Бойко Борисов: Когато преговарям с Тръмп, ще съобщя какъв е компромисът за F-16

Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов има амбиция да приключи преговорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16 Block 70 до края на юли. Той обаче не коментира конкретни параметри от преговорите между двете държави, в това число и възможната цена на евентуалната поръчка.

"Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага. И когато дойде аз да преговарям с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не“, каза Борисов пред журналисти в Дубровник, където участва в среща на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

От изказването му обаче не се разбира дали Борисов планира визита в САЩ и среща с Доналд Тръмп, за каквато българската дипломация работи активно от месеци, или говори принципно, че няма как да е наясно с конкретните преговори, защото не ги води той. Остава и възможност Борисов и Тръмп да преговарят по телефона. Към момента няма никаква официална информация за планирана среща нито от българска, нито от американска страна.

Борисов посочи, че парите за придобиването на летателните средства са отделени, и в момента, в който сделката стане факт, бюджетът ще бъде актуализиран и с тази сума тя ще бъде платена.

"Така че - кога, колко и как - аз съм обещал да бъде бързо, да не протакаме и затова моето разбиране е преди парламента да излезе във ваканция, независимо че някои са ваканция доста време и не работят, да приключим и да дадем на нашите летци най-доброто, което има“, каза министър-председателят.

Коментарите на Борисов обаче не са толкова еднозначни. България планираше да изплати нови изтребители разсрочено за около десет години, като все още не е напълно ясно дали подобна рамка може да бъде постигната. Не са ясни и отговорите на най-чувствителните въпрос - за цената и сроковете, в които да бъдат доставени първите машини.

Парламентът отмени досегашните изисквания финансовата рамка да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите самолети да бъдат доставени до две години след подписването на контракта. Въпреки това официални американски представители обявиха готовност да се съобразят с българските нужди, но е въпрос на време да се види дали и доколко това е възможно.

Борисов повтори и тезата си, че българските Военновъздушни сили ще получат възможно най-добрите самолети,

"С румънците си говоря, с други колеги, които купиха стари самолети и сега им берат ядовете, Ние искаме най-доброто, ново", обясни Борисов.

Румъния закупи F-16 втора ръка от Португалия и САЩ. Преди няколко години Борисов също беше на прага на подобна сделка, но тогавашното му правителство подаде оставка. 

Споделяне

Още по темата

Още от България