Бойко Борисов настоя за ускорено отваряне на сметището в Суходол

Бойко Борисов настоя за ускорено отваряне на сметището в Суходол

Епистоларната форма за решаване на проблема с отпадъците на столицата отново влезе в употреба. Кметът на София Бойко Борисов поиска в писмо до премиера Сергей Станишев и министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров да се ускорят процедурите за временно отваряне и съхранение на битовите отпадъци в Суходол. В писмото си Бойко Борисов настоява и да се намери решение за извозване на вече балираните отпадъци в подходящи регионални депа.

Това съобщи преди заседанието на кабинета в четвъртък Чакъров, на което екоминистърът представи пред правителството проблема с отпадъците на София.

От своя страна Чакъров също е изпратил писмо до кмета Бойко Борисов, в което иска съдействие от общината, за да се монтират бързо сепариращи инсталации на площадките за балиране. Това съобщиха от пресслужбата на министерството.

Така докато кметът Борисов моли писмено за съдействие при отварянето на депото в Суходол, то министър Чакъров също моли писмено да се окаже съдействие на организациите по оползотворяване  “Екопак България” АД, “Екобулпак” АД, “Булекопак” АД, “Репак” АД и “Реко пак” АД да монтират нужните съоръжения.

Министърът информира кмета, че ведомството му работи за ускорено въвеждане на разделното събиране на отпадъците на столицата, включително и за монтиране на сепариращите инсталации на площадките за балиране, които ще отделят отпадъците за преработка. Това ще намали драстично броя на балите, казаха от ековедомството, по чиито данни 40 на сто от софийския боклук става за рециклиране.

В края на юли кметът Борисов съобщи от Берлин, че до края на септември ще се монтират сепариращи инсталации. От “ЕкоБулПак” още тогава съобщиха, че имат готовност да сложат такова съоръжение на терените в райните “Кремиковци” и в с. Требич.  

Това обаче не решава проблема с боклука на София и още в края на пролетта Столична община внесе в Регионалната инспекция за околна среда и води (РИОСВ) - София искане за отваряне на депото в Суходол, което спря да работи в началото на октомври 2005 г. Сега стана ясно, че то е било върнато за допълване на документацията и след като отново бъде внесено в РИОСВ, ще бъде разгледано в 14-дневен срок.

Джевдет Чакъров каза още, че е разпоредил да бъдат потърсени възможности за регионални депа за съхранение на балираните отпадъци на столицата. Терени се оглеждат не само в Софийска област, като се отчита икономическата целесъобразност на използването им.

Правителството подкрепи екоминистъра, като реши да проучи кои съществуващи депа в страната могат да поемат за временно съхранение битовите отпадъци на София. На заседанието на кабинета Чакъров е поискал от министъра на отбраната да провери управлява ли подчиненото му ведомство терени, които може да са алтернатива на депото в Суходол.

До няколко дни се очаква да стана ясни хидрогеоложките проучвания на ликвидирания участък “Иван Русев” от мина Бобов дол. До края на август пък трябва да е готов докладът за това дали е подходящ теренът за временно съхранение на опакованите столични боклуци, които междувременно в жегата протичат заради опакованите в тях твърди предмети.

Междувременно от инициативния комитет за защита на Суходол заявиха, че няма да отстъпят на натиска сметището да бъде отворено наново.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?