Бойко Борисов обвини, че му пречат с новите генерали

Ще се получи много рязък дискомфорт в МВР, ако президентът одобри предложението на правителството за шестимата нови генерали, обяви главният секретар на вътрешното ведомство Бойко Борисов пред предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Борисов уточни, че по принцип подкрепя тези кандидатури, но с удостояването им със звания те ще задълбочат проблемите в МВР, а няма да ги решат.

В четвъртък, по предложение на вътрешния министър Георги Петканов, кабинетът предложи на президента да удостои с генерал-майорски звания шефът на полицейската академия в Симеоново полк. Калчо Таушанов, началникът на жандармерията полк. Живко Живков, както и шефовете на РДВР в София Румен Стоянов, в Бургас Красимир Петров, в Ямбол Димитър Ангелов и в Търговище Гецо Гецов.

Според Борисов бъдещият указ на президента би приравнил в звание служители на различни длъжности в йерархията на МВР - като директори на национални служби и на РДВР-та. В същото време други щефове на национални служби, като НСБОП, пожарната и гранична полиция, остават полковници и ще трябва да отдават чест на по-низшите в йерархията шефове на РДВР - генерали.

12 години системата на МВР се е разбивала, казал съм си мнението на министър Петканов и не желая да ме смятат за съпричастен към това действие, заяви Борисов. “Исках да седнем и ясно и точно да подредим веднъж завинаги тези неща”, добави той.

По думите на ген.Борисов, 50 генерали трябват на МВР и нещата ще си дойдат на мястото. “Когато съм говорил, че трябва да има генералитет, съм говорил за ясно, мотивирано, структурно подредено министерство с рангове, отговарящи на длъжностите на съответните хора. Аз настоях да се въведе, както е в НАТО, съгласно стандарта на НАТО, бригаден генерал и при нас. Тогава вече с една звезда генерали могат да бъдат заместник-директорите на националните служби, генерал-майори, генерал-лейтенанти съответно, директори на национални служби. Просто да се подредят нещата”, каза още той.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?