона километра годишно за доставки на стоки в Балканския регион.

След това Борисов разгледа производствените площи и в германския завод "Мултивак". "Него ли го откривах?" пита той в джипа, преди да стигне до Божурище. От ръководството на компанията отбелязват, че оборудването е последна дума на техниката, а в производственото хале са монтирани най-модерните съоръжения за допълнително въвеждане на естествена светлина, която осигурява по-голям комфорт на работещите.

"Не само че не си отиват инвеститорите, но дойдат ли - и надграждат“, доволен е Борисов.

От "Мултивак" обаче му се оплакват, че имат нужда от персонал и транспорт до зоната. Той нарежда на Томислав Дончев "да докара" в зоната министъра на образованието Красимир Вълчев.

Вицепремиерът отговори, че не е лесно да се подготвят търсените от бизнеса специалисти, защото университетите имат самостоятелно и никой не може да им нареди какво обучение да предлагат. "За инженер се учи трудно и децата не искат", обобщи Дончев.

При срещата си с работниците в участъка Драгоман-Сливница от автомагистралата "Европа преимерът обяви: "След нас ще остане това. Всеки работник като си води децата ще им каже: "Аз съм го правил това!“, поколения ще знаят, че бащите им са работили тук“.

"Искам да вдигнем 10 процента доходите догодина, да дадем повече пари за медицинските сестри сега“, заяви Борисов и добави, че затова е важно възможно най-скоро да се реализират приходи и от тол системата, за да не се разчита само на готовите пари от приходните агенции.

"Догодина тол системата да се въведе", нареди Борисов на зам.-министър Нанков. "Тол системата я вкарвайте! Тези тирове, дето вървят - да плащат! Толът е печатница за пари, защо го инвестираме! Не може само да бъркаме в готовите пари на приходните агенции", заяви премиерът.

Споделяне

Още от България