Бойко Борисов: Фискалният резерв е изхарчен за пенсии

Премиерът отрече парите от скъпите лекарства да отиват в черна каса на ГЕРБ: "Абсурд. Заклевам се да пукна!"

БГНЕС

Парите от фискалния резерв са отишли основно за плащане на по-високи пенсии, обяви премиерът Бойко Борисов по бТВ. По думите му тройната коалиция “ са залагали тези бомби, за да гръмнем още на първата година и тогава те да се върнат, с вече унищожен ГЕРБ”. Пенсиите в България не са повишавани от идването на власт на кабинета на ГЕРБ, на фона на растящите цени за комунални услуги и храна и са най-ниските в целия Европейски съюз.

Когато ГЕРБ идва на власт в края на юли 2009 г. парите във фискалния резерв са били 7.2 – 7.3 млрд. лв., а сега са 4.3 млрд. лв., каза Борисов. Той припомня, че на последното си правителствено заседание тройната коалиция взима решение за вдигане на пенсиите, което прави допълнително по един милиард лева на година. “Ето ви 3 млрд., които няма откъде да се вземат, освен от фискалния резерв, в условията на финансова криза при ръст на икономиката 1%”, каза премиерът.

Той припомня, че отделно при идването си на власт пасивът е бил половин милиард лева. Освен това правителството на ГЕРБ е заварило редица плащания по договори, сключени от предишните управляващи. Това са 300 млн. лв. за влаковете “Сименс”, още 300 млн. лв. за хеликоптери, задълженията към фирмите, 30 млн. лв. за водното огледало, изрежда Борисов. Той обяснява, че това не е плащано и сега ГЕРБ плащат.

 

Кабинетът на ГЕРБ взе решение да плати водното огледало на Кърджали в началото на 2012 г. и то без натрупаните лихви. Заемът за влаковите композиции също не се обслужваше и в края на миналата година и финансиращата банка за развитие на Германия KfW заплаши да си прибере влаковете. Обемът за изпълнение на поръчката за хеликоптерите пък беше съкратен.

 

По думите на Борисов сега през май има още един падеж към банка “Париба” по заема от половин милиард лева, който е изхарчен за АЕЦ “Белене”. За този заем три поредни години кабинетът на ГЕРБ плащал по 30 млн. лихви. Отделно са платени общо 100 млн. лева само върху кредита за “Белене”, казва Борисов.

 

В момента финансистите на ГЕРБ умуват върху няколко възможности за намиране на заем за погасяване на дълговете, каза премиерът. Той уточни, че идеите за привличане на външни средства са сложени на масата, за да се произнесат финансистите. Мярката е отлагана три години, защото правителството на ГЕРБ се опитвало да запълни липсите със собствени сили, каза премиерът.

 

Борисов остава оптимист, защото правителството на ГЕРБ успява в пъти по-добре да усвоява еврофондовете. Премиерът се надява тази година държавата да получи от тях 4 - 4.5 млрд. евро, с които да се покриват дупки в държавния бюджет. За сега обаче по думите му с фискалния резерв се плаща за строителството на магистрали и пречиствателни станции, докато Брюксел преведе парите.

 

Премиерът се надява правителството да успее с инфраструктурните проекти, за да могат могат да оценят и ГЕРБ отново да има възможност управлява сама. В случай на нужда от създаването на коалиция, след следващите парламентарни избори, най-близо до ГЕРБ били от "Синята коалиция", хората на Яне Янев, както и проектът на Меглена Кунева, посочи Борисов.

 

Не, заклевам се, да пукна”, че парите от лекарствата не са отивали в “черната каса” на ГЕРБ

“Не, заклевам се, да пукна!”, отговори премиерът на въпроса дали е възможно огромната разлика от десетина пъти в цените на лекарствата да е отивала в "черна каса" на ГЕРБ. Водещата Анна Цолова поясни, че Борисов дори се е прекръстил, но това е останало невидяно от зрителите.

 

Здравният министър Стефан Константинов има още няколко дни а да покаже дали ще успее да овладее ситуацията с цените на лекарствата, каза премиерът. От думите му стана ясно, че едва след това ще се реши дали ще бъде сменен. Критиките на Борисов към здравния министър са за това, че върви след събитията и “оставя някой друг да вади горещите му картофи, все едно не е знаел за това”. Най-лошите оценки на депутатите от ГЕРБ са на здравния министър.

 

Останалите министри в правителството на ГЕРБ получили добри оценки от народните представители, каза Борисов. По думите му тази година депутатите от ГЕРБ се изхитрили и не си позволили да пишат оценки на премиера. През 2011 г. той получи само една 5, а всички останали оценки бяха отлични. На въпрос да не би случайно да се страхуват от него, Борисов отговори:"Да, и това е нормално". Той посочи, че не вижда нищо лошо в това да има респект, защото по думите му “това е един вид превенция".

 

Променят закона заради парите за лечение на деца

 

За да се реши проблемът с недостатъчното финансиране за лечението на деца, премиерът ще се разпореди да бъдат направени промени в нормативната база. Това ще стане още днес, обеща Борисов. Според него нищо не налага да има специален фонд, който да разпределя парите за нуждаещи се, при положение, че здравната каса осигурява плащанията и не би трябвало да има разлика между операция на апендисит или на костен мозък.

 

"За да извадим тази толкова гадна, неприятна тема, таванът ще падне.... Аз съм на ваша страна в случая. Не случайно ние толкова пари и като дарения дадохме. Освободихме от ДДС всички дарения за каузи по телевизията", каза Борисов.

 

В момента държавата отпуска за лечение на едно дете 180 хил. лв. Заради таванa eдно дете не дочака лечението си и почина, а родителите на други три бяха принудени да събират дарения.

 

Същевременно представители на дарителски организации коментираха, че настояват за отпадане на лимита, но закриването на фонда и прехвърлянето на финансирането на всички деца към НЗОК може да създаде проблеми, ако се направи наведнъж.

 

Премиерът обаче е недоволен от здравният министър Стефан Константинов, който по думите му "търпи този горещ картоф да обикаля студиата". "Мине, не мине - или умре дете, или гледаме хора, които ходят да просят. Затова и Дянков правилно каза – трябват управленци", каза Борисов. Според него министърът е този, който носи отговорност за ситуацията, въпреки че решенията са се взели от целия Министерски съвет.

 

Борисов не се ангажирали дали даренията чрез телефонни съобщения за благотворителност ще бъдат освободени от ДДС. Премиерът обясни, че всеки депутат може да внесе промяна в закона, за да падне ДДС по даренията. “Аз ще помоля депутатите от ГЕРБ да подкрепят тази идея”, каза министър-председателят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?