Бойко Борисов отказа да атакува Корнелия Нинова за Митьо Очите

БСП продължава да разграничава от Бенчо Бенчев

Корнелия Нинова и Бойко Борисов, сн. БГНЕС

"Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя". Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос как ще коментира връзките на осъждания като лидер на банда за продажба на дрога Димитър Желязков – Митьо Очите с общинския съветник от групата на БСП в Бургас Бенчо Бенчев.

"Това най-малко ме интересува. Има кой да си отговаря – голяма партия, винаги може и такива да се вкарат. Решението в такива случаи е веднага гонене, махане и готово. Местните организации винаги могат да направят някоя беля", коментира лидерът на ГЕРБ и допълни, че него го интересува строителството на магистрала "Хемус", чието строителство той инспектира във вторник.

Междувременно обаче социалистите в опит да се разграничат от Бенчев обвиниха институциите, че са помагали на общинаря.

"Ройсът на Бенчев, зареждан от институциите"

"Мога да кажа кой е помагал на Бенчев да си зарежда ройса – институциите", каза на брифинг във вторник заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. И поясни, че охранителната фирма, в която Димитър Желязков - Митьо Очите е помагал, е спечелила обществени поръчки за охрана на обекти - предимно социални институции като НОИ-Бургас, митниците на пристанището в града и в Ямбол и др.

Добрев заяви, че БСП твърдо отрича да е била финансирана по някакъв начин от Бенчо Бенчев. "Ако някой е получавал средства от Бенчо Бенчев и си мисли, че той е от БСП, се бърка", каза още заместникът на Нинова.

По думите му официално средства от Бенчев в БСП не са постъпвали, освен 70-те лв., които групата общински съветници на БСП събира за своята дейност от всеки свой член.

БСП нямала черна каса

Зам.-председателят на соцпартията подчерта, че левицата нямала "черна каса", защото получавала добра държавна субсидия, с която се издържа.

Добрев посочи също, че въпросният общински съветник е представител на сдружението на пенсионерите, което пък било партньор на групата на социалистите в Общинския съвет в морския град.

ГЕРБ с "обеца на ухото“

На пръв поглед липсата на атака от страна на Борисов изглежда странна. Той обикновено не пропуска възможност да атакува БСП за щяло и нещяло. Преди месец, например, се впусна в спорна атака срещу социалистите и служебното правителство на Румен Радев за липса на воля за борба с контрабандата и спад на приходите в държавния бюджет в началото на миналата година.

В случая с Митьо Очите обаче ГЕРБ има сериозна обеца на ухото заради множеството скандали, в които се забъркаха знакови лица от неговата партия през последните години. Най-скорошният случай бе с депутата от ГЕРБ Живко Мартинов – Суджука.

Мартинов нашумя с повдигнатите му обвинения за изнудване на собственик на месокомбинат в Добрич за 4 тона суджук от името на премиера Бойко Борисов. Срещу него бяха повдигнати шест обвинения. Ако вината му бъде призната от съда, той може да получи до 15 години затвор. След като случаят стана публичен Живко Мартинов подаде оставка като депутат и получи прякора "Суджука".

Основната част от обвиненията срещу Суджука са свързани с изнудването на бизнесмена от Добрич, който от 2012 г. насам е бил принуждаван от Мартинов да върши различни услуги, за да не бъде "смачкан" бизнесът му. В обвинителния акт попада и случаят с четирите тона суджук и 60 кг телешка пастърма и филе "Елена", които трябвало да стигнат до Борисов, но не стигнали до там. Бившият депутат е обвинен още за оказване на принуда срещу двама висши полицаи в Добрич, както и срещу шефа на местния клон на ВиК.

ГЕРБ имаше сериозни проблеми и със скандала "Кум-гейт", в който се оплете настоящият депутат и бивш енергиен министър Делян Добрев. Оказа се, че Добрев е лобирал за назначаване на свои роднини на високи позиции в общината в родното си Хасково. Той подаде оставка, но тя не би приета от депутатите.

Накрая Делян Добрев оттегли оставката си, което спаси депутатския му мандат точно преди произнасянето на Конституционния съд по въпроса дали парламентът има право да не приема оставки на депутати. По случая имаше и неофициална информация, че конституционни съдии са дали съвет на Добрев как да постъпи, за да остане в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България