Бойко Борисов: Като болни прасета стоят и се гушат в парламента

ГЕРБ призова още веднъж за оставка на правителството

Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание, сн. БГНЕС

”Като болни прасета стоят и се гушат. Безпомощни същества, правят се, че нищо не се е случило. Шокът е много силен. "Атака" всеки ден им е скъп”. Това бе откриващият коментар на Бойко Борисов в сряда, която той сам определи като “деня Х” за правителството на Пламен Орешарски

Според него управляващите няма да подадат оставка, защото "нямат феърплей". Лидерът на ГЕРБ помоли управляващите "да си преодолеят егото", защото иначе страната ще влезе в национална катастрофа. "Ако те не подадат оставка, ще е ясно кои три партии са виновни за нея", заяви още Борисов.

В отговор на въпрос защо представя срядата като деня "Х” и не отиде да говори с лидера на ДПС Лютви Местан за бъдещето на правителство, Борисов каза: ”Ако сега тръгна да говоря, ще бъда заподозрян в предизборни коалиции. Такова нещо се прави след избори. Като ни подредят – единият има 100 депутата, друг – 10, 5. Тогава сядаме и търсим мнозинство. Когато аз не можах да намеря мнозинство в предишния парламент, да се разбера с Местан и Станишев, дадох мандата на втората партия, това искам да направят те сега”.

Борисов заяви, че в политическото пространство има и други три партии, освен ГЕРБ, които искат оставката на правителството – ”България без цензура”, Реформаторския блок и АБВ. Те взеха на изборите над 20%. Заедно с ГЕРБ процентът на партиите, които настояват за оставката на кабинета, надвишава 50 процента, направи сметката Борисов.

”Вотът на недоверие, който е пратен днес на трета точка, е категоричен – БСП не може да е на власт, хората не я искат. Те всички други по-малко не ги искат, но тях най-много не ги искат. В неделя народът се произнесе – ”Атака” не ги искат, БСП не ги искат”, каза Борисов.

”Защо не подадат оставка? Мислите ли, че им е комфортно сега да работят така? Виждате Мая Манолова в какво състояние е”, загрижи се лидерът на ГЕРБ.

Малко по-късно ГЕРБ излезе декларация от трибуната на Народното събрание, с която още веднъж призова за оставка правителството.

”Правителството на Пламен Орешарски получи национален вот на недоверие на 25-ти май. Резултатите от изборите за Европейски парламент показаха, че партиите, които го подкрепят, не получиха обществено доверие, за да продължат да управляват страната. Нито една парламентарна процедура не може да даде по-ясно и категорично доказателство за загубеното обществено доверие в управлението, от прекия вот на избирателите”, се казва в декларацията, прочетена от депутата Цвета Караянчева в кулоарите на Народното събрание.

В нея се посочва, че днешното мнозинство стигнало до властта с "измамата Костинброд", но преди три дни станало ясно коя е партията, която има най-високото доверие на българските граждани.

От ГЕРБ призовават Орешарски да подаде оставка още днес, след като не го е направил с достойнство преди една година. Отказът за оставка, според ГЕРБ, е пряко доказателство за употреба и злоупотреба с властта в името на лични, тясно партийни или скрити корпоративни интереси.

Според ГЕРБ да се прави ремонт на кабинета сега, е все едно да се прави изкуствено дишане на мъртвец. Една година България спря своето развитие и реформи, пропиля шансовете си за съживяване на икономиката, обслужват се партийни интереси, обяви Караянчева. И заяви, че ГЕРБ няма да участва в консултации, преговори с нито една от партиите, които пряко подкрепят кабинета, докато те не се оттеглят.

"Призоваваме ДПС да преосмисли участието си в днешното управление и като национално отговорна партия, каквато иска да бъде, да оттегли своите представители в правителството, без да чака изясняване на отношенията в БСП", се казва още в декларацията. Призив има и към "всички честни хора в БСП" да признаят, че получиха с "измамата Костинброд" шансовете си в този парламент.

Според ГЕРБ всяко друго решение, освен предсрочни избори, води до политическа, национална катастрофа, посочи Караянчева.

След като тя прочете декларацията, колегите ѝ от ПГ скандираха "Оставка", последвана от процедурни предложения за промяна на дневния ред на заседанието, за да се измести дебатът по вота на недоверие като първа точна в дневния ред на парламента, но те не бяха приети.

Споделяне

Още по темата

Още от България