"България е като крастава жаба в тенджера с вряща вода"

Бойко Борисов: Пак дойде селянчето от Банкя да изтегли каруцата

Бойко Рашков, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов сравни състоянието на България с това на "крастава жаба, сложена в тенджера с вряща вода" и визирайки себе си обяви: "Пак дойде селянчето от Банкя да изтегли каруцата". 

Той предупреди, че ако не се вземат решения за енергетиката до юни месец, тя няма как да бъде измъкната от колапса. Той за пореден път защити и необходимостта България да вземе заем и обясни съпротивата на политическите му опоненти с ” минимална финансова компетентност”. За основен приоритет на кабинета пък обяви борбата срещу контрабандата.

Борисов обеща ръст на приходите с над 50%

"Ако не увеличим приходите с поне 50-60 процента, ще смятам, че сме се провалили", каза премиерът.

"Поне 600 милиона лева повече трябва да съберем само тази година. Към днешна дата имаме 90 милиона лева повече събрани пари от НАП и митниците. Дадохме 50 милиона лева за коледни надбавки и хората го приеха добре. Надявам се да дадем и великденски - ето къде ще отидат събраните вече 100 милиона", посочи още той .

По думите му това няма да са временни мерки.

”Забранил съм всякакви волности и брутално трябва да се спазват законите ”, заяви още той.

Бойко Борисов допълни още, че ГЕРБ не се е върнала отново на власт с празни обещания, а ще продължи започнатото в предишния мандат, затова той каза, че до края на 2015 г. ще бъдат готови общо 13 големи обекта в страната.

България като крастава жаба на котлона

Той коментира още, че трябва да бъдат предприети спешни мерки за страбилизиране на държавата.

”Ако една крастава жаба я сложиш в тенджера с вода и я поставиш на един котлон, на който бавно повишаваш температурата, тя ще кряка и най-накрая ще умре, без да разбере“, каза Борисов пред младежката структура на ГЕРБ в Сандански.

Според него България и най-вече енергетиката се намират в подобно състояние.

”Бавно, години наред, систематично се източва и унищожава паралелно с това, но този разговор не е удобен. Изгодно е на една партия като политическа партия ГЕРБ да ѝ го сложиш този проблем и да кажеш, че е виновна ”, добави Борисов, цитиран от ”Фокус”.

По думите му няма как да изкупуваш скъп ток, а да го продаваш евтино, както прави в момента НЕК.

Той коментира,  че при предишното управление се извърши ”един метеж и ако не бъде стабилизирана България, ще падне нейния рейтинг”. По думите му експериментът "Пламен Орешарски" се е опитал да унищожи постигнатите успехи от кабинета "Борисов".

 Бойко Борисов обясни още, че трябва да бъде изтеглен дълг за плащането на 12 милиарда стари задължения и гарантиране на ниска лихва в следващите три години.

По думите му, ако дългът не бъде платен, България ще се срине като рейтинг, защото няма да е прогнозируема държава.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?