Бойко Борисов обмисля дали да се кандидатира за президент

Според премиера не било важно кой ще спечели изборите, защото "важна е държавата"

Бойко Борисов обмисля дали да се кандидатира за президент

Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ все още не е ясна, но Бойко Борисов има колебания дали да не се яви самият той, въпреки че на този етап смята за плюс факта, че правомощията на премира са повече от тези на държавния глава. Това обясни министър-председателят в събота във Велико Търново.

Борисов съобщи, до преди няколко седмици ГЕРБ е имала готова двойка, но след кризата в Турция е преосмислена политиката на управляващата партия.

Той предизвика за пореден път лидерите на останалите формации да влязат в президентската битка.

Лидерски избори

“Президентските избори са лидерски избори. И що за партия си ако признаеш, че лидерът ти не става за президент, а трябва на негово място да търсиш дали е гражданин, дали е селянин, дали е военен, дали е интелектуалец“, каза Борисов пред журналисти.  И обясни, че с търсенето на кандидати различни от лидерите показва, че формациите не могат да излъчат кандидатури.  Според него другият вариант е партийните шефове да осъзнават, че са „толкова лоши, че няма да ги изберат“ и затова трябва да покажат на обществото “нещо друго“.

"Президентските избори са лидерски, а единственият, който има основание да се колебае дали да се яви - съм аз“, каза Борисов.  И добави, че колебанието му е защото премиерският пост има повече власт.

“Имах двама прекрасни кандидати до преди две седмици, когато видяхте какво става със света. Тези хора с тези качества в такава критична ситуация не могат да се справят. Те са прекрасни във всяко едно отношение, но при стресова ситуация, когато трябва да тропнат по масата, за да ни защитят интереса, те този характер го нямат. Затова мисля дали мога да намеря хора в партията, да намеря такъв човек. До септември искам да се ориентирам дали мога да намеря нещо такова", подчерта премиерът. И очерта какво ще търси в бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ: "Той трябва да е и политик, и експерт, и с характер, да го познават хората, да има рефлекс в ситуацията".

Не е въпросът кой ще спечели изборите

“Искам да се ориентирам и да намерим най-подходящия човек. С всички качества, който ще се справи с всичко. Изключително важно е това, предвид новите критични условия, пред които е изправен светът, защото президентът е и върховен главнокомандващ",  каза лидерът на ГЕРБ.

“Виждам че и другите партии осъзнават колко е важен изборът за президент на държавата. Въпросът не е кой ще спечели президентския вот. Важна е държавата", заяви министър -председателят.

Междувременно пред БНТ вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова  също потвърди, че една от обмисляните в ГЕРБ номинация за държавен глава е премиерът.

"Една от възможностите е наистина Бойко Борисов, но трябва да се реши какъв да е българският президент, а не личността. Какви са позициите, които да се изразяват в международен план, за да покажем своята позиция", заяви Бъчварова.

Тя добави още, че ранното обявяване на кандидатурите е загърбване на ангажиментите и добави, че ГЕРБ няма причина да бърза.

За сигурността

В събота пред медиите премиерът още веднъж посочи и мерките, които се предприемат във връзка със сигурността.

“Процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист. Сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб", заяви министър-председателят.

Той посочи, че засега няма пряка заплаха за страната ни, защото се полагат огромни усилия, но отбеляза, че всеки ден ситуацията се усложнява.

“Поисках допълнителна подкрепа от Европейския съюз - хора, техника. След разговора ми с канцлера Меркел почти всички ми се обадиха, че имат задача бързо на България да се окаже помощ. Тази седмица ми бе потвърдено, че ще получим 6 млн. евро финансова помощ от ЕК", съобщи Бойко Борисов. По думите му, това е наложително, заради защитата на границата. “Обясних, че бюджетът ми изнемогва. От една страна правя съоръжение на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и полиция, отделно гуми, акумулатори, машини - неща, които хората дори не ги виждат", добави премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България