Бойко Борисов отново ще гони "Вълка" от чистотата

Бойко Борисов отново ще гони "Вълка" от чистотата

Кметът Бойко Борисов обяви в четвъртък пред Столичния общински съвет, че зад настоящия концесионер на столичната чистота "Новера" продължава да стои Румен Гайтански – Вълка. Той обеща да продължи процеса по "гонене" на "Вълка" от тази общинска дейност, въпреки че само преди две години отчете успех в изгонването, когато с негово посредничество Гайтански продаде концесията на фонд "Екуест", част от който е "Новера".

Борисов възропта и срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която отмени спечеления от "Заубермахер" конкурс за почистването на града.

Зад това той видя общата намеса на "Вълка" и БСП. Борисов дори заплаши, че ще предаде решението на КЗК на Европейската комисия.

"Много се зарадвах, когато дойдоха "Новера" и купиха концесионерите по чистотата, но се оказа, че реално там промени не са направени и си е останал Гайтански. Много ще е трудна борбата той да бъде изкаран от там", заяви Борисов.

Официално "Новера" е собственост на инвестиционния фонд "Екуест". От там досега обясняваха, че инвестициите се извършват с капитали на големи западни компании и банки.

Междувременно зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска обяви, че Столичната община ще започне директни преговори с четири фирми, изявили желание да влязат в бизнеса с чистотата. Това са "Заубермахер", "Титан-АС", "Ремондис" и общинската "Чистота-Искър", която е оператор на депото в Суходол.

Трите частни компании участваха в конкурса за почистването на "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица". КЗК отмени решението за избора на победител в лицето на "Заубермахер" след жалба на "Титан-АС". Така над София надвисна поредната криза със сметоизвозването, защото все още не се знае кой ще чисти районите от 1 март.

Досегашните концесионери от "Новера" няма да бъдат поканени на преговори, защото Столичната община не е доволна от качеството на предоставяните услуги. Фирмата обаче обяви, че започва поетапното премахване на всичките 25 000 контейнера, които е разположила в тези райони. Бойко Борисов определи това като опит за оказване на натиск и обеща пред СОС да предприеме ответни "твърди" действия. "Новера" продължава да има контракт за почистването на общо 19 района в София.

По този повод кметът обясни, че крайната цел на администрацията е да се създаде "стопроцентов общински холдинг, който да изкупи акциите на концесионера".

Тъй като в бюджета за 2009 г. пари за това изкупуване не са заложени, Борисов призна, че в момента се водят преговори с банки. По думите му криза с почистването на София няма да има. Все още не е съобщена цената, която ще се плати, за да се избегне кризата

Червеният общински съветник Христофор Христов от своя страна публично заяви, че преговорите с фирмите са предрешени. Според него "Чистота-Искър" ще бъде избрана за чистач на петте района. "Тъй като тази общинска фирма няма необходимия капацитет, тя ще наеме другите три частни фирми като подизпълнители", обяви той.

Кметът Бойко Борисов декларира, че това няма да се случи. От своя страна той нападна БСП, че двете кризисни ситуации с отпадъците на София "странно съвпадат" с излизането на докладите на Европейската комисия, намеквайки намесата на червените.

"Аз ви се възхищавам, г-н кмете. Вие сте роден да бъде в кризисна ситуация", отвърна му председателят на социалистите в СОС Жельо Бойчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България