Бойко Борисов иска синдикатите да разяснят вината на ГЕРБ за кризата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов покани на среща президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа", след като в неделя двете синдикални организации обвиниха политическата класа за управленската криза в страната. В обща декларация профсъюзите и работодателските организации отправиха ултиматум към партиите с настояване за предприемане на незабавни действия, които да доведат до успокояване на ситуацията у нас.

 

Борисов иска от КНСБ и КТ "Подкрепа" да го запознаят по-подробно със своята позиция за конкретната вина на ГЕРБ за настоящата ситуация в страната. Партийният лидер настоява срещата да се проведе в максимално кратки срокове в Народното събрание. По-късно от КНСБ обявиха, че са приели да разговарят с ГЕРБ във в торник в 11 часа по синдикалните констатации.

 

Преди ден работодателските организации и синдикатите обвиниха парламентарно представените партии, че са поставили на карта стабилността на финансовата система в страната. В дъното на банковата, финансовата и политическата криза е Народното събрание, посочиха организациите. Според тях в основата е конфликтът "Делян Пеевски-Цветан Василев" с непреодолимия принос на прокуратурата.

 

"В случай, че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори", се казва в позицията на двата големи синдиката заедно с работодателските организации БТПП, БСК, КРИБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

Организациите отказаха засега да конкретизират какви точно стъпки ще предприемат, но намекнаха, че една от възможните е обръщение към избирателите преди вота. Тя обявиха, че "не искат една партобизнес олигархия да замени друга партобизнес олигархия" след изборите.

 

Работодатели и синдикати настояват в рамките на оставащото време на 42-ото НС да бъде постигнат консенсус между партиите по големите енергийни проекти и по споразумението за партньорство с ЕС за периода до 2020 година.

 

Другото искане е депутатите спешно да гласуват решения, свързани с финансовата устойчивост в здравеопазването и социалната сфера. Те настояха още президентът да назначи служебен кабинет, равно отдалечен от партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от самата президентска институция, за да бъде гарантирана подготовката и честното произвеждане на предсрочния вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България