Бойко Борисов обеща на медиците курсове по компютър и български

Столичният кмет Бойко Борисов обеща да осигури учител по компютърна грамотност на петте български медицински сестри, които преди седмица се завърнаха в България след 8 години в либийски затвори. На палестинския лекар Ашраф Борисов обеща учител по български език.

По време на срещата във вторник медиците са поискали съдействие за подмяна на личните им карти с нови. Ашраф Хаджудж пък се нуждае от съдействие, за да се регистрира на постоянен адрес в София, тъй като в момента има само българско гражданство, но никакъв адрес.

Медиците си говориха с кмета за това, че все още не са се адаптирали към живота в България. Те разказаха забавни случки първата си седмица в България. Валентина Сиропуло, например, още не може да разпознава банкнотите и забравя да си взима рестото когато пазарува.

Сестрите казаха, че се очаква д-р Здравко Георгиев скоро да бъде изписан от ВМА. Бойко Борисов проведе кратък телефонен разговор с него и му пожела бързо възстановяване.

Негативният тон към Либия трябва да се намали, тъй като там работят много български граждани и това може да се отрази на тях, коментира Борисов.

По време на срещата медиците казаха, че в “Джудейда” не са се страхували от смъртта, а от възможността още много дълго време да останат в затвора.

Евродепутатът от ГЕРБ Душана Здравкова отправи покана към медиците да посетят Европарламента за сесията между 3 и 6 септември.

Борисов съобщи, че еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер ще получи лично гласуваното от Столичния общински съвет звание "Почетен гражданин на София" на празника на града на 17 септември.

Споделяне

Още от България