Бойко Борисов към феновете на "Левски": "Вземайте акциите, момчета. После ще говорим!"

Премиерът намекнал за нов спонсор на клуба

Кадър от срещата на феновете с Борисов, сн. Министерски съвет

В разгара на скандала около хазартния бизнес на благодетеля на футболния клуб "Левски" Васил Божков, премиерът Бойко Борисов предложи нов модел за управление на тима – акциите да се държат от феновете и те да поемат управлението му.

"Футболният клуб "Левски" го има и пак ще го има. Ако искате да го има във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са при вас и да си държите управлението на клуба, както в Барселона и Реал феновете имат важна роля", каза Борисов на среща с представители на фенските организации на "Левски".

Тя идва след публичната закана на Васил Божков, че няма да може да издържа футболния клуб, ако държавата му отнеме лотарийния бизнес.

От тона на Борисов стана ясно, че прошка за Божков няма да има. По-рано хазартният бос допусна да си плати милионите, за които сега държавата твърди, че се дължат от лотарийните му фирми. Само преди ден премиерът се изказа по казуса в условно наклонение - "отнемане на лиценза, ако се докажат съмненията за неплащане на стотици милиони такси към държавата".

Макар че процедурата по отнемане на лиценза на "Националната лотария" все още не е започнала, Бойко Борисов даде да се разбере, че "мачът" с хазартния бизнес на Божков вече "е свирен".

След срещата представителите на "сините" фенове казаха, че моделът на управление на "Левски" е бил основна тема на разговора и че те не са дошли при Борисов, за да защитават нечии корпоративни интереси, а само интересите на клуба.

"Беше ни предложено да си вземем акциите, каквото и да означава това. В общи линии така стоят нещата. Отговорихме, че ще си помислим. Това не е първо подобно предложение към нас. Преди време г-н Спас Русев също ни казваше да си вземем акциите. Това нещо не зависи от премиера, а от мажоритарния собственик към момента. Друг е въпросът дали е работещо или не", каза председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) Степан Хиндлиян.

Акциите на "Левски" в момента би трябвало да са в ръцете на Васил Божков и той е човекът, който би могъл да се разпорежда с тях.

Пред Mediapool участници в срещата неофициално разказаха, че премиерът е казал на феновете: "Вземайте акциите, момчета. После ще говорим!". С това премиерът ясно е дал знак, че ще търси спонсор на отбора, след като клубът се отърве от Божков.

От няколко месеца витаят слухове в "сините" среди, че новите "назначени" от държавата спонсори на "Левски" може да бъдат бившите собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов, които стоят зад комуналната фирма "Титан", или собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Tе са партньори в чистотата на София, откъдето ще разпределят стотици милиони левове обществен ресурс.

За самия Домусчиев от много време се говори, че има интерес да премести футболния си проект от Разград в София. Той бе член на Надзорния съвет на ЦСКА, когато клубът бе собственост на "Титан".

По думите на Хиндлиян през последната година "Левски" е стабилизиран, но от друга страна моделът ("на бащицата" - бел.ред.), при който клубът да зависи само от един човек, "не е устойчив, тъй като той може да бъде разклатен във всеки един момент".

"Плашите ме с бунтове?"

В началото на срещата, от която изтече видео, Борисов обясни на представителите на феновете, че всъщност е ходил на повече мачове от тях, взети заедно, и им предаде доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, която засече нередности около лотариите на Васил Божков, довели до спестяване на най-малко 210 млн. лева от такса за последните пет години.

"След като се направи проверка от финансовата инспекция, този доклад идва при мен. Ето на осма страница. Това нещо го даваме на прокуратурата. Къде е "Левски" в цялата работа? Какво искате да направим? Този доклад да го скрием? И вие се срещате, излизате и ме плашите с бунтове", обърна се Борисов към феновете.

Те от своя страна реагираха и казаха, че не плашат с бунтове.

"Една не малка част от медиите от сутрин до вечер се занимава с това, че ще излезем на улицата и ще правим бунтове, независимо че ние твърдим, че няма да излизаме в защита на корпоративни интереси да правим каквото и да било. Не мога обаче да скрия, че на втората среща с Васил Божков имаше фенове, които казаха, че трябва да се вземат крайни мерки. Дали те ще се вземат или не, е отделен въпрос", обясни Хиндлиян след срещата.

Феновете на "Левски" засега не са обявили официално дали биха предприели някаква форма на протест, но техни представители споделиха, че са готови да реагират "в защита на интересите на нашия любим клуб".

"Ние не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с "Левски", какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък, защото има напрежение сред хората. Те задават въпроси и ние като техни представители, трябва да има дадем някакви отговори", каза председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) Степан Хиндлиян.

