Бойко Борисов не вижда смисъл във въпроса "КОЙ"

Присъствието на Трайчо Трайков в преговорния екип на РБ било "провокация"

Бойко Борисов не вижда смисъл във въпроса "КОЙ"

"Крайно съм неудовлетворен от подготовката на Реформаторския блок за днешните консултации", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук след прежговорите между ГЕРБ и РБ, приключили след 7-часови разговори в сряда без съгласие за коалиция от страна на първата политическа сила.

Ето какви са аргументите на Борисов (без редакционна намеса):

"Разбирам, че не само като политическа рамка, но по много от темите те въобще не са били подготвени, защото тук не става въпрос за теоритично писане на програма, а за това, че след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят. Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса ‪#‎КОЙ‬. Вчера ясно и категорично заявихме, че заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, #КОЙ беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров. И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна. Всеки средно грамотен човек вижда това. Още с нарушаването на формулата за преговорен екип, увеличавайки броя на хората от Реформаторския блок, те показаха, че са нестабилен организационен партньор. А изпращането на Трайков, който беше сменен от мен заради несправяне с работата и проблеми в енергетиката, си е видна провокация и опит да се торпилират преговорите от самото начало. Капката оптимизъм, която все още имам, е, че г-н Москов многократно повтори, че са готови на всичко, за да гарантират, че са единен политически субект и да продължат преговорите. Аз съм диалогичен човек и въпреки тенденциозните обиди от реформаторите и сателитните им медии, съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда. Изборите свършиха, хората очакват управление, очакват да видят кои са хората, които ще водят държавата напред, а не голи теории".

Обяснението на Борисов защо ДПС не е приемлива партия за ГЕРБ е в известен смисъл новина, защото след разговорите между преговорните екипи на двете партии беше представен съвсем друг аргумент: "Принципното възражение" на ГЕРБ към ДПС е участието на движението в правителство "анти-ГЕРБ" с мандат на БСП, заяви във вторник Румяна Бъчварова. В отговор на изричен въпрос за Делян Пеевски, чието име стана нарицателно за модела "КОЙ", от ГЕРБ заявиха, че той въобще не е споменаван в разговорите с ДПС. И след преговорите в сряда с Реформаторския блок, Цецка Цачева настоя "да не се персонифицира".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?