Катарзис във "Фейсбук"

Бойко Борисов осъди ”Възродителния процес” и поиска справедливост

Бойко Борисов, снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов осъди в понеделник "Възродителния процес" със статус в личния си профил във "Фейсбук". В него той припомня, че на 29 декември 1989 година на пленум на ЦК на БКП, партията приема доклад озаглавен "За преодоляване на допуснатите извращения сред тюркоезичното и мюсюлманското население в страната".

"С този акт комунистическата партия се опитва да заличи следите от най-тежкото си престъпление – насилственото преименуване на българските турци, известно в историята като "Възродителен процес". Невидимите, но много тежки поражения в душите на нашите сънародници от турски произход, насилието над тях и техните семейства са превърнати от комунистическата партия в нещо, което сякаш може да бъде изтрито само с един замах или хрумване на "реформаторите-комунисти", пише Борисов.

Той допълва, че с това поведение партията показва "сякаш никога нищо не е било”.

”Сякаш не е имало Тюркиян, сякаш никога не се е самозапалвал в знак на протест срещу престъплението един от най-талантливите млади поети от турски произход – Мехмед Карахюсеинов", пише Борисов.

Премиерът допълва: "БКП подхвърли на българските турци свободата им, но се опита да спечели много повече за себе си и това бе индулгенцията да не ѝ се търси отговорност. Нещо повече – подпечата го целувка на Орлов мост. И така в продължение на четвърт век у нас, зад фасадата на избуяващата политическа корупция и безразличие, никой не потърси сериозно отговорност за престъплението "Възродителен процес".

Преди Борисов не харесваше само методите на ”Възродителния процес”

Това е обрат в позицията на Бойко Борисов. На 31 октомври 2008 година той заяви, че основната грешка на т.нар. ”Възродителен процес” е не целта, а методите, по който е извършен.

Пред бТВ тогава лидерът на ГЕРБ заяви следното: "Трябваше много последователно, както в Съединените щати, първото име на новородените да бъде българско, дава се един списък, както е там, фамилиите съответно на бащите и дедите", обясни Борисов, който тогава беше кмет на София. По думите му от този период "добър вариант" е практиката от преди 1985 г. във всички фамилии да се слагат фамилните окончания "-ов и -ев" и даде пример с "Мехмед Мехмедов и Ахмед Ахмедов".

"С новите граждани, които се раждат, с това да беше започнат този процес. Иначе то беше, един път - фарс, един път - нещастие за тези хора, защото им даваха по 1 квадратен метър да си натоварят багажа. Един път завинаги трябва да се знае, че в България има български граждани, в Турция са турски, в Сърбия са сръбски, затова има граница, затова има държави. Който както иска и се чувства като такъв, ако е българин, е така, ако е турчин, да си отиде в Турция”, каза тогава Борисов.

Сега, пет години по-късно, Борисов припомня, че в края на 41-ото Народно събрание е била приета декларация, която осъжда "Възродителния процес".

"За такова нещо не може да има нито политическо опрощение, нито човешка забрава, нито юридическа давност. Колкото и да е късно, справедливост трябва да бъде потърсена. А най-силната гаранция, че подобни престъпления вече никога няма да се повторят, е реалната демокрация. Сегашното управление на страната пое България в трудно време. Време на недоверие, обезсърчаване и избледнял хоризонт. Но онова, което трябва да ни поддържа като модерна европейска нация, е съпричастността към демократичните ценности и безусловното осъждане на всякакви прояви на ксенофобия и националпопулизъм. Днес на България е нужен политически диалог от ново качество. Нужен ни е нов национален демократизъм и обща увереност, че заедно ще бъдем в състояние да очертаем един дългосрочен хоризонт на нашето развитие", пише във ”Фейсбук” Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България