Бойко Борисов говори за доклада на ЕК с Барозу и Ромпой

Премиерът Бойко Борисов замина в сряда на необявено посещение в Брюксел, където се е срещнал с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Херман Ван Ромпой и Жозе Барозу. След срещите нямаше никакво изявление за медиите.

От правителствената пресслужба съобщиха, че срещите са поискани от българска страна, и че по време на тях премиерът ще представи информация за усвояването на средствата от европейските фондове и за емитираните от страната ни еврооблигации.

Визитата на Борисов става в навечерието на поредния доклад на ЕК за правосъдието и вътрешния ред, който трябва да обобщи свършеното от България след приемането ѝ в ЕС на 1 януари 2007 година.

В съобщение, публикувано на сайта на ЕК се посочва, че премиерът Борисов е представил пред Жозе Мануел Барозу последните макроикономически развития в България. Барозу е похвалил българския премиер за постигнатия съществен напредък по фискалната консолидация на България, заради което преди месец бе прекратена процедурата за прекомерен дефицит. Председателят на ЕК е насърчил министър-председателя да продължи с необходимите реформи.

Премиерът Борисов е говорил за последните събития у нас, свързани със съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Барозу е съобщил на Борисов, че ЕК привършва докладите за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и оценка, които ще бъдат утвърдени на 18 юли.

Барозу е отчел постигнатият напоследък напредък от България и отново е заявил, че комисията ще се отнася към всяка отделна държава според собствените ѝ постижения. Той е уверил, че докладите ще бъдат честни и обективни.

Барозу е приел поканата на премиера да присъства в София по повод откриването на обект от метрото в столицата през август.

На срещата с председателя на Европейския съвет Ван Ромпой са обменени мнения по обстановката в Европа, съобщи пресслужбата на съвета . Бойко Борисов е информирал Ван Ромпой за икономическата ситуация в България и обърнал внимание на факта, че равнището на усвояване на структурните фондове на ЕС в България е значително повишено.

Премиерът е заявил, че страната изцяло спазва критериите от Маастрихт по отношение на дълга и дефицита. Ван Ромпой е изразил похвала към министър-председателя за неговата политическа воля при вече предприетите реформи и го е насърчил да продължи по този път, като работи по въпроса за растежа, пише
в съобщението.

Председателят на Европейския съвет е приветствал финансовата стабилност на нашата страна, както и успешната скорошна емисия облигации на международните пазари. Двамата събеседници са разговаряли по широк кръг теми, сред които и механизма за сътрудничество и оценка на ЕК, се казва в официалното съобщение на Европейския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа