Бойко Борисов отново не се яви пред анкетната комисия за "Авиоотряд 28"

Венцислав Лаков (на преден план)

Бившият премиер Бойко Борисов отново не се яви на заседанието на временната анкетна комисия за "Авиоотряд 28".

Оказа се, че парламентът не разполага с документи с настоящия адрес на лидера на ГЕРБ, както и МС, затова се обърнах към МВР, откъдето ми дадоха адреса на Борисов и той надлежно беше поканен с писмо с обратна разписка, каза председателят на комисията Венцислав Лаков. Той заяви, че с неявяването си пред комисията Борисов нарушава клетвата, която е положил като депутат да спазва конституцията и законите на страната.

Рамадан Аталай от ДПС, цитиран от БТА, шеговито предложи комисията да направи изнесено заседание в Банкя, за да може да присъства и Борисов.

Депутатите от комисията ще възложат на юридическия отдел да излезе със становище как може да бъде доведен Бойко Борисов пред комисията.

Този път тя изслуша изпълнителният директор на летище "София" Христо Щерионов, Борис Попов, шеф на ВИП-а, Огняна Танева, вътрешен одит на летището и Валентин Рапонджиев, шеф на сигурността на летището.

На депутатски въпроси за списъците на хората, пътували през летищния ВИП, Христо Щерионов каза, че имената присъстват в списъците от 1 април 2010 г.

Огняна Танева обясни, че през единия ВИП минават определени лица, които пътуват безплатно и за които се изисква писмо от съответната администрация и не е имало задължение да се посочват имената на пътуващите. През другия ВИП минават всички лица, които плащат, но заради ремонт се е наложило и останалите пътуващи да минават през него. Затова се е наложило да има разделена отчетност и са започнали да се изискват писма с имената за всички. Ако на място се окаже, че някои от пътуващите са се отказали, а на тяхно място има нови, служителите задължително вписват имената на новите и зачеркват имената на тези, които са се отказали от пътуването.

Борис Попов отбеляза, че всички, които са минали, са били по списък и заяви, че всяко ведомство може да каже кой е летял на определена дата.

Жельо Бойчев от левицата посочи, че комисията трябва да се съсредоточи върху тези полети, за които няма посочена ясна цел и състав.

Според Лаков хаосът с полетите на властта е бил пълен и изглежда, все едно авиоотряд е бил държава в държавата. Преди това той оповести данни от документи, според които голяма част от заявките за ползване на авиоотряда са направени след приключване на съответните полети.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?