Бойко Борисов командирова Томислав Дончев за два месеца в Перник

Министърът лично ще разпределя финансовата помощ за пострадалите от земетресението

Бойко Борисов командирова Томислав Дончев за два месеца в Перник

По нареждане на премиера Бойко Борисов министърът на еврофондовете Томислав Дончев в продължение на два месеца всеки ден ще ходи в Перник, за да координира помощите за пострадалите при земетресението по рано тази година.

Това стана ясно след среща на премиера с представители на инициативния комитет в подкрепа на пострадалите от земетресението.

Говорителят на комитета Валентин Пешев обясни, че Дончев ще координира работата на държавните и общинските служби по отпускането на финансовата помощ.

Все още не е ясно как Дончев е приел новината за гласуваното му доверие. Не е ясно и как Томислав Дончев ще съчетава преките си задължения, изискващи чести международни пътувания, с всекидневните си визити в Перник.

Иначе премиерът обяснил, че се спрял на Дончев, защото има опит като кмет (бел. ред. на Габрово), а ще може и да помогне на Перник да кандидатства за евросредства за преодоляване на щетите от бедствията.

Дончев ще трябва да реши проблемите на потърпевшите от трусовете в Перник, които се оказаха жертви на двусмислени нормативни предписания, сгрешени оценки за възстановяване на щетите и все по-ожесточените нападки между ГЕРБ и червената кметица на Перник Росица Янакива.

"Надяваме се да има координация в действията на властите и за бързи обезщетения на хората. Сега има лоша координация между властите за обезщетенията", каза Пешев след срещата с премиера.

Той каза обаче, че към момента не е ясно и точно каква помощ е отпусната - "говори се за суми между 11 и 13 милиона лева, а по медиите се пише за суми от два до 20 милиона лева".

След земетресението има над 80-90 къщи за тотално разрушаване, над 1000 души са засегнати като много хора няма къде да живеят.

Досега има подадени 8507 молби за помощ. От тях в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са предадени 3600 молби.

Комисията е разгледала само 288 молби и има 194 решения като 94 са с отказ за помощ. Според инициативния комитет в подкрепа на пострадалите обаче не е ясно защо са постановени тези откази.

Наскоро кметицата  Росица Янакиева, която бе дадена на прокурор от групата общински съветници от ГЕРБ заради неправомерни разходи, съобщи, че над 600 перничани, пострадали от земетресението през май и последвалите трусове, все още са настанени във фургони и палатки.

В три училища не могат да се провеждат занятия, две детски градини са за събаряне, много общински и частни домове са в окаяно състояние, а само една трета от средствата, необходими за ремонтни дейности, са отпуснати.

Споделяне

Още по темата

Още от България