Бойко Борисов: Не съм популист, доказал съм, че съм човек на действието

Бойко Борисов: Не съм популист, доказал съм, че съм човек на действието

За 5-6 години, откакто съм в политическия живот, съм доказал, че не съм популист, а съм човек на действието и на свършената работа. Това заяви в неделя столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия. Отговорът му бе по повод на отправени критики от страна на БСП, че “партии и политици” разчитат на популизма за привличане на поддръжници.

“Аз бих ги помолил тези, които ме обвиняват, когато казват на своите избиратели, да им обяснят какво е екшън и какво е популизъм”, заяви Борисов.

“Обещал съм да се боря с корупцията в Столичната община. Всичко там се случи след моето идване”, допълни кметът и изброи разкриването на злоупотребите в “Топлофикация” и “Софийски имоти”. Борисов заяви, че продължава разкриването на корупционни действия в Софийска община.

Той изрази очакване всеки момент да се повдигне обвинение и срещу друго от общинските дружества - “Озеленяване”, за присвояване за над 1, 5 млн. лева.

“Гражданите, трябва да знаят, че за времето, за което съм кмет, ще продължа с проверките, с булевардите, с маркировка, с градинките и с парковете”, увери кметът.

За избора за евродепутати Борисов коментира, че партията му има политически щаб и водач на листата. Всички кандидати са специалисти, хора професионалисти, обяви той, като даде да се разбере, че подборът на кандидатите от ГЕРБ вече е почти завършен.

ГЕРБ ще запази позиция като втора политическа сила на евровота

По всяка вероятно ГЕРБ ще запази резултатите си на втора политическа сила и по време на изборите за евродепутати. Това е мнението на социолога Боряна Димитрова, изказано в неделя. ГЕРБ има добри шансове на тези избори, смята и Мира Янова от МБМД. По думите ѝ, трябва обаче да се имат предвид и някои подводни камъни като например избирателната активност.

Според социолозите ГЕРБ може да получи по-слаби резултати на вота за евродепутати, отколкото ако се провеждат национални избори.

“Атака” и ГЕРБ са двете политически сили, които имат отчетливо по-висок вот при национални избори, отколкото при европейски, каза Мира Янова.

Според Боряна Димитрова ГЕРБ имат около 12–13% подкрепа що се отнася до парламентарни избори. Когато питаме за евродепутати, делът спада до 9%, каза тя.  

Той увери, че всички в листата на партията ще бъдат проверявани за принадлежност към бившите специални служби.

По повод на досиетата Борисов се обяви против това партиите да разсекретяват досиетата като предлагат и одобряват членове на комисията по досиетата. Предлагам за досиетата гражданска комисия - ако трябва да изберат, както в щатите се избират съдебни заседатели, посочи той и дори даде идеята да се изтеглят имената от масива с ЕГН на хора между 30 и 40 години на случаен принцип.

Иначе партийно посочени членове на комисията няма да отворят досиетата на свои хора, изрази опасенията си той.

За делото “Топлофикация” Борисов заяви, че то е можело да приключи за 4-5 месеца, но се действало “адски мудно”.

“Случаят е ясен - фалшиви договори, фактури, топлинните счетоводители. Ако продължат да мотат делото, накрая ще се намери човек, който да каже – да, тези пари са мои, дадох ги на Вальо да ги съхранява", каза още той.

По повод на срещата му с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, той каза, че целта ѝ е била единствено да се намери мир, така че да се назначи международен консултант.

”Изцяло работа на Общинския съвет е кои ще запълнят директорския борд, каза кметът. “В момента тайно се събират някъде, ще намерят необходимия паритет и ще предложат хора, които ще бъдат избрани”, посочи той. 

Споделяне

Още от България