Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бойко Борисов: Не съм самохвалко, а един истински преуморен човек

209 коментара
Бойко Борисов: Не съм самохвалко, а един истински преуморен човек

Из интервю, излъчено по телевизия Канал 3 във вторник, 28 септември 2010 г.

Ако се докаже, че няма "Октопод” ще посъветваш ли нещо Цветанов?

Нека да мине съдът да се произнесе, тогава ще коментираме.

Че те нещата отиват към огромно издънване...

Не считам така. Аз съм говорил няколко пъти и с него, и с Йовчев (Цветлин Йовчев – председател на ДАНС - б.ред.) по тази тема, защото не ми е безразлична, много силно обществено внимание фокусира тази операция, те твърдят, че всичко, което имат е абсолютно доказано.

Не смяташ ли за редно, ако се окаже, че няма „Октопод” и бъде оправдан Алексей Петров, Цветан Цветанов да си подаде оставката?

Предполагам, че има и други теми, които интересуват, така че да минем на тях.

Как ти се струва защо Цветан Цветанов три пъти му задава Валерия Велева въпроса кой е по-добър кандидат за президент – ти или Бойко Борисов и той не отговаря трите пъти?

Защото това е партийно решение. Нито той може да го определи сам, нито който и да било. Когато дойде време за президентските избори ще се събере Изпълнителната комисия, ще преценим кой е най-добрият вариант.

Той не смее да признае, че ти си по-добрият кандидат.

Аз нямам никакво основание да считам, че той не ме е признал за ръководител свой.

Така го коментират.

Не сте го разбрали правилно.

Напротив, то няма какво да се разбира.

Лично аз му вярвам и не вярвам да си прави подобни планове, ако това имате предвид, нещо като кариера извън партията или извън нашите общи решения.

Нима не разбираш, че този човек (Симеон Дянков – б. ред.) е воденичен камък, той е крайно неприемлива фигура, и като поведение… Човек, който говори неща като балансиран бюджет, а всичко се срутва, говори за излизане от кризата март месец – тотален смях, разминаване тотално. Какво още те кара, за да го държиш на тоя пост?

Повърхностна е една такава оценка. Той генерира в себе си много отрицателна енергия поради простата причина, че липсата на финанси, липсата на пари в бюджета кара всички да го мразят, защото всеки министър или всеки кмет иска да получи пари, защото чрез парите строи улица, училища, детски градини и показва, че нещо върши. Когато няма пари, той почва да търси източника – кой е източникът, който не пуска парите – това е Дянков. Защо не ги пуска? Защото ето видяхте ЕС това, което взеха като решение, от догодина, който е над 3 % дефицит, горе-долу с толкова ще бъде наказан да внесе в бюджета на Брюксел или някакви подобни санкции ще има. Ако Дянков пусне над този процент, това означава всички ние да платим за тази грешка.

  

БСП: Не така моето момиче, тепърва ще те щипят

"Какъв голям мъж, а плаче. Не така моето момиче, тепърва има да те щипят”. Така депутатът от БСП Петър Курумбашев коментира признанието на Бойко Борисов, че си дава "здравето и нервите" за България и, ако някой стачкува, ще си подаде оставката.

"Вижте какво се случва в цяла Европа. Вчера имаше стачка в Словения. Днес има протест в Брюксел. Дали Барозу ще си подаде оставката? Днес има стачка на транспортните работници в Испания. Дали испанският премиер ще си подаде оставката? Какво да кажем за Папандреу? Има ли стачки в Гърция?", коментира Курумбашев.

Още

Аз разбирам. Това, което не разбирам, е как един финансов министър говори, че едно ще стане, а коренно различно става…

Един министър трябва да говори оптимистично. В противен случай всички пазари наблюдават това поведение, падат акциите на държавата. Защо всички международни кредитни агенции и европейски, и най-големите световни, вдигат рейтинга на България и посочват стабилната финансова система.

Дянков е недоразумение в очите на немалко хора, включително и в моите, извинявай.

Имаме различно мнение. Дянков има много други трески за дялане и, ако не си ги поправи, действително ще има проблем с мене. Относно финансовата дисциплина той се справя прекрасно. Треските, треските за дялане са му на друго място. Знам ги и той ги знае.

Къде са?

…. Надявам се.

Бил влюбен. Няма лошо.

Ние с тебе сме последните, които трябва да му даваме акъл в тая посока.

Питам те – Анна-Мария Борисова, сигурно е прекрасен специалист, нямам представа, но като управленец, като министър толкова ѝ е карикатурно поведението, че няма накъде! Наистина ли не смяташ, че тази жена ти е тотален кадрови провал?

В здравеопазването може да се направи много точна аналогия с националния отбор по футбол – 20 години е такъв батак. Значи там, във всяка една дейност, просто са се организирали, да не използвам по-тежка дума, щото ще обидим много лекари сигурно, но всеки си е намерил начин да си изкарва по някакъв начин пари. Едни през клинични пътеки, други през дейност, едни през лекарства, други през консумативи, трети надписват през ремонти… Но цялата система си е като напаснала.

