Бойко Борисов и Васил Божков се забавляват на рождения ден на премиера

Премиерът: Наближават избори и много ги е страх, понеже правим добри неща

Бойко Борисов и Васил Божков се забавляват на рождения ден на премиера

Бойко Борисов и обвиняемият Васил Божков се забавляваха, както двамата се изразиха, на рождения ден на премиера - 13 юни.

С кратък пост и припомнянето на стар SMS от 2018 г. хазартният бос поздрави Борисов във Фейсбук. По същото време премиерът проверяваше с "джипката" напредъка по строителството на магистрала "Хемус", което по думите му е най-хубавия подарък. В събота - 13 юни, премиерът отбелязва 61-ия си рожден ден.

"Това е 10-15 години вече. Нищо ново. Като наближат избори, започват по един и същи начин – ментета, записват се. Сега се забавлявам. Това означава, че още много, много ги е страх и понеже правим много добри неща, трябва нещо да се измисли. Сега и техниката напредна много. Но важно е да не се разфокусираш.", коментира Борисов пред журналисти.

"Да си пише човекът, какво лошо има? Всеки може да пише. Аз строя с колегите", каза той по повод нова публикация в социалните мрежи на обвиняемия.

"За забавление: Ч.Р.Д., ББ! Пак."

Преди това Божков постна във Фейсбук: "Имам 18 обвинения. Засега…".

Бизнесменът припомня, че те се дължат на показанията на едно лице без да посочва кое. Отбелязва, че не са взети под внимание показанията на "десетки други разпитвани свидетели, които опровергават Прокуратурата". Божков пише, че "на разпит не са извикани само ББ, Менда и VG".

Той отрича да дължи пари на бюджета и твърди, че тази ситуация умишлено и целенасочено е създадена от VG, най-вероятно визирайки финансовия министър Владислав Горанов.

Постът завършва с думите: "PS: За забавление: Ч.Р.Д., ББ! Пак."

Очевидно така Божков иронизира Борисов, който преди два дни обяви че се забавлява с публикуваното от него за тяхна комуникация.

Под поста на Божков от 13 юни 2020 г. е публикуван скрийншот на кореспонденция от преди две години, за която хазартният бос твърди, че е с Борисов. Той го поздравява лаконично: "Честит Рожден Ден!!! Здраве и успехи!", а Борисов му отвръща с "мерси", изписано на латиница. Неотдавна премиерът каза, че всеки знае, че той пише на латиница.

Два дни по-късно - на 20 юни 2018 г. разговорът започва Божков с репликата "Благодаря!!!". Борисов отвръща (всички негови думи са изписани на латиница - бел. ред.) с усмивка и "помагай".

В твърденията си досега за рекет от управляващите, Божков през цялото време говори, че от него Борисов е искал да "помага", като таксата за това била плащането на процент (20%) от печалбата на лотарийния бизнес.

За какво благодари Божков на Борисов?

През пролетта на 2018 година започна първата атака срещу хазартния бизнес на Божков. Тогава Валери Симеонов, който по това време е вицепремиер, внесе законопроект за промени в Закона за хазарта, с които поиска забрана на рекламите на лотарийни билети.

На 20 юни 2018 г. проектът е разглеждан в комисията по бюджет и финанси в парламента.

Депутатите решават, че ще поискат от Европейската комисия нотификация заради съмнения, че текстове от него противоречат на европейски директиви.

Това означава блокиране на проекта за поне 4 месеца - документите изискващи нотификация се предават на ЕК предварително и после предстои произнасянето.

Председател на парламентарната бюджетна комисия е Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя е сред двамата основни герои, за които Божков твърди, че през последните години са му помагали за бизнеса по поръчка на Борисов.

Преди гласуването в бюджетна комисия, проектът е минал през комисията по европейски въпроси. Поискано е становище от правната дирекция на парламента дали е необходимо да има нотификация или не.

На 20 юни, Стоянова обяснява, че правна дирекция е препратила въпросът към финансовото министерство. От там обяснили, че Законът за хазарта от 2012 г. е приет след нотификация от Еврокомисията и ако ще се правят значителни изменения в него, той трябва да мине през нова нотификация.

Стоянова не коментира на какво противоречи проектът и препраща въпросите към министерство на финансите.

Владислав Горанов, който го ръководи е сочен от Божков като човекът, с когото е контактувал за хазартния си бизнес през последните години. Според обвиняемия бизнесмен той го е информирал и какво "помагане" очакват с Борисов (като част от печалбата от бизнеса с билетите за търкане) или че трябва да прехвърли Национална лотария на посочен субект. В последния месец Божков публикува снимки на SMS-и и с него.

След заседанието на комисията на 20 юни 2018 г. Симеонов се оплака пред медии, че отлагането на законопроекта не кореспондира с декларираната подкрепа от БСП и ГЕРБ. Две години този законопроект беше на трупчета и едва в началото на 2020 г. нов закон забрани частните лотарии.

Споделяне

Още по темата

Още от България