В срещата участва и финансовият министър Владислав Горанов. Привържениците на "Левски" бяха представени от най-големите им организации. От Националния клуб на привържениците (НКП) бяха председателят Хиндлиян и Димитър Костадинов от управителния съвет, от "Ултрас Левски" - председателят ѝ Адриян Петров. Тръст "Синя България" бе представляван от председателя му Даниел Стрезов, а сдружението "Сини сърца" от Илия Христов.

Има ли смисъл предложението на Борисов?

Смяната на собствеността на футболните клубове в България като цяло остава неясна в повечето случаи. Нерядко има съмнения и кой точно стои зад нея.

Предпоследният официален собственик на "Левски" Тодор Батков обяви, че дарява акциите си безвъзмездно и управлението премина към трима души - Иво Тонев, който бе общински съветник от ГЕРБ и е смятан за близък до премиера Бойко Борисов, адвокат Александър Ангелов, който е смятан за приближен до депутата от ДПС Делян Пеевски, и бизнесмена Николай Иванов.

След кратко управление те се оттеглиха и на тяхно място дойде Спас Русев, който преди това бе придобил и "Виваком". Русев обаче продаде мобилния оператор и управлението мина към Васил Божков.

"За първи път "Левски" има собственик, който заявява, че парите са негови. Беше потвърдено и от финансовия министър. Голяма част от финансирането на "Левски" става под формата на дарение. На голяма част от левскарите им омръзна любимият клуб да бъде разменна монета в политически и икономически игри. На базата на това, което чух и видях, това е поредната схема, свързана с любимия ни отбор. Казвам това в качеството си на гражданин и фен на "Левски". Подкрепям това ръководство и начинът, по който се управлява. Лично бих подкрепил протести на стадиона, бих изслушал и предложения за нещо друго", каза след срещата председателят на "Ултрас Левски"Адриан Петров.

"Силно се надявах на тази среща да ме убедят в някои други неща, но не успяха да ме убедят. "Левски" е политически заложник от поне 6-7 години, това го виждаме от няколко ръководства насам. Видяхме един триумвират с неясен произход и функции, видяхме след това един Спас Русев. Това няма как да стане без помощта, съдействието и благоволението на управляващите, добави той.

Според различни оценки издръжката на "Левски" излиза над 15 млн. лева годишно.

Моделът акциите да се държат от фенове не е работещ в българските условия, в които клубовете генерират големи загуби. Бившият банкер Цветан Василев подари контролния пакет акции пловдивския "Ботев" на феновете, които от своя страна ги прехвърлиха на бизнесмена Георги Самуилов (Инса-ойл), който пое издръжката на отбора.

Защо феновете отидоха при Борисов?

Премиерът Бойко Борисов неведнъж се ангажира с проблемите на българския клубен футбол, който тъне в посредственост от години.

Въпреки че се обяви за "болен левскар", премиерът бе активен и при смяната на собствеността и фалита на ЦСКА. Ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев фалира затъналото в дългове дружество ПФК ЦСКА АД и отборът продължи с ново дружество.

През 2016 година обаче имаше вариант собственик на "червените" да не е Ганчев, а Божков.

"Тези разправии продължават безкрайно, дразнят хората, изнервят ги и ги настройват срещу мен. Не ми е работа да оправям футбола. В ЦСКА крадоха, крадоха и пак крадоха, а сега викат "Бойко, помагай!". Аз не съм взимал страната нито на Гриша Ганчев, нито на Васил Божков. Казал съм на БФС и на министъра на спорта да ги съберат още утре (б.ред. - днес), двамата да се разберат и всичко да приключва. Но законът да се спазва", заяви тогава Борисов в интервю за в. "7 дни спорт".

Миналата година Борисов обеща и стадион на "Ботев" (Пловдив), но при условие, че съоръжението стане общинско.

Правителството даде "зелена светлина" и на футболния клуб "ЦСКА-София" да модернизира стадион "Българска армия", който се намира в Борисова градина. Министерският съвет създаде съвместно дружество между държавата и футболния клуба на Гриша Ганчев.

"Берое" (Стара Загора) пък се издържа от държавното дружество "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.

Държавата подпомага официално и други отбори, като през годините е отпускала средства за стадионите на варненския "Черно море" и на "Лудогорец".

Емблематична бе и срещата на Борисов през лятото на миналата година с тримата най-големи футболни босове. Той привика на среща в Министерския съвет босовете на "Лудогорец", "Левски" и "ЦСКА-София" Георги Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев. След срещата Ганчев обяви, че е постигнат добър резултат – босовете са се уговорили помежду си да не купуват мачове и да не притискат съдии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?