Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бойко Борисов: Когато станеме икономически силни, ще купиме и "Фантом"-и

Избрано от речта на премиера пред Общото събрание на КРИБ и публикувано в сайта на в. "Капитал Daily"

41 коментара

Царете на схемите

"Те са царе на схемите, аз съм убеден, че вие като бизнесмени не можете да вникнете и да направите такива схеми. Да де, но тя схемата така е направена, че застрахователната компания, понеже България не е страна с риск, не я застрахова и директно отива в Министерството на икономиката на Германия. Сега като ѝ носят на канцлера Меркел бюджета, там записани 150 млн. за България. Защо, защото българите не искат да си платят. Дали тя ще ги извади да ги плати за България, питайте ме. И какъв е натискът върху нас, айде сега и лихвите платете, айде и главницата, само че откъде да ги вземем."

Еврооблигации

"Казват, емитирането на еврооблигации е хубава сделка. Може и да е хубава. Аз разбирам, ако народът е казано, от това сме спечелили примерно 1 млрд. евро и с тях сме... дали сме построили магистрала, дали сме построили завод, дали сме построили еди какво си и да го покажат."

Фрегати без агрегати

"Имаме още 82 млн. да платиме "Пантери"-те, тая година, 2012-та, за да приключиме с всичките теи хеликоптери. Пак брилянтна схема, не можете да я измислите. Даваме авансово пари, за да разработят хеликоптерите, ние сме толкова богати в България, че даваме на големите заводи в Европа да направят иновации, да произведат нещо, което го нямат френската полиция, френската армия, те нямат такива хеликоптери. Правят лупинги. Това за българите е изключително важно. Един хеликоптер да прави лупинг и да се бори с подводниците. Много е важно, като напънат по Черно море подводниците и ние да ги...само че те не са купени с въоръжение, така че ние ще летиме, но немаме торпеда за тех. Просто уникално. Белгийски фрегати без агрегати – две години, докато сега ги платихме, та ги купихме. Две години работи 24 часа. Може ли от вас некой да си купи, която да не я гаси, щото не иска да си купи да я включи към тока, към пристанището съоръжението. И тея хиляди конски сили двигатели бухат по 24 часа мазут..."

"Пантери", "Кугъри", "Спартани"

"...За да ви кажа просто, защото е много важно за бизнеса да знаете схеми. Даваме авансово пари, сключваме с една банка, да не ни се обиди банката, тогавашното правителство, разбира се, договор, който договор позволява на банката директно от бюджета държавния на Министерството на отбраната да си взима парите. Щото тогава са казали "може да дойде некой друг и може да започне да пита: "Що сте взели толкова "Пантери", "Кугъри", "Спартани" и какво ли не? Кого ще нападаме, как ще се биеме"? Бойни хеликоптери.., а в същото време по аерогарите стоят десетки, стотици да не кажа, самолети, които, ако малко ги преправят, сиреч в навигацията, могат да свършат същата работа. Па когато станеме икономически силни, ще купиме и "Фантом"-и, ще купим каквот трябва, всичко..."

Разликата между България и Африка

"Те да направят схема и сега банката, без да ни пита "имате ли, немате ли", директно си вади парите и приключва. Добре ли е направено? Дай Боже, всички ви пожелавам да намерите страни, в които като инвеститори да ви поканят тамошните премиери, да ви закичат с некоя българска банка, директно да си взимате парите от техния бюджет, истински го пожелавам на целия български бизнес. Трябва да ви кажа, че никога няма да направят това никъде по света, включително, може би и в Африка, което е правила България."


"80 мегавата струва 1 млрд. лв. Питате ме сега, даваме символично повече, да и това е своего рода, как да кажеме, и ние се водиме по течението. Намаляваме парите за сигурност, защото всичките говорят в тази посока и даваме повече за образование, наука, иновации, култура, спорт. Звучи добре. Даваме по два, по три, по пет милиона, 15 повече, но е повече. В същото време тая държава за 80 мегавата ток дава 1 млрд. лв. Дойдоха колегите от Русия и казват: "Виж кво, понеже казваш, че се колебаеш, 6 млрд. ти е скъпо "Белене", искаш 5. Само че по нашата проста сметка 80 мегавата когато е 1 млрд. лв., 2000 мегавата по 1 млрд. колко правят? Тя излиза над 20 млрд. вашата централа. Значи едното не ти е скъпо, а другото ти е скъпо. Добре, вие като държава, имате ли план, стратегия..."

***

"Не ви пожелавам да участвате на такива преговори. Освен да обясняваш нещо, свързано с геостратегически, извънвселенски и какви ли не други ситуации, нема нищо, то няма логично обяснение. Или на едни централи плащаш по 170 тока, а казваш, че 120 примерно на другата ти е скъпо."

Чуждестранните инвеститори

"Идваме за това, което говоря често, чуждестранните инвестиции. Били много чуждестранните инвестиции навремето, а сега намалели. Требва да ви кажа – такива инвестиции по-добре да не са идвали никога, защото в големия си обем те са такива инвестиции, че всъщност ние и сега от малкия бюджет, който имаме за преразпределяне, вадиме, за да дотираме тези 15-20-годишни договори, които са подписани."

***

"2020-та година има нотифициран план за въвеждане на възобновяемите източници. Възобновяеми източници, господа, е и водната енергия. България има реки, има язовири, има дефилета, има каскади, от която точно толкова и много по-изгодно е да произвеждаме зелена енергия, отколкото да си превръщаме нивите само в слънчеви и вятърни централи. И по стария закон, то не, че новият е много поевтинял, сега за слънце е 580, мисля и 190 мисля, че беше за вятър, където го намалихме, но всичко това отива на електромера на хората."

***

"И даже днеска Бъчварова пак ми е дала едно писмо, в което една много голяма компания пак ми напомня за пореден път, че трябва да ги присъединиме, щото това е една прекрасна печалба. "Козлодуй" дава на 42 лева тока, ние го плащахме 800 преди, сега 600. Всичкият този ток отива и на електромера на предприятието, и на електромера на българския гражданин. Това е единият тип инвеститори."

***

"Вторият тип инвеститори, знаете добре, в тези големи вериги, в които в момента малкият и средният производител пищят кански от тях. Трябва да помислим и затова на мен ми е важна една подобна среща с браншовете, да видиме как можеме да ги подпомогнеме и да ги спасиме от тези големи хватки, в които сме поставени."

***

"Другото беше инвестициите в строителството – спекулативно, огромно, без инфраструктура. Виждате ние сега София набавяме, правиме две-три-четири години след това правим инфраструктурата към тези огромни комплекси, които се построиха."

***

"С една дума, ако се направи един анализ колко инвестиции са дошли в реалния сектор, фабрики, заводи, предприятия с работни места или туризъм, нали, ако щете...ще видите, че процентът на тези инвестиции е много малък. Обикновено всичките са в сфери, където се изважда принадената стойност от държавата. Електроразпределителни дружества – на електромера на хората, мобилни оператори – на слушалката - или в къщи, или на мобилния апарат, големите вериги – там, където отива вечер човекът да напазарува, големите енергийни компании – във ВЕИ-та – главно в слънце и вятър.


Нещо друго да се сещаме, като големи инвестиции да сте чули? Имаме в енергетиката с 15-20-годишни договори, Левон знае, сме се задължили да изкупуваме скъпа енергия, 174 лева, сега мисля, че успяхме да я понамалиме на 134."

***

"Та и тука държавната ТЕЦ "Марица-Изток-2" токът им излиза 52 лв. със същия кюмюр, на другите плащаме 134. Всичко това отива, миксира се и заминава при обикновения човечец – да плати милите инвестиции, които са дошли през годините."

***

"Ако ние тръгнем да правим нещо такова за българска компания, да помогнем по някакъв начин, то ще бъдем обвинени във всички грехове. И затова аз много се радвам, виждам, че се разраства КРИБ като организация, получава все по-голяма представителност, на нас ни е нужно вие да ни подкрепите във взимането на такива решения. Аз нямам случай да съм изпратил български посланик при който и да е премиер в света, да отиде и да лобира, и да защитава какъвто и да било интерес на български фирми. На мен ми трябвате тука да ме подпрете, да ми помогнете, когато отстояваме тези свои интереси.


И в момента, в който ние спряхме, примерно, и на електроразпределителните дружества аутсорсването на дейността... знаете какво правеха – за да обиколят закона, те го обикаляха перфектно, големи компании, те това не си го позволяват да го правят в Европа, в техните държави, но тука половината от дейността я аутсорсват през техна дъщерна фирма. И парите от това не отиват в инвестиции в трафопостове, стълбове, жици, да електрифицираме там, където няма или да се подменят старите, а направо си отиват към фирмите-майки. Така и с мобилните оператори, знаете. И това е от 10-15 години."

Ние сме много гостоприемен народ

"С една дума, ние сме много гостоприемен народ. Много, но не бива чак толкова, не бива чак толкова и затова повтарям – много е важно да бъдеме единни в отстояването на националния интерес. Разбира се, добре дошли са всички инвеститори, добре дошли са главно тези, които на нас ни трябват да инвестират главно в реалната икономика, да откриват работни места и печалбата им да остава тука, в България и да се развиваме като икономика."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #41

  До 39 : от СВИНАРОВ в престъпен сговор с остналите членове на кабинета Уиндзор/Сакс Кобург Гота/.... дедко .....

 2. Анонимен
  #40

  Медиапул или да публикува стенограма на срещата или да спре да се излага с неграмотните си коментари.

 3. Анонимен
  #39

  Фрегатите и хеликоптерите са купени от Симеон цар..

 4. Анонимен
  #38

  ами браво на Бойко! Говори точно като човек от народа, за проблемите на народа. Който разбрал, разбрал....другите играят схеми!

 5. Анонимен
  #37

  Този човек колко ли е имал по български език? А тия бизнесмени, пред които е говорил, не им ли е неудобно да слушат този пенкелер/всичко знаещ/ премиер. Какви са тези глупости. За подводници и хеликоптери говори на изящен просташки език. Да не говорим за икономическият анализ който предлага. Правешкият хитрец имаше сума томове пълни с такива простотии. Следват на Боко.

 6. Анонимен
  #36

  Човека си говори точно както трябва за да го разберат всички!Леко софийско наречие прокрадва път на покрито самочуствие на умен човек!Сравнение с ония дърва от предишният кабинет е на светлинни години напред но и в страни.Прави се на отворен и е такъв, но е шубе и андрешковски хитър!Това е полужението другари и другарки!

 7. Анонимен
  #35

  Това немедлено да влезе в училищата и университетите - Тея тезиси трябва да се изучават и преповтарят, щот тия схеми, не можем да ги схванем............

 8. Анонимен
  #34

  Е-е-ех! Става ми мъчно като чета горното и дваж по-мъчно като чета коментарите (една част). Направо сме си готови за Евразийския путинов съюз. Само да назначим и Уорлик за вицепремиер.

 9. Анонимен
  #33

  фактите които коментира са много интересни. сигурен съм, че тези които са подписвали имат безупречна граматика и стил на изразяване. но някак си предпочитам тъпия бойко пред тях.

 10. Анонимен
  #32

  Бойко и Цветелина също са част от тези схеми. Той от личен опит знае всичко това

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.