Бойко Борисов: Интеграцията на ромите ще приключи, когато ром стане премиер

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Интеграцията на ромите ще приключи, когато някой от тях стане премиер, президент, министър, депутат и това няма да е събитие, обяви в понеделник лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов при откриването на конференцията "Интеграция на ромите" в столицата, организирана от ГЕРБ и фондация "Ханс Зайдел".

Според него "разковничето" в процеса по интеграция се състои в образованието и заетостта на ромите.

"Бих искал много да присъствам на последната конференция за наличие на интеграция на ромите. Докато има думата интеграция, това означава, че нещо не е наред, че т. нар. ромско общество не е достатъчно да има всички възможности, които имат другите граждани. Затова се провеждат мероприятия след мероприятия, за да се интегрират. Кога ще приключи това мероприятие? Когато, ако ром стане премиер, президент, министър, депутат, няма да е събитие. Тогава ще приключим тези конференции”, обясни Борисов.

Той изчете лекция на тема защо "немският данъкоплатец дава пари на България", за да провежда подобни конференции.

"В Германия имат верую – работа. Цялата нация е впрегната да работи. Тогава има и пари за социална дейност. Говорим за стотици хиляди хора, които нямат работа, образование. Поради някакви причини рано напускат училище, навлизат рано в живота поради куп причини", каза Борисов.

Основната причина, според него, е, че липсата на образование прави ромите неконкурентни на пазара на труда.

"Докато стотици хиляди хора не работят при този демографски срив, при тази застаряваща нация, нищо добро не ни очаква. Работата и създаването на БВП е разковничето след това да се говори за повишаване на пенсии, заплати, социални мерки и всичко останало. Когато милион и половина работят, а останалите чакат помощ, няма шанс държавата да тръгне напред. В същото време млади, прави, хубави, умни хора стоят без работа и са свикнали, че ще получават помощи. Категорично съм против”, каза още Борисов.

Той допълни, че ромската безработица създава и напрежение между етносите. "Целта на това мероприятие (конференцията) е да се накарат всички да учат, не да напускат училище във втори, трети, четвърти клас. Да учат, за да може утре, когато кандидатстват за работа, да не кандидатстват за "Чистота". Има единици, които говорят чужди езици, имат по две три образования, което е радост, но са само процент", каза бившият премиер.

Той постави за цел близо 50% от ромите да получат висше образование, за да тръгнат нещата по "естествения ред".

"Докато говорим за едно общество, различно от цялото, това не е добре и няма шанс. Ако става въпрос за 5-10 хиляди души, както бежанците, когато показахме солидарност... Държавата има възможност да се напънем и да им помогнем, но става дума за стотици хиляди човека и това трябва да бъде нашата крайна цел. Без работа няма успех, без успех няма работа. Първо трябва да ги изучим и да им предоставим работа", каза Борисов.

Според Елена Кабакчиева от фондация "Здраве и социално развитие" 25% от младежите, които излизат на пазара на труда на 16 години, са от ромската общност, при това неподготвени.

За да има десегрегация, са необходими мерки, които настина да променят нещата, посочи тя. Това означава включване на заинтересованите институции на местно ниво, под ръководството на общината, - модел, дал успешни резултати в София.

Елена Кабакчиева отбеляза, че на 15-17 години ромите вече не могат да се квалифицират в професия, след като са напуснали рано училище, "и кръгът се завърта". Затова са необходими интервенции - чрез развитие на социалните умения на подрастващите, чрез социални услуги, насочени към бременни и родители на деца до три години, чрез алтернативна услуга за ранно развитие (4-6 години) за деца, които не посещават детските градини.

Д-р Кабакчиева опроверга мита, че ромските деца са най-здрави - в болниците и инфекциозните отделения най-много са от това малцинство, заяви тя.

В 69 български общини има центрове - някои работещи или им предстои да започнат работа, чиято насоченост е към ранното детско развитие, съобщи Богдан Мирчев, представител на фондацията "Ханс Зайдел". Те са по проект, финансиран от Световната банка и свързан със социалното включване. По места работят мобилни екипи, които оперират в зависимост от специфичните условия за приобщаване, обясни Богдан Мирчев.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?