Бойко Борисов откри и голф комплекс на Красимир Гергов

Бойко Борисов откри и голф комплекс на Красимир Гергов

Премиерът Бойко Борисов откри в събота новия голф комплекс Thracian Cliffs (”Тракийски скали”), който е собственост на рекламния бос Красимир Гергов и неговия съдружник Георг Цветански. Комплексът е разположен на площ от 164 хектара скалиста местност край морето до нос Калиакра и е най-големият спортно-туристически комплекс в България.

В средата на май Борисов присъства на церемонията по официалното откриване на Голф клуб "Правец", част от комплекса "РИУ Правец Ризорт Голф и СПА". Собственик на комплекса е Васил Златев - баща на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев, с който Борисов поддържа дружески връзки.

”Изграждането на голф комплекса е една много добра инвестиция, с грижа към природата, на уникално и красиво място”, заяви Борисов за изгрището край Калиакра, цитиран от ”Фокус”. Според него с този комплекс България не отстъпва по нищо като ниво на морски курорти на Адриатика. Той отчете създаването на 300 работни места. Сред официалните гости на откриването беше и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите на дизайнера на комплекса Гари Плеър, който също бе на откриването, спортното съоръжение било „най-красивото в света”. Премиерът Бойко Борисов допълни, че с предстоящото изграждане на четирилентов скоростен път Варна – Шабла – Констанца, ще бъде улеснен достъпът до региона, за да може той да се развива и да бъде динамичен.

Около създаването на мащабния комплекс се разшумя в края на 2009 година, когато природозащитници протестира, че част от земята в землището на село Топола попада в защитената зона НАТУРА 2000. В началото на 2010 година Красимир Гергов декларира, че ще върне 138.5 дка земя придобита от държавата чрез замяна ако управляващите гарантират, че няма да се допусне незаконно строителство върху нея.

Заменката, направена чрез фирма “Про Консулт 2004” бе сред 47-те, за които Брюксел заплаши България със санкция от поне 50 млн. евро за незаконно предоставяне на държавна помощ. Имотът от 138,5 дка попада точно на входа на голф игрището “Трейшън клифс”.

Тогава от офиса на Гергов заявиха, че теренът е взет не за да се променя статутът му и да се застроява, а да се предпази от опити на фирми до ДПС, които го искат, за да строят.

Споделяне

Още от България