Ясно, но Борисова не е човек, според мен, който може да направи нещо в цялата тази система.

Първо взех Нанев. Лекарският съюз, всички лекари го бяха избрали за председател. Провали се. След това избрахме една от най-титулованите професори в бранша, доказан специалист. Не сме го извадили отвън. Само че, когато сега се реже и се въвежда ред, цялата система се съпротивлява. Тя не ѝ е хубаво. Забележи наглостта – до днеска ние сме дали над 1 милиард и 800 милиона лева за здравеопазване за тази година. И излизат доктори и казват – ми нямаме пари да ядеме, не лекуваме, не правиме. За милиард и 800 милиона! Задавам въпроса – като са давали всичките тези години наред, назад се връщам, нашата нация защо е най-болна, ако са лекували предишната година.

Слушах я Борисова какви глупости говори за някакъв дядо Димитър по бТВ…

Има срок. Трябва да се справи с него.

Днес във вестниците излиза някаква секретна стратегия, приета от министерството, за 20 % доплащане от хората, което ми се струва безумие.

Аз всеки път съм давал пример – когато отиде човек да му сменят гумите в сервиза, колко пари дава. А когато отидеш да ти сменят апендицита, колко пари даваш? Кое е по-ценно, за да е толкова пъти по-скъпо да ти оправят двигателя на колата или да ти направят преглед. И ако не се справи Борисова, ще сложа друг, но накрая ще успеем.

Очевадни пропуски и гафове, а не ги признаваш.

Как да го призная, като не е вярно. Избирателният кодекс трябва да мине през много нива, за да могат всички да си дадат мнението. (…) За да ми се упражняват после на гърба, че съм допуснал грешка ли? Ами ще го огледат хубаво.

Нарекоха Искра Фидосова Лобистка Фидосова…

Кой я е нарекъл, бе, Сашо? Вие забравихте, че през всичките тези години, които минаха, бяха лобистки закони, то минаха заменки на земи, на курорти, на терени, на планини, на чудеса станаха в тоя парламент. Тука моите направиха три грешки, на същия ден ги спрях, нито едно последствие от това няма и вие говорите сега – Лобистка Фидосова. Кое е лобирала?

Ама Цецка очевидно не става за тази работа, ти и това не искаш да признаеш, а това ще генерира скандали и проблеми в парламента и твойта група.

Това са хората, с тях работя. Хората, които искат да ти вкарат думите "лобистки” в устата, са точно хората, които си направиха толкова лобистки закони, така си ги направиха, та сега искат техните вини да дойдат на нас.

Беше обещал, че, ако намалиш газта, ще си пишеш 6 за управлението.

Намалих ли я?

Един процент.

Ама я намалих, не я вдигнах.

Наистина ли си пишеш 6? Не се ли усещаш като самохвалко, който … Българинът не обича хората, които сами се хвалят. Не се ли усещаш като един такъв, който сам си дава такива високи оценки?

Ами да оставя на "Овергаз”, на "Газпром” да ми дават оценка, така ли? Ти считаш, че във вестник "Сега” и "Овергаз” посредника, трябва да приема нея, а това, че съм успял да предоговоря да падне с 1 % или 2 цената на газа, давай да го прескачаме. С кое съм самохвалко? Факт ли е, че падна цената на газа. Факт е.

Даваш ли си сметка какво огромно напрежение се е натрупало в обществото?

А в мене? В мене не се ли е натрупало? В мене не се ли е натрупало?

Лекарите да хвърлят бутилка по твоя Влади Горанов, зам.-министър. Нали разбираш за какво става дума?

А лекари, които са направили за 500 хиляди ремонт, който е от 10 хиляди? Аз бих хвърлял не шише, бих хвърлял бидон върху тоя доктор. Това са факти. И в мен има напрежение, защото полагам огромни усилия да изкарам държавата от кризата. И го правя. Намалих ли цената на газа? (…) За българина може да е самохвалко, за мен това бяха изключително трудни преговори. В 3 часа през нощта аз ги изгоних. В 3 през нощта. Кой ще ми плати това здраве, щом така ми говориш? Кой ще ми плати това здраве?

Затова си на този пост.

Ами и затова съм го свършил. И като съм свършил, искам да се каже "Свършено е”. Не да ме наричат самохвалко, защото не съм. Защото съм си го изработил това. Не ми е дадено даром. (…) Аз съм изпълнил всички ангажименти, които съм обещал. Там, където има проблеми, в здравеопазването специално, догодина в социалната сфера на Младенов му даваме всичко, което иска. Здравеопазването е единственият трън в петата ни. Единственото ми тежко место, където буксуваме и за съжаление най-болезнено и не се справяме.

Имам чувството, че в някои неща не можеш реално да преценяваш.

Кои реални неща? Кои?

Борбата с престъпността, веднага ти казвам.

