Бойко Борисов отказва да е депутат

Бойко Борисов отказва да е депутат

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че се е отказал да става депутат. Той беше водач на две листи на ГЕРБ - в най-големия столичен район 25 МИР и в Пловдив.

"Днес подадох заявление до ЦИК и се отказах от мястото си като народен представител и в двата многомандатни района, от които бях избран, въпреки че спечелих лидерските двубои - и Нинова, и Слави Трифонов, и Христо Иванов - навсякъде ги победих", каза Борисов в четвъртък по време на обиколка в района на Рилския манастир.

Той не даде обяснение защо се отказва от място в парламента, бягайки по този начин от отговорност от тежките дебати и решения, пред които ще е изпарвено 45-то Народно събрание. Само преди ден Борисов призова втората политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов - да не дезертира и да си поеме отговорността да направи правителство, което ГЕРБ щяла да подкрепи с "10 дежурни депутати". Също в сряда стана известно, че ГЕРБ, която първа ще получи мандат за съставяне на кабинет, няма да излъчи Бойко Борисов за премиер.

Визитата му традиционно се предаваше на Фейсбук страницата му. Борисов е придружаван от министъра на финансите Крили Ананиев и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Двамата провериха укрепването на свлачището по пътя за Рилския манастир, посетиха и светата обител.

"Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен. Едни наши опоненти ни наричаха "срутището ГЕРБ".  ГЕРБ спечели изборите в 24 от 31 района, а опонентите ни в по 3, 2 и 1. С тези обиди до там се докараха", заяви още Борисов.

Той допълни, че такова срутване като на БСП не е виждал десетилетия наред.

"Изборите се провеждат, за да се направи правителство и стабилно управление, за да може това, което политиците говорят, да го изпълняват. Нека да се уважаваме - зад всеки един политик стоят гласовете на много хора. Призивът ми е да не се обиждат избирателите – всички сме български граждани", каза още Борисов.

 

Нинова към Борисов: Отговори си защо не можеш да управляваш повече

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на нападките на лидера на ГЕРБ:

"Борисов, гледай си партията и си отговори защо не можеш да управляваш повече. Борисов преди да говори за БСП да си гледа неговата партия. Защо след 11 години управление и еднолична власт се докара до там, че дори с целия държавен ресурс, с излетите милиарди и брутално накупени гласове не може да управлява повече и да мръдне в парламента без гласовете на поне още две партии".

По думите на Нинова БСП са имали и по-малко депутати, но са се изправяли. "И сега ще се изправим. Но на него такова срутване на ГЕРБ му е за пръв път. Въпросът е дали всички ще проявим мъдрост да не му позволим да се изправи или загледани в себе си ще му позволим да се върне", добави тя. 

Борисов, гледай си партията и си отговори защо не можеш да управляваш повече Борисов преди да говори за БСП да си...

Публикувахте от Корнелия Нинова в Четвъртък, 8 април 2021 г.

Рилският манастир и отпуснатите пари

"Силата ни е в това, че когато има проблем, ние го решаваме. Подпомогнали сме възстановяването и изграждането на много храмове в цялата страна и ще продължим да го правим", каза Бойко Борисов по време на посещението си в Рилския манастир.

На заседанието на правителството в сряда бяха отпуснати 240 000 лева след отправена молба от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий. Средствата са нужни за издръжката на манастирския комплекс за първото тримесечие на годината.

В хода на срещата Борисов каза, че хилядите поклоници отново ще могат да посещават Рилския манастир след като бе възстановено движението по пътя за Светата обител след укрепване на срутището.

Борисов откри пътя за Светата обител в края на миналата година, но десетина дни след това той се срути отново, което стана повод за множество коментари относно качеството на строителните дейности. Официално пътят се ремонтира от държавната компания "Автомагистрали", но от публикувани снимки се виждаше техника на "Грома холд".

Сега в засегнатия участък са извършени укрепителни и обезопасителни работи на скалния масив, за да може да се осигури безопасното преминаване по пътя към Рилския манастир. От двете му страни са монтирани диагонални въжета с дебелина 12 мм върху стоманената мрежа по откоса, която е закрепена към ската със стоманени анкери и монтажни скоби, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

Борисов се похвали с реновирани църкви, манастири, джамии през последните години.

В рамките на мандата третия кабинет са отпуснати над 3 милиона лева на Рилския манастир. За това Адрианополският епископ Евлогий изказа огромна благодарност към премиера и правителството за финансовата подкрепа. Той припомни, че преди 1989 г. с десетилетия държавата е била в дълг към църквата.

"Сега всичко, което правите за обновлението на храмовете, е добре за целия народ и то ще остане", каза епископ Евлогий.

Споделяне

Още по темата

Още от България