Бойко Борисов – кулминация в честванията на авиацията

"Дами и господа, наша радост е да ви представим премиера"

Сн. БГНЕС

"И нека преминем към кулминацията на днешното честване. Уважаеми дами и господа, наша радост е да ви представим премиера на Република България Бойко Борисов". Така в петък водещата на церемонията по откриването на втората въздушна обиколка на България представи премиерa.

Той от своя страна отбеляза, че обявяването му е прозвучала "много силно".

Втората въздушна обиколка на България съвпада със 100-годишнината на българската авиация, а началото ѝ бе дадено на летище София от Бойко Борисов и министрите Ивайло Московски и Аню Ангелов.

Втората въздушна обиколка съвпадна и с куп инциденти във военната авиация, липсата на средства за поддържането ѝ и отлива на пилоти от нея заради малкото летателни часове. За разлика от военните авиатори обаче подчинените лично на премиера летци от Авиоотряд 28 имат часове във въздуха, обслужващи пътуванията на Борисов, колегите му министри и някои футболни отбори.

Втората въздушна обиколка се провежда под патронажа на Борисов, който честити 100-та годишнина от първия полет на български самолет в небето над България и пожела безаварийни полети и успехи.

Първият български полет се е провел на 13 август 1912 г. Тогава поручик Симеон Петров лети със самолет "Блерио ХХІ".

На церемонията в петък присъства внукът на Симеон Петров.

Първата въздушна обиколка пък се е състояла през 1926 г. със самолети българско производство. Точно копие на такава машина – ДАР-1 бе представено и днес на летище София. Собственик е пилотът Максим Христов, който се обърна към премиера за
подкрепа. За популяризиране на достиженията на българската авиация Христов има идея с този самолет да се прелети до Израел, да се вземе вода от р. Йордан, с която българският патриарх да освети армейските знамена. По думите му премиерът одобрил идеята и казал да се напише писмо до транспортния министър.

Полковник о. р. Свилен Иванов демонстрира сложни фигури във въздуха със своя Pitts S-2B.

Министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски посочи от своя страна, че България си е поставила изключително отговорната цел да поддържа високо ниво на безопасност на авиацията.

Началото на днешната обиколка даде вертолет Ми-17 от българските ВВС, който прелетя над правителствения сектор на летището с националния трибагреник. Обиколката ще
копира маршрута от 1926 година - от София до Черноморието.

В нея ще се включат 20 самолета, сред които гости от Сърбия и Румъния.

В Пловдив участниците ще се разделят на две групи, които ще поемат по направленията Хасково – Свиленград и Пловдив – Свиленград. След нощувка във Велико Търново участниците в обиколката ще се насочат обратно към летище Лесново. Там ще бъде и кулминацията на честванията - авиошоуто, което ще се проведе от 25 до 26 август.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?