Бойко Борисов обещава завод за боклук до 2009 г.

Завод за преработка на столичната смет ще има до края на 2009 г. Това стана ясно от разпространен до общинските съветници и медиите в четвъртък план – график за справяне с кризата с боклука на София на столичния кмет Бойко Борисов. Графикът на общинската администрация за строеж на депо за битовите отпадъци сочи, че такова съоръжение може да бъде въведено в експлоатация до края на 2010 г.

До този момент от “Московска” 33 са изготвили единствено проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на съоръжението за преработка на сметта. Изпълнителят на обекта трябва да бъде избран до края на 2008 г. и за около година да го изгради, пише в графика.

Изграждането на инсталация е в графата “Дългосрочни мерки” за справяне с кризата с боклука на кметството. Депото за боклук също е вписано там. До този момент за изграждането му също е изготвен единствено проект за ПУП.

Бойко Борисов прогнозира, че комплексното разрешително за строежа на депото ще бъде издадено до края на 2008 година, строителните работи ще продължат до края на 2009 г., а за въвеждането в експлоатация е предвидена още една година.

Като “краткосрочни мерки” на първо място е заложено изграждането на площадка за сепариране на сметта край кв. Требич. Това се планира да стане в края на май тази година.

Паралелно с това ще бъдат изграждани две площадки за временно съхранение на боклука в близост до Гара Яна (до август 2007 година) и Горни Богров (до март 2007 година). Натрупаните бали на площадките в Дружба и Кремиковци трябва да бъдат извозени до депата на Карлово и Пловдив до месец юли тази година.   

Според кметския план балирането трябва да бъде преустановено до месец май тази година, когато ще бъде отворен II-ри етап на депото край Суходол. До края на 2007 година ще бъде отворен и I-и етап на същото сметище.

От документа става ясно, че боклукът ще пътува до Суходол поне 2 години, докато се изгради новото депо.

Споделяне

Още по темата

Още от България