Бойко Борисов: Крайно съм недоволен от служебното правителство, те се вгламиха

Лидерът на ГЕРБ с "приятелски съвет" към Миков и Местан: Пестете си думите, много тежко се лиже там, където се плюе

Бойко Борисов

Силна критика по адрес на служебното правителство и управителя на БНБ отправи в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като се опита да сложи между партията си и тях ярка предизборна дистанция. Той не пожали и опонентите си от БСП и ДПС и им препоръча да си пестят думите, защото "много тежко се лиже там, където се плюе".

ГЕРБ не одобрява смените, които прави служебното правителство, назначенията можеха да изчакат до 5 октомври, отсече първо Борисов пред журналисти във вторник на предизборна проява в Пазарджик.

"Аз съм крайно недоволен от това служебно правителство. Стотици пъти публично, а и на тези, които ги познавам, им казвах: "Недейте да сменяте хората, изчакайте 5 октомври. Има кой да ги сменя, ако трябва да се сменят”, каза той и продължи в типичния си стил:

"Те се вгламиха и започнаха масово да правят промени. Нямам предвид областните управители, а смените по места. И навсякъде се обясняват, че едва ли не ГЕРБ го иска – не го искаме, аз не го желая”, завърши лидерът на ГЕРБ, изрично наблягайки как няма нищо общо с някои от действията на служебното правителство.

Борисов даде пример за неудачна промяна с ВиК – Пловдив, където в последните месеци предишното управление било назначило 59 души, при все че има 7-8 млн лева задължения. Зам.-управителят на ВиК пък имал договор, така че при уволнение трябвало да му бъдат изплатени 17 работни заплати.

"БСП във ВиК в Пловдив са си правили каквото искат, назначавали са когото искат, но и там промените в назначенията могат да изчакат до 5 октомври, а служебното правителство продължава и сега със смените и в това дружество”, обясни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията с КТБ. "Тук е вопълът на Михаил Миков, който казва да се разсекрети стенограмата при президента", продължи Борисов, коментирайки искането на лидера на БСП Михаил Миков да се разсекрети проведеният при президента консултативен съвет за банковата и финансовата сигурност и ситуацията около КТБ.

"Аз съм "за” с двете ръце да се разсекрети. Защото не знам как Миков иска да го използва за политически цели това, но там ще се чуе за реалното състояние на банковата система и ако президентът (се съгласи) стенограмата да се разсекрети, трябва предварително да каже, че вината за това, което вътре се е говорило от шефовете на банки, от самия гуверньор, заместниците му – ще предизвика голям катаклизъм. Така че политиката си е политика – аз не ги деля хората, малко да се смирят”, предупреди какви ще са последиците от подобно разсекретяване Борисов.

"Тези трикове с разсекретяването на стенограмата при президента за банките – защо не отворят стенограмата от времето на Георги Първанов за разговорите с "Газпром", попита Борисов. "Тогава да няма Национален съвет за сигурност, защото той е секретен. Да разсекретим всичко тогава и да превърнем държавата в махала – "Плод и зеленчук” – всеки да може да си говори и дори на съвет да не можеш да си кажеш мнението”, каза той.

Според Борисов КТБ трябва да се отвори незабавно

"Квесторите се мотаха доста време. За трети път лъжат хората и удължават срока с два месеца. Сега създават допълнителна паника. В същото време няма абсолютно никакви действия в момента", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Започвам да се съмнявам, че всичко това се прави умишлено. Това се прави от сега управляващите", каза той и предупреди, че това е безотговорно към хората, които имат сметки в КТБ.

А към лидерите на БСП и ДПС Михаил Миков и Лютви Местан Борисов отправи "приятелски съвет": Пестете си думите, много тежко се лиже там, където се плюе.

"Обръщам се към Лютви Местан и Михаил Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен знаят, колко е тежко състоянието. Още повече при г-н Местан има финансов министър и знае в какво състояние е държавата. Дори не е важно кой какви резултати ще направи на тези избори, важно е след 6 октомври как ще съумеем да излезем от тази тежка криза”, апелира Борисов.

Той посъветва Миков и Местан да се концентрират върху реалните проблеми, които могат да бъдат решени заедно с други политически сили.

"Толкова е тежко положението в страната – до 15 октомври нямаме ли стабилно правителство нито фондове ще пуснат, нито ще станат готови магистралите – просто няма как да се заздрави държавата”, подчерта Бойко Борисов.

Споделяне

Още от Избори 2014

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?