Бившият икономически министър Делян Добрев:

Бойко Борисов ни нареди да не изричаме и дума лъжа в предизборната кампания

Довчерашният премиер не се бил скрил, а усилено пишел посланията от програмата

Делян Добрев, Сн: БГНЕС

Бойко Борисов настоявал членовете на ГЕРБ да не изкажат нито една лъжа в предизборната си програма. Това стана ясно от думите на бившия икономически министър Делян Добрев пред bTV, който вероятно ще оглави листата на партията в Хасково.

Добрев обясни, че бившият премиер не бил изчезнал, а се е включил активно в "усиленото писане" на посланията, които бяха представени в сряда на пресконференция на партийното ръководство (без Борисов) в централата на ГЕРБ.

Добрев каза още, че партията му нямало да залита към популизма, нямало да обещава, а щяла да бъде различна с отговори на въпроса как, а не какво. Препокриването на темите, които бяха посочени в програмата на партията, с тези от предходните избори, той обясни с краткостта на мандата – "образование, здравеопазване - целият свят работи по тях няколко мандата”.

Бившият икономически министър се включи в тона на признаване на грешки, който звучи през последните седмици покрай всички членове на кабинета "Борисов”.

Най-голямата, според Добрев, била непостигането на икономически растеж, който да гарантира високи доходи.

Цветанов видя в обвиненията за подслушване кампания на хора без политика

Формации, които нямат политики и няма какво да предложат на избирателите, обвиняват ГЕРБ в нерегламентирано подслушване на политици и журналисти, коментира пред БНТ бившият вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обвиненията за подслушване от политически партии и дейци.

"Това са хора, които нямат политики, няма какво да представят на хората. Разбира се, че се търси интересният момент за жълтото, за спекулацията. Нито веднъж, по никакъв начин службите не са използвани да се следят политически опоненти", заяви Цветанов.

Още

Той не призна други пропуски на правителството, в в което бе половин мандат. "Кои са ни греховете”, попита той и започна да изброява достойнствата на доскрошните управляващи:

"Ние сме самокритични, но не трябва да отричаме и това, което направихме – премахнахме посредниците при газа, осигурихме проучване на Черно море, което след 4 години ще гарантира енергийна зависимост на страната за дълъг период. Спряхме пагубния проект "Белене”, който щеше да фалира държавата, спряхме "Бургас-Александуплис”, който щеше да затрие целия туристически сектор”.

Състоянието на малките и средни фирми се дължало на усложнената икономическа ситуация, наложена от неочаквано дългата криза. Оказва се, че със свое решение – спирането на АЕЦ "Белене”, бившите първи в управлението са спестили и риска България да се превърне в Северна Корея.

Ниските инвестиции през януари 2013 г. Добрев обясни със "сезонност”, която била нормална за началото на годината.

Бедността, по който показател страната е на дъното на ЕС, не станала в последните три години, а в последните 23.

"Ние обещавахме да гарантираме високи доходи, но това става само през висок ръст на икономиката. Трябва обаче да се отчете, че управлението беше в най-тежката криза и в нея имаме 1% ръст, който не е достатъчен, но е на фона на минус 1% ръст за целия Съюз”.

В борбата с организираната престъпност, която ГЕРБ трябваше да води на преден фланг по обещание, Добрев отчете, че има повече униформени полицаи по улиците, няма отвличания, убийства и магистрални обири.

"Това бързо се забравя, защото е нормално да ги няма. Битовата престъпност по принцип се увеличава в криза. Правят се усилия и в тази посока. Не сме перфектни и моят апартамент беше ограбен в Хасково когато бях депутат, 3 години по-късно хванаха грабителите”, призна бившият министър.

Добрев призна за лош кадрови подбор "калинките" по етажите на властта, "но за разлика от всички останали тези грешки сме ги коригирали веднага – това е правителството с най-много сменени министри и зам.-министри".

Добрев отправи призив да бъде посочен пример за корупция в правителството, част от което беше, но не успя да отговори на въпроса защо обвиненията срещу Мирослав Найденов дойдоха, след като вече не беше министър.

Накрая на въпрос на водещия дали Мозъка ще бъде в листите на ГЕРБ, Добрев отклони с незнанието си кой е този човек и с невъзможността му да коментира списъците.

Лъчезар Иванов с прякор Лъчо Мозъка бе председател на софийската организация на партията, но се наложи да подаде оставка след оказан натиск за спиране на репортаж за близък до него митничар.

Все пак Добрев призна, че много от "настоящите депутати в НС” няма да бъдат в листите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?