Бойко Борисов готов за копка на завода за боклук в София

Бойко Борисов готов за копка на завода за боклук в София

Кметът на София Бойко Борисов е изпратил писмо на премиера Сергей Станишев, с което го кани между 4 и 7 юли да направят първа копка на завода за отпадъци в София. Това съобщи Борисов във вторник, когато също така увери, че до края на деня трябва да завърши изцяло подмяната на контейнерите за боклук в петте столични квартала, които от 1 март бяха поети от нови фирми за сметосъбиране, а старият концесионер изтегли своите съдове за смет.

Така регионите на “Люлин“, Младост“, “Витоша“, Овча купел“ и част от “Триадица“ останаха с различна продължителност от време без кофи. Цели рейони потънаха в боклуци, изхвърляни в и около контейнерите за хартия, пластмаса и стъкло или директно по улиците, електрически стълбове и улични лампи.

Кметът на София Бойко Борисов обясни проблема с това, че 20 000 кофи не могат "с магическа пръчка" да бъдат разположени за един ден.

Съдовете на стария концесионер “Новера“ обаче още преди зори в неделя изчезнаха от местата си, липсваха дори кошчетата по автобусните спирки.

Според Борисов за два дни са поставени 80% от контейнерите за смет в петте столични района, а във вторник трябва да бъдат поставени всички. Столичният кмет обясни проблеми и с това, че въпреки писмените запитвания “Новера” не е представила на общината графика, според който ще изтегля контейнерите си.

Затова и на едно място е имало кофи от двата концесионера, докато на друго не е имало контейнери. По думите на Борисов по времето на смяната на контейнерите цялата администрация на Столична община е била по районите и е наблюдавала процеса.

От вторник вече вървял графикът за извозване на боклука и в момента 55 процента от столичния боклук се сепарира и транспортира.

“Новера” затруднява действията на общината и другите концесионери, поощрявана от медиите на мандатоносителя”, каза Борисов. Той обеща, че тези пари в един момент ще излязат на светло.
Столичният кмет разговаря във вторник с Пиер Моде, административен съветник в отдела за градска среда и сигурност в Женева.

Моде заяви, че е впечатлен от волята на Борисов да направи необходимите промени, свързани с отпадъците и с подобряването на системата за тяхното събиране.

В Женева имахме трудности, но можем да ви дадем съвети, особено в случая с концесиите, коментира още Пиер Моде. Усетихме волята на хората, че искат да променят нещата занапред, допълни той.

По думите на Бойко Борисов почти навсякъде е практика общината със свои дружества да решава проблемите със сметосъбирането.

Според Моде когато има концесионни договори за по 10-15 години, те не позволяват гъвкавост при сметосъбирането, която е нужна в тези случаи.

Споделяне

Още по темата

Още от България