Бойко Борисов и Николай Гигов ме защитаваха

Бойко Борисов и Николай Гигов ме защитаваха

“В България бях в безопасност, защитаваше ме техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов, собственик на ФК “Локомотив”, с когото имах общ бизнес, той беше легален търговец на оръжие". Това е заявил пред Окръжния съд в Белград балканският крал на кокаина Сретен Йосич, цитиран от сръбския вестник "Блиц" в сряда.

Йосич, известен още като Йоца Амстердам, е подсъдим за убийството през 1995 година на един от конкурентите му в балканския подземен свят Горан Марянович.

Сръбският мафиот Йосич бе обявен за издирване от властите в Белград през 2001 г., а година по-късно бе арестуван в България и при изключителни мерки за сигурност екстрадиран в Холандия, която го издирваше за участие в заговор за убийство на холандски прокурор. През март 2006 г. сърбинът бе предаден на родното си правосъдие, а два месеца по-късно излезе от затвора срещу рекордна гаранция от 300 000 евро.

След екстрадирането на Йосич от България тогавашният главен секретар на МВР и сега кмет на столицата и лидер на готвещата се да управлява партия Бойко Борисов твърдеше, че сърбинът е подготвял убийството му заради това, че го е предал на правосъдието.

В показанията пред съда в Белград във вторник Йоца Амстердам казва, че през 90-те години е помагал на правителство на Милошевич при снабдяването с технически средства, енергийни ресурси и хуманитарна помощ, а в “социалистическите страни” България, Румъния и Македония е лобирал да бъдат по-гъвкави по отношение на санкциите срещу Югославия.

“Тогава беше договорено, че никой от нас не бива да печели нищо от този патриотичен акт. Служих на тази цел, но през 1994 г. стана ясно, че нещата вече не са такива и хора от партията (социалистическата партия на Милошевич в Сърбия – б.р.) забогатяват. Възпротивих се срещу това и казах, “ако умея да правя това по-добре от вас, защо аз да го правя заради патриотизма, а вие да трупате пари”, каза Йосич.

След това Йоца Амстердам влязъл в конфликт с ръководството на тогавашната югославска Държавна сигурност и по-специално Радован Стоичич – Баджа. Получил заплахи и се преместил да живее в България, защото преценил, че "и бодигардове не могат да му помогнат в Сърбия".

След това Йосич заявява, че българските служби, Бойко Борисов и Николай Гигов са го защитавали. "Малко е странно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството", добавя той пред сръбските магистрати.

По повод на твърденията на сърбина Борисов, който в сряда бе в Москва, заяви пред в. "Дневник", че като главен секретар на МВР е участвал в издирването и арестуването му, а Йосич споменавал името му, защото го знаел. Гигов пък каза, че познавал Сретен от средата на 90-те години, когато онзи се занимавал с трансфер на футболисти.

Възходът в престъпната кариера на Сретен Йосич започва през 90-те години, когато започва да работи за тайната полиция на тогавашна Югославия. Преди това той е дребен бандит, който бързо се издига до наемен убиец, твърди сръбската преса.

Йосич се прочува като важен играч на западноевропейския пазар на хероин и кокаин и се смята, че контактува директно с наркокартелите от Южна Америка. На негово име се преписват много недоказани убийства, сред тях и това на Поли Пантев, разстрелян на остров Аруба. Името на Йоцич бе замесено и в ликвидирането на сикаджията Милчо Бонев - Бай Миле.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?