Най-успешното нещо на правителството е борбата с престъпността.

На 15-ти започват стачки...

Ако хората считат, че не сме за това управление, за този пост, да правят стачка, давам си оставката, идва Станишев, идва Доган и ви дооправя. Въобще не искам дори да убеждавам някого в противното. Направихме така, че за първи път Европейската комисия да ни оцени. Направихме така, че много от нещата тръгнаха, направихме така и съм гарантирал 2012 г. магистрали, метро… Щом не ви харесва, викате си Станишев, Доган и си ви дооправят. Толкова.

Не разбрах, при една стачка…

Полагам огромни усилия, повече от това не мога. Толкоз мога.

Щом не ме харесвате. Искате друг, изберете си друг. Аз толкова много. Давам си здравето и нервите. От сутрин до вечер. Толкова много. Намерете, който може повече. 20 години карате по магистрали, играете в спортни зали, возите се на метро, всичко ви е О.К. Аз това мога, това ще направя, докато ме търпите. После си избирате някой да ви отвлича, да ви язди и да викате, че е успешна борбата с престъпността. Ваша работа. За тебе съм самохвалко, за мене съм вече един истински преуморен човек, вследствие на изключително много ангажименти и работа. Ако се оценява. Като не се оценява, на изборите хората определят кой да управлява и си избират кой да ги управлява. Аз мисля, че си изпълнявам ангажимента.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

209 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. BULGARIN
  #212

  Tezi dvamata oligofreni sa mnogo predstavitelni karikaturi za ciniko-komi4nata BG deystvitelnost !!!Ne im e Boyko vinoven - ni Boykovica - vinata e v KOMUNISTI4ESKATA SGAN, koyato sasipva Bulgaria ve4e celi 70 godini !!

 2. Smartguy
  #211

  Istinskiq kraj na frazata, no ima oshte malko vreme:"ne sym samohvalko, a samo edin istinski nekadyrnik" koito lamteshe za vlast, no tezhestta i go slomi byrzo - zasshtoto edin istinski kadyren 4ovek bi bil preumoren na tazi poziciq. Glupakyt prosto si otiva, kato vidi obema i tipa zada4i.Nerazumni jurode, poradi 4to se sramish da si izberesh uchen ministyr?Edin i sysht kapan e tova ve4e desetiletiq, bi trqbvalo vsqko kjoshe da poznavash veke...

 3. възрадвана
  #210

  Значи на Боко сал здравеопазването му било трън в петата, сал там се поиздънил, ама не той, ами кадрите му. А науката и образованието не са ли му трън? В БАН излизат принудително 2 месеца в неплатен отпуск, университетите с орязването на бюджета ги принуди да орежат пропорционално учебните планове и да ги сведат до нивото не и на задочно обучение, а на техникум... Но родната полиция пак има завиден бюджет, защо ли? А по повод на мантрата за кражбите на тройната коалиция - не знам, при нея заплатата

 4. bai todor
  #209

  Bai tpsho e jiv!

 5. И.Иванов, Швеция
  #208

  Относно: колко тръна има в петата Автор: възрадвана Получено на: 29 Септември 2010 23:51 ...В БАН излизат принудително 2 месеца в неплатен отпуск, университетите с орязването на бюджета ги принуди да орежат пропорционално учебните планове и да ги сведат до нивото не и на задочно обучение, а на техникум... Но родната полиция пак има завиден бюджет, защо ли? А по повод на мантрата за кражбите на тройната коалиция - не знам, при нея заплатата ми непрекъснато растеше, нямаше принудителни неплатени

 6. bai todor
  #207

  Bai tpsho e jiv!

 7. shareholder
  #206

  BG e preobrazuvana v AD a moje bi v EAD.

 8. neronx
  #205

  Camo procti i kypeni nechactnizi mogat da ritat creshy B.B.Komynistite bi shibaxa 65 godini,i pak she bishibat.

 9. Ovneuille
  #204

  Много критики е лесно да се отправят към Борисов, важното е кои са основателни - иначе винаги можем да го критикуваме, примерно, че си е сдъвкал дъвката накриво. Дотук в управлението на ГЕРБ единствената явна поне за мен грешка е Дянков. Очаквах от този човек компетентни и реалистични икономически анализи за да се върже бюджетът. Вместо това Дянков стана най-големия генератор на абсурдни идеи в това правителство, даващ на заден ход на всеки две седмици. Медияпул имаха една статия само от събрани

 10. Zapoznat
  #203

  Nai-lo6oto na na6ata naciq spored men e 4e sme nai-golemite mrynka4i i negativisti na sveta. Za pryvpyt vijdam vlastta da e v rycete na 4ovek koito iska da napravi ne6to za naroda si i v mnogo ne6ta uspqva. Dokato vijdam tova v Boiko ima podkrepata mi. Ako nqkoi mi poso4i drug koito bi rabotil za naroda si i da e po-sposoben, da mi kaje za6toto az ne vijdam.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.