Бойко Борисов: Много лесно може и в България да излязат извън контрол нещата

Армията ще участва в охраната на границата с техника и шофьори, оградата ще струва 90 млн. лева

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

”Много лесно може да се мине и в България извън контрол да излязат нещата. Надявам се и в Европа, и в арабския свят хората да проявят мъдрост”, заяви премиерът Бойко Борисов в събота във връзка с атентатите, които разтресоха Франция тази седмица.

”И ако има някакви цели в тези атентати, те са точно това. Да има хаос и след хаоса омраза и гражданска война. Вече в много държави има огромни общности или малцинства, както искат да ги нарекат специалистите, става дума за милиони хора, и в Германия, и във Франция, и в Белгия, ако щете, и в България. Не в такъв обем, но за нашите размери, достатъчно големи. Именно това е целта, да бъдат сатанизирани мюсюлманите, за мюсюлманите пък съответно християните, светът да се раздели по друга ос, религиозна, и хаосът тогава ще е гарантиран. Така че на този етап те успяват. Аз слушам хората около мен, слушам коментарите, виждам омразата, виждам вече настроенията, реваншизма, който се надига”, коментира Борисов пред Нова телевизия.

Коментирайки трагедията, Борисов се върна и към критиките на Франция за българската съдебна система.

”Видя се, че трима души могат да убият десет пъти повече, включително полицаи. Действат изненадващо, действат професионално. Службите дори да им влязат в дирите, не можеш, преди да извършат престъплението, да ги осъдиш в доживотен затвор или на 20-30 години. Виждате, че дори и френската система, която посланикът ни я даваше за пример, е давала условни присъди, три години. Сега на фона на извършеното от тези хора на всички им се вижда, че това явно е много малка присъда или много мека, или би могло при една работеща съдебна система това да се предотврати. Така че виждате колко човек трябва да бъде пестелив, когато дава оценки и когато се изказва по дадени системи. Защото действително едно е да си публика, едно е отвън да наблюдаваш дадена система, съвсем различно е вътре с тогата да взимаш решенията”, коментира Борисов.

Той отбеляза, че Франция, би трябвало да интегрира малцинствата, ”както нас обичат да ни съветват отвън – да интегрираме ромите, би трябвало отдавна да са ги интегрирали, но когато се дават съвети на България е по-лесно”.

”Аз много вярвам в мъдростта на българския народ, защото действително ние с малцинствата си векове живеем заедно. Действително това е много добра храна за етническите партии, и националистически, пък обратно тези, които защитават малцинствата, те са като скачени съдове и се повдигат едновременно и това е пагубно за всяка една държава. Това разделение на религиозна основа няма спиране като тръгне. Държави се разпадат – Югославия ни е пред очите на 80 км от Министерски съвет. Притеснен съм много, защото настроенията, радикализирането, подобни настроения ще вървят, крайно десни и крайно леви партии ще растат и не знам докъде ще я докарат накрая”, посочи Борисов.

Бойко Борисов съобщи още, че към момента за охраната на границата ще са необходими около 150 млн. лева допълнително, 90 милиона от които ще са за доизграждането на заграждението по границата с Турция.

Той обаче не се съгласи с мнението на президента Росен Плевнелиев, че евентуално участие на военни по охраната ще предизвика дипломатически скандал.

"Искам да напомня, че поисках справка от службите - и от гръцка, и от турска страна армията участва активно в охраната на границата и аз не си спомням да сме направили дипломатически скандал за това - нито ние, нито предишното правителство. Нека бъдем по-пестеливи, когато говорим за скандали и реакции - никой няма да реагира", каза премиерът.

На този етап ще бъдат използвани само  около 100 шофьора от армията, които ще управляват специализирана армейска техника. Ако е необходимо, ще се мисли и в други посоки, ще се намери разумен начин да се използва цялата възможност на държавата за защита на границата, каза той.

Споделяне

Още от България