Бойко Борисов пак спряган за кмет на София

НДСВ най-вероятно ще издигне спортния министър Васил Иванов - Лучано за кмет на София, научи Mediapool. Другото спрягано име е на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

В понеделник Политическият съвет на НДСВ ще решава кандидатурите за София, Пловдив, Варна и Бургас. Според източници от ръководството на партията, почти 100 - процента е сигурно, че управляващите ще издигнат свои кандидатури. Проблемът е, че има дълбоки вътрешни спорове за това кои да са кандидатите.

Идеята Бойко Борисов да бъде издигнат за кандидат - кмет на София за пръв път бе лансирана през есента на миналата година от нововремеца Емил Кошлуков. По-късно обаче в интервю пред медиите премиерът и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски даде да се разбере, че предпочита ген. Борисов да остане на ключовия пост в МВР.

"Всички, които ме познават, знаят, че аз държа на компетентност, на професионалност. Всеки си има дадени качества. Мисълта, идеята, че всеки може да послужи за тази ситуация, ми се струва не много целесъобразна, не много практична", посочи Симеон на 16 октомври м.г. в коментар на Кошлуковата идея.

Към момента обаче идеята Бойко Борисов да бъде номиниран за кмет на София отново е възродена и е подкрепяна от различни среди в НДСВ. Според тях това е двоен шанс - НДСВ да спечели изборите в София и така да компенсира очертаващата се загуба в цялата страна, а освен това е елегантен начин за отстраняването на главния секретар от МВР.

В момента главният секретар на МВР е в Брюксел заедно със зам. -шефа на НСБОП Красимир Младенов, където бил зает с "конкретна задача". Пред репортер на Mediapool той отказа да коментира спекулациите около издигането му за кандидат - кмет и заяви, че е зает с далеч по-важни неща. Бойко Борисов припомни и думите на премиера от миналата година.

Не е ясно какво е мнението на Сакскобургготски към тази кандидатура с днешна дата. Що се отнася до неговите депутатите и министри, те вече показаха, че предпочитат Бойко Борисов да е извън МВР.

В края на април т.г., когато главният секретар подаде оставка покрай доклада на МВР за контрабандните канали и яхтения скандал, той не получи категорична публична подкрепа от жълтите депутати. Новината дори бе посрещната по-скоро с облекчение, което обаче трая само три дни, след като Симеон не прие оставката.

За кръга "Новото време" Бойко Борисов е неудобен, защото отказа да изчисти името на финансовия министър Милен Велчев, както и на бившия транспортен министър Пламен Петров и депутата - нововремец Мирослав Севлиевски, които са били заснети на яхта в Монако с разследвания за контрабанда и пране на пари бизнесмен Иван Тодоров - Доктора. Освен това ген. Борисов бе първият, който огласи наличието на снимки, доказващи връзките на политици и магистрати с мафията, макар че в последствие вътрешният министър отстрани тези материали от официалния доклад на МВР.

Бойко Борисов е безспорно неудобен за началника си Георги Петканов, който запази министерския си пост при рокадите в кабинета единствено поради застъпничеството на Ахмед Доган. Според източници от НДСВ обаче проблем било да се намерят читави кандидати за поста вътрешен министър, при перспективата да работят в компанията на Бойко Борисов, известен със страстта си към показни акции, публични изяви и високи рейтинги.

Според източници от НДСВ най- вероятната жълта кандидатура за кмет на София си остава Васил Иванов - Лучано, който се ползва с безрезервното доверие на царя. Заради неговото назначение на председателския пост на Агенцията за младежта и спорта мнозинството промени