Бойко Борисов: Който пуши в заведение, е простак

Дянков прави забележки по Черноморието, Рашидов пуши, “измъчвайки се“, пред министерството

Премиерът Бойко Борисов също пали пури от време на време.

Министри от кабинета и лично премиерът Бойко Борисов впрегнаха усилия за пропаганда на пълната забраната за пушене и проверки дали се спазва.

Пръв се произнесе самият Борисов, който броени часове преди влизането на забраната, обяви при посещението си в Мадан, че “който пуши в заведение е простак“.

Вицепремиерът Симеон Дянков съобщи в петък, че тръгва на проверки с полицията по Южното Черноморие, за да проследи спазването на забраната за тютюнопушене. В Ахтопол той обеща лично да спира пушачите и да им прави забележки.

Относно опититте за заобикаляне на закона, чрез пререгистрация на заведенията в частни клубове, Дянков заяви: “Ако трябва ще променим закона, но и в частни клубове няма да се пуши и проверки ще има“.

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е известен като страстен пушач обяви, че вече ще пуши пред Министерството на културата “измъчвайки се". “Аз съм страстен пушач, но законът е закон", коментира лаконично той.

За разлика от него министърът на земеделието Мирослав Найденов демонстрира абсолютно безгрижие по темата. Той увери, че в Министерството на земеделието и храните проблем с цигарите не стои. “Аз съм се справил с проблема, защото аз съм непушач. Гоня ги като империалист и преди да влезе забраната. Не се пуши по принцип. Те бягат, защото знаят, че не пуша и като видя някого с цигара... Сега още повече, след като вече и законът го изисква – който хвана... Не вярвам, че ще искат така да ги хващам. Нито трябва да учим децата си да пушат, нито да се тровим един друг. Пушачите вече пък така затруднени допълнително, ще понамалят цигарките”, смята Найденов.

"Крайно време е в ЕС да покажем, че можем да бъдем европейци. Ако се отучим да белим и семките, ще заприличаме малко повече на европейци", заяви Найденов.

“Палил съм цигара в ученическите години, но не съм пушач, не съм пушил, спортувал съм дълго време”, обясни той.

Парламентарна група на пушачите

В парламента депутатът от “Атака“ Венцислав Лаков обяви създаването на “парламентарна група на пушачите“. Той посочи, че всеки е свободен да се присъедини към групата. “Тя е интерпарламентарна група – парламентарна група като всяка парламентарна група. Ще заседава където и когато трябва. Да се помисли за тента, защото като завали дъжд, законът трябва да се спазва, въпреки че е лош. Остава да се молим за хубаво време. Дано да е такова и през януари, и през февруари”, заяви той.

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов от ГЕРБ коментира, че през студените месеци през февруари ще трябва да се пуши по-бързо, “като в казармата“.

Проверките и нарушенията на забраната започнаха веднага след полунощ

Минути след полунощ, когато влезе в сила пълната забрана за пушене на закрито и на някои открити места, столичните здравни инспектори съвместно с полиция започнаха да проверяват спазва ли се ограничението в заведенията. Проверяващите почти веднага се натъкнаха на нарушения, но и на най-разнообразни форми на хитрувания и бунт срещу забраната.

Едни от първите проверки бяха в меката на нощния живот – Студентски град.

В едно от заведенията инспекторите откриха пушещи клиенти и пепелници по масите, за което е съставен акт на управителя, но в качеството му на физическо, а не на юридическо лице. В друго заведение пък инспекторите открили пепелници, както и запалки и цигари пред посетителите, но нарушители - не.

Клиент на едно от заведенията демонстрирал бунт срещу забраната пред здравните инспектори като си свил цигара от чай и я запалил пред проверяващите.

Инспекторите обърнаха изрично внимание на табела в едно от заведенията, която казва, че вътре се пуши. Тези табели обаче бяха изрично изискани от досега действащия закон, който позволяваше на малките заведения до 50 кв. метра да избират дали да се пуши или не.

Същевременно в нощен клуб с музика на живо в центъра на София след 12 часа пепелниците от бара и масите изчезнаха, но не и хората с цигари в ръка. Създадена беше обаче организация за бързо действие в случай на внезапна проверка от инспектори.

На сутринта по-големите офис-сгради и учреждения осъмнаха с тълпи от пушачи, излезли за сутрешното си кафе и цигара. От днес тютюневият дим е забранен и на работните места, където досега можеше да се пуши на обособени места.

Пример как се спазва забраната дадоха и депутатите, чийто работен ден започна с фалстарт заради липса на кворум. Пушачите депутати се събраха пред северния вход на парламента, някои с чаша кафе в ръка.

Очаквано забраната за пушене на откритите места не се спазва и на тротоарите пред столични училища можеха да се видят както пушещи родители, така и ученици.

 

Здравният министър: Нарушителите са малко

 

Здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че към 11 часа в петък в София от работещите 70 екипа са проверени 225 обекта, като са съставени 4 акта. “В Пловдив работят 30 екипа, проверени са вече 127 обекта и са съставени два акта. Във Варна работят 15 екипа, които са проверили 151 обекта до 11 часа и е съставен един акт“, съобщи Атанасова.

 

“Можем да направим заключение, че от всички направени проверки се установява съвсем малък процент на нарушителите, което е прекрасно. Явно всички вече са запознати, че законът е влязъл в сила, тоест имат лична отговорност и към собственото си здраве, и към здравето на околните”, допълни Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?