Бойко Борисов: Мечките са ни мили, но хората са ми по-мили

Бойко Борисов: Мечките са ни мили, но хората са ми по-мили

"Мечките са ни мили, но хората са ми по-мили", казва пред министрите си премиерът Бойко Борисов по време на последното заседание на Министерския съвет.

Повод за тези разсъждения, които могат да се прочетат в стенограмата от заседанието, е трагичният инцидент, при който мечка разкъса до смърт човек в Родопите.

"Вярно е, че и лъвовете ядат хора, не ги избиват в Африка, но има регулативни механизми. Не можем да оставим едно село или населени места да живеят в страх", разяснил на министрите си Бойко Борисов.

Мечката бе отстреляна в четвъртък, ден след заседанието на МС, на което Борисов представя анализа си по темата.

"Ако има малко мече, упоявайте и носете при доктор Иванов в Зоопарка", заръчва още премиерът.

"Този инцидент пак се преекспонира. Сутринта дежурният по МВР като ми докладва: мъж удушил жена си, вчера внук изнасилил баба си – не по-малко тежки деяния от тези на мечката, но ние тук веднага се хвърляме да я убием. Упоявайте и карайте в зоопарка или в Белица или ги разселвайте, но в същото време и селото да може да си отдъхне", казва още премиерът.

Освен че дава съвети по въпросите на популацията на мечките в Родопите, Борисов предупреждава министрите си, че "Костов в момента, в който операциите текат, по bTV го слушам, дава ни съвет, че трябва да ударим фабриките в момента, в който ние вече сме там".

"Сигурно някой му е казал, че правим това. Излиза, че ние чакаме бащата да ни каже и ние да се затичаме да вършим работа…", казва още премиерът.

По темата министърът на земеделието пък отчита похвала от руското правителство, след като е бил хванат нелегален цех за производство на "Столична водка” и включително износ на същото производство за Сирия.

По темата "театрална реформа" премиерът отсъжда: "Ние искаме зрителят да бъде толериран, а не трупите. Неслучайно давам примера, Камен Донев отиде и в Берлин - не го познавам – отиде в Берлин – и е препълнено с хора".

В анализа се включва и културният министър. "Отдавна съм казал: Шекспир е измислил театъра да се движи, а не да седи на едно място и да чака заплати. Така че да не разширяваме темата, много отдавна сме готови, но искахме да пробваме общественото мнение", обясни Вежди Рашидов.

"Толерираме знаещите и можещите", завършва темата Борисов.

На военния министър Аню Ангелов премиерът пък обяснява, че е работил "10-11 години вече с евроатлантически партньори и трябва да ви кажа, че с тях се работи много лесно, само, ако знаеш какво искаш и как да го мотивираш, и да им го покажеш, и тогава получаваш пълна подкрепа".

В рамките на разговорите си с генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в четвъртък премиерът поиска от НАТО "30-40 млн. долара" финансова помощ. Оказа се обаче, че бюджетът на НАТО е "по-орязан и от нашия".

Премиерът се съгласява и с прецизирането на текстовете от проектозакона за защита от дискриминация, с които броят на членовете на Комисията за защита от дискриминация се намалява от девет на пет.

"Става въпрос за Комисията по защита на дискриминацията. Това е комисията, която, когато бяхме опозиция, ме глобяваше мен. Това е комисията, но ние проявяваме отново своята изключителна толерантност", заявява премиерът.

Бойко Борисов бе глобен от КЗД през април миналата година заради изказването му, че "всички в БСП са без морал". Комисията беше сезирана от група социалисти от Бургас.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?