Бойко Борисов обърка Дамаск с Бейрут след среща с арменския премиер

Премиерът ядосан на медии, че не схванали "сарказма" в думите му към работници "вие сте прости и аз съм прост"

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов в объркал сирийската столица Дамаск с ливанската Бейрут в изявлението си след среща с арменския премиер Тигран Саркисян в Ереван.

"Споделихме и тревогите си, които имаме за Сирия, защото за българските журналисти казвам, те, арменците, имат доста голяма общност в Бейрут. Също се тревожат за процесите, които има там. Нашата позиция, на България и на ЕС - категорично сме против този режим и това, което се случва в момента, да се избиват граждани в Сирия”, заявил Борисов, цитиран от бТВ.

Член на делегацията обаче му дал знак, че е сбъркал, но Борисов му отвърнал с въпрос "Аз какво казах?”.

След това премиерът се поправил.

"Освен в Дамаск, в Сирия, имат голяма общност и в Ливан, в Бейрут – изключително много хора, които живеят в отделни точки на арабския свят, може би, затова така съм бил разбран, но тревогите им са много големи и за двете места - и за Ливан, и за Сирия", посочил Борисов.

Това е втори подобен гаф на български държавник през последните дни, след като Росен Плевнелиев, приемайки за пръв път в качеството си на президент чужд държавен глава, се обърна чешкия президент Вацлав Клаус и делегацията му като към поляци. След това Плевнелиев се извини, а гостите приеха лапсуса с усмивка.

По време на визитата си в Батуми, Грузия, в понеделник Борисов пък обяснил пред журналисти, че не са били разбрани и думите му към работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Той определи като манипулативно заглавие в столичен всекидневник за срещата му с протестиращите служители в събота, според което е казал "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме".

"Ако бяхте коректни, в Кърджали работниците казваха, че за първи път има премиер, който отива при тях на крака, говори с тях, разбира болката им, прави реални неща за тях. Докато балоните, които са Станишев и Първанов, никога не са стъпвали при тях и им говорели... един каза – "Витаят в облаците”. Аз тогава най-саркастично им казах: Понеже те ни имат за прости и нас, и вас, ние се разбираме. Вие сложихте заглавието: "Аз съм прост и вие сте прости”. Виждате ли – колко манипулативно работите; затова няма да ви отговоря повече, защото взимате само част от това, което ви казвам, и нямам доверие, че може манипулативно да използвате пак само едната част", обяснил премиерът Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България