Бойко Борисов: Някои от колегите ми в Европа не са извадили поуки от кризата

Премиерът поиска България да "присъства" при приемането на решения за европейските банки

Борисов се ръкува с германския канцлер Ангела Меркел

След като преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че се е поскарал малко на държавите, които само искат пари от Германия, в петък той сподели съжалението си, че някои от изказванията на Европейския съвет са показали, че много от неговите колеги (лидерите на страните членки) не са си извадили поуки от кризата.

"Продължава да се говори за увеличаване на дълга, за повишаване на бюджетните дефицити, за харчене на повече от произведеното от държавите, а това в никакъв случай няма да ни направи по-конкурентоспособни спрямо страните извън ЕС", заяви Борисов в Брюксел.

 

Борисов добави, цитиран от БТА, че много държави в момента имат големи дългове, които някой някога ще трябва да плати.

 

Той определи като несериозно и безотговорно поведение към следващите поколения нарушаването на основното германско правило - колкото изкарваш, толкова да харчиш като държава, както и растежът да не бъде на основата на повишаване на дълга.

 

Бойко Борисов каза още, че България иска да присъства при приемането на решения за европейските банки, въпреки че не членува в еврозоната.

 

Според премиера, България има права да присъства, тъй като голяма част от банковия ни сектор принадлежи на чужди банки.

 

"Основната позиция на България за банковия надзор е да се спазват правилата и финансовата дисциплина", стана ясно от краткото изявление на министър-председателя. "Да, това са теми, които касаят в момента еврозоната, но ние, като държава в предприсъединителните договори, сме казали, че един ден, някога, ще влезем в еврозоната. Освен това българският банков сектор - 85-90% са на големите банки, чужди банки. Не е редно, когато се обсъждат техните параметри или наказания, ако щете, да не присъстват от страна на България представители в тази тема", посочи Борисов, цитиран от БНР.

 

Как точно ще бъде конструиран и какъв ще бъде надзорът, ще се решава през 2013 г., каза Борисов, без да уточнява дали България смята да се присъедини.

 

"Основната позиция на България на приключилия Европейски съвет бе, че основното е покриването на Маастрихтските критерии", каза още Борисов.

 

Той отбеляза, че тези критерии неслучайно са били измислени и приети, но за съжаление много малко страни ги спазват.  

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?