Бойко Борисов одобри целите на Възродителния процес

Бойко Борисов одобри целите на Възродителния процес

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в петък, че основната грешка на т.н. Възродителен процес е не целта, а методите, по който е извършен. Коментарът бе направен пред бТВ в отговор на въпрос дали "не целите, а методите на Възродителния процес са порочни и заслужават критика". "Разбира се", заяви Борисов. Той разкритикува действията на държавата през този период като "тотално объркани".

"Трябваше много последователно, както в Съединените щати, първото име на новородените да бъде българско, дава се един списък, както е там, фамилиите съответно на бащите и дедите", обясни кметът. По думите му "добър вариант" е практиката от преди 1985 г. във всички фамилии да се слагат фамилните окончания "-ов и -ев" и даде пример с "Мехмед Мехмедов и Ахмед Ахмедов".

"С новите граждани, които се раждат, с това да беше започнат този процес. Иначе то беше, един път - фарс, един път - нещастие за тези хора, защото им даваха по 1 квадратен метър да си натоварят багажа", допълни Борисов.

Думите му предизвика незабавна реакция от ДПС, които се заканиха да сезират за изказването му Европейската народна партия (чийто член е ГЕРБ) и Европейския парламент. Според депутати от ДПС подобно изказване "едва ли не подновява Възродителния процес". Президентът Георги Първанов определи казаното от лидера на ГЕРБ като "сериозен гаф", а премиерът Сергей Станишев като - "опасно говорене".

В България са български граждани

В отговор на въпрос, че е издевателство върху хора да им се налагат имена, Борисов заяви: "Един път завинаги трябва да се знае, че в България има български граждани, в Турция са турски, в Сърбия са сръбски, затова има граница, затова има държави. Който както иска и се чувства като такъв, ако е българин, е така, ако е турчин, да си отиде в Турция. Значи, аз не знам какво значи това, и да прекъснем вече тази тема, в България има български граждани и на базата на това се гради всяка една кауза."

В този контекст той разказа за разговорите си с Тодор Живков, докато е бил негов охранител. Бившият "първи" е считал, че "доста по-меко, внимателно и плавно трябва този процес да върви, с интеграцията на тези етноси, за да няма подобен етнически конфликт."

"Но явно те са били пресирани, което аз и мисля, че и при вас казах, и най-кроткият човек като го поставиш в ъгъла и го пресираш, той се съпротивлява. Затова ние трябва да престанем с тази етническа карта", каза Борисов.

Той обясни, че е участвал във Възродителния процес като лейтенант, който е водил "батальон". "Ние като служители на противопожарната охрани бяхме пратени там да не палят житата и царевицата, за да може да се прибере реколтата.", каза Борисов.

Адвокати на Доган

Борисов, който даде тон на темата за заплашения етнически мир с изявлението си от миналата седмица, че шансът на ДПС да остане във властта е етническа дестабилизация, се опита да обясни, че е бил подведен с изтекла в пресата "информация" от предсмъртното писмо на Ахмед Емин.

"На 23 октомври някой, значи, това трябва да е много висш човек в прокуратурата, защото не знам колко човека са виждали това уж предсмъртно писмо на

Ахмед Емин, което е пуснато. Това писмо се пуска за пресата много услужливо, само че е написал - искат да върнат ДПС в 1985 г." и че "следва ужасен сценарий", каза Борисов. Той припомни, че това е периодът атентатите, извършени в Буново и Пловдив.

Впоследствие се оказа, че споменатата в засекретеното писмо година е 1989-та.

Затова Борисов счита, че е "извършено престъпление с общественото мнение".

Той определи президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев като "адвокати на Доган" и припомни статии на Първанов от 1994 г., в които той нарича ДПС етническа партия.

Отхвърляйки обвиненията, че си играе с огъня, Борисов каза, че единственото декларирано от ГЕРБ е, че не иска коалиция с ДПС. Затова Станишев ни обвинява, че играем с огъня, изтълкува той.

"Значи, единият казва, че си играем с огъня, а пък г-н Първанов казва, че етническите пожари се гасят много трудно. Все едно не аз съм бил пожарникар, а тия двамата са били пожарникари", заяви Борисов

Той поиска да се провери с какви пари са правени джамиите в последните 20 години и спомена по памет цифра от справката на НСС за над 1000.

Първанов: Борисов допусна сериозен гаф, да се извини

С всяко свое изказване Бойко Борисов "произвежда сериозни гафове, произвежда лъжи и гафове", коментира по-късно Първанов. Според него кметът прави недопустимо, разминаващо се с цялата философия на прехода, изказване за Възродителния процес, което може да създаде етническо напрежение.

“Възродителният процес не е просто сгрешен в механизмите си на провеждане, не е верен в целите си, както твърди Борисов. Целите на Възродителния процес са създаване на етнически хомогенна нация. Ако Борисов смята, че това е задача за демократичното развитие на България, трябва да го обоснове. Ако не - да се извини и да признае, че се е изказал за пореден път неподготвен”, заяви той.

Според Първанов няма сценарий за надигане на етническо напрежение. По думите му става дума за "много елементарна битка за електорален вот от порядъка на 8-12%", който дори не можел да се нарече националистически. Той смята, че по-скоро това са хора с по-крайни възгледи, за които водят битка Борисов и “Атака”.

“Това не е лошо, стига да остане в поносими рамки”, каза Първанов и добави, че в момента се спекулира с етническите въпроси, което ще се пренесе в предстоящата предизборна кампания.

Първанов посъветва Борисов не да вади цитати от книгата му, а да я прочете цялата, "защото в нея се проследявала еволюцията на целия проблем".

Сергей Станишев коментира, че "всяко говорене и поведение, което създава напрежение между различните етноси и религиозни общности в България, е опасно". Той видя ескалация на говоренето от страна на дясната опозиция. Станишев повтори тезата си от вторник, че "се прави опит за демонизиране на ДПС като политическа партия".

"Днес чух и теза за правилността на Възродителния процес, което за първи път от началото на демократичните процеси у нас", каза Станишев. Той призова всички политици "да бъдат изключително отговорни, когато говорят за българския етнически модел" и че на "базата на омразата може да се прави само краткосрочна политика."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?