"Само за три години направихме така, че да не ни е срам от нищо"

Бойко Борисов към лидерите на ЕС: Да свършваме до началото на мача

София е срещу задълбочаването на интеграцията в ЕС и еврооблигациите, но за данъка върху транзакциите

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви, че отива на срещата на лидерите от ЕС в Брюксел с предложение решаващите за спасението на еврото разговори да завършат около 20.30 часа, за да може да проследи полуфиналния мач между Италия и Германия от европейското първенство по футбол.

Правителството на Борисов следва стриктно политиката на канцлера Ангела Меркел за развитието на Европа, а в четвъртък премиерът обяви, че симпатизира и на германския отбор.

Борисов все пак коментира и дневния ред на срещата, като обяви, че на този етап не е необходимо да бъде задълбочавана политическата интеграция в Европейския съюз.

"В момента никой не е готов за това. В края на краищата политическите партии са тези, които се явяват на избори. Политическите партии определят своите програми, на базата на които избирателите в съответната страна гласуват. Ние не можем сега и не бива да тръгнем толкова глобално и политически да определяме приоритетите на всяка една държава в Европа. Просто няма как да се разберем", заяви Борисов, цитиран от БНР.

Така той се обяви срещу предложенията за задълбочена европейска интеграция. По-рано председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой представи идеи за излизане от кризата, минаващи и през създаването на европейско финансово министерство и повече банкови регулации на европейско ниво.

София срещу еврооблигациите, но за данък върху транзакциите

Борисов коментира още, че може да се пристъпи към въвеждането на еврооблигации, когато всички станат дисциплинирани и покрият критериите от Маастрихт.

Той отбеляза, че България е твърдо "за" Брюксел да има права по Маастрихтските критерии.

Очаква се на срещата лидерите на ЕС да обсъдят и идеята за евробоновете - споделяне на дълга на държавите членки на еврозоната. Идеята е подкрепена от ЕК и някои страни, сред които и Франция, но срещу нея твърдо се противопоставя Германия.

Борисов: Винаги германската позиция

- Германия или Италия тази вечер?

- Ще им предложа да свършиме до 8 и половина - 9 без 15, да гледаме мача.

- Аз питах образно - германската позиция ли ще подкрепите?

- Е, в това отношение - винаги германската позиция.

Из интервюто на премиера пред БНР

"Направихме компромис, приемаме въвеждането на данък върху финансовите транзакции, но с няколко забележки, тъй като в България банките в момента са със 17 процента капитализация, а предложенията тук са за 8 на сто", заяви премиерът.

По думите му България е твърдо против предложението за 8 на сто.

Нека да се приеме минимумът да бъде 8 процента, но да останат настоящите национални практики и България да остане със стабилна банкова система, предложи той. "Държим също данъците да останат национален приоритет", добави Борисов, цитиран от БТА.


България първоначално бе категорично против въвеждането на нови данъци върху финансовия сектор, но позицията бе смекчена и след това напълно променена.

"Само за три години направихме така, че да не ни е срам от нищо"

"Много е важно държавите, когато заявяват позициите си, да ги мотивират. Ние например казваме, защо съдебната система да бъде поставена във финансово-икономическия механизъм - ние имаме друг механизъм за това. Ще го поставя като проблем, защото това повлича след себе си санкции. Това е една имагинерна величина - кой може да определи или да измери нивото", заяви още премиерът, без да стане ясно какво по-точно има предвид.

"Само за три години направихме така, че когато се изказваме, да има какво да покажем и да не ни е срам от нищо", коментира още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?