Бойко Борисов обеща на медиците курсове по компютър и български

Столичният кмет Бойко Борисов обеща да осигури учител по компютърна грамотност на петте български медицински сестри, които преди седмица се завърнаха в България след 8 години в либийски затвори. На палестинския лекар Ашраф Борисов обеща учител по български език.

По време на срещата във вторник медиците са поискали съдействие за подмяна на личните им карти с нови. Ашраф Хаджудж пък се нуждае от съдействие, за да се регистрира на постоянен адрес в София, тъй като в момента има само българско гражданство, но никакъв адрес.

Медиците си говориха с кмета за това, че все още не са се адаптирали към живота в България. Те разказаха забавни случки първата си седмица в България. Валентина Сиропуло, например, още не може да разпознава банкнотите и забравя да си взима рестото когато пазарува.

Сестрите казаха, че се очаква д-р Здравко Георгиев скоро да бъде изписан от ВМА. Бойко Борисов проведе кратък телефонен разговор с него и му пожела бързо възстановяване.

Негативният тон към Либия трябва да се намали, тъй като там работят много български граждани и това може да се отрази на тях, коментира Борисов.

По време на срещата медиците казаха, че в “Джудейда” не са се страхували от смъртта, а от възможността още много дълго време да останат в затвора.

Евродепутатът от ГЕРБ Душана Здравкова отправи покана към медиците да посетят Европарламента за сесията между 3 и 6 септември.

Борисов съобщи, че еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер ще получи лично гласуваното от Столичния общински съвет звание "Почетен гражданин на София" на празника на града на 17 септември.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: