Бойко Борисов и ВСС си налагат мораториум върху скандалите

Бойко Борисов и ВСС си налагат мораториум върху скандалите
Премиерът Бойко Борисов и Висшият съдебен съвет (ВСС) декларираха в понеделник, че спират с взаимните "нападки", като ще работят заедно и бързо, за да приключат със скандалите в системата. Министър-председателят проведе двучасов разговор с членовете на т.нар. правителство на съдебната власт, след като бе поканен да ги посети.

Борисов каза, че още в сряда ще отдели пет минути в края на заседанието на Министерския съвет, за да обясни на министрите да се въздържат от коментари по повод решенията на съда. Той обясни още, че изпълнителната власт и ВСС са се споразумели да си наложат взаимен "мораториум" върху острите коментари помежду си.

Повод за това стана последното интервю на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. В него той директно заявява, че и "съдът е съпричастен към всичките убийства от последните години". В този контекст пред столичен всекидневник Цветанов критикува редица решения на съдебни състави, които са отхвърлили искания за постоянно задържане на заловени от полицията заподозрени престъпници. Вътрешният министър обръща специално внимание на пускането от ареста на Антон Петров-Хамстера, който бе задържан при операция "Наглите". Той поиска съдии от Европа да следят какво става с мерките за неотклонение в България.

Дори и след изявлението на Борисов обаче Цветанов продължи с коментарите си. От Шишковци той заяви, че има "нещо деформирано в съдебната система" и коментира три конкретни случаи на освободени по парична гаранция заподозрени в извършване на кражби в кюстендилско.

Преди това напрежение между двете власти възникна заради спирането на "коледните бонуси" за магистратите и коментарите по повод делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Борисов отдаде тези коментари на "нервността" на "колегите", защото те най-добре знаят какви доказателства са събрани по този случай. Премиерът уточни, че разбира и критиките на Цветанов, и недоволството на представителите на съдебната власт, които реагират на всеки коментар по конкретни дела.

Борисов си призна, че след разговор с председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев е разбрал как подобни коментари могат да доведат до отмяна на съдебни решения, а Европейският съд по правата на човека може да ги сметне за оказване на натиск върху съда. Поради тази причина той ще каже на своите министри да престанат.

Борисов декларира, че няма да има предсрочно прекратяване на мандата на ВСС и ще се разчита на приемствеността. "Аз съм на мнение, че реформата в съдебната система трябва да се направи от самите съдии, прокурори и следователи", обясни той.

От своя страна членовете на ВСС също демонстрираха разбиране и декларираха подкрепа за последните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Множество правозащитници разкритикуваха тези поправки на ГЕРБ с мотив, че се дават твърде големи правомощия за полицията и прокуратурата. Сред промените са даване на право на разследващите да свидетелстват в съда, както и да се назначават запасни адвокати по знакови дела.

Борисов декларира, че стои зад този законодателен пакет. Според него така "се възстановява равновесието" между правата на обвиняемите и на обвинението.

В отговор на въпрос той похвали действията на прокуратурата за последните шест месеца и заяви, че заедно с МВР те "действат като един организъм". Премиерът специално посочи операция "Наглите" и акциите срещу бандата за магистрални грабежи. По време на срещата не е станало дума за скандала с Красьо от Плевен.

"Директно това не бе тема, но присъстваше като уверение, че с новия Етичен кодекс на магистратите се дава добра основа за пресичане на тези явления", заяви в отговор на въпрос на Mediapool членът на ВСС Анелия Мингова.

"Всички проблеми в системата са наследени за нас. Целта е Брюксел да спре да ни наблюдава. Тогава ще можем да кажем, че реформата е приключила. Те (членовете на ВСС. бел.ред.) бяха много критични към себе си и към нас", заяви Борисов след срещата и добави, че мониторингът на Еврокомисията също е намеса в делата на българската съдебна система.

Премиерът и ВСС се споразумяха заедно да продължат реформата с изработването на нов Наказателен кодекс и въвеждане на специализирани съдилища и прокуратури за организираната престъпност и корупцията. По информация на Mediapool Борисов е обещал съдействие за решаване на проблема със сградния фонд на градския и районния съд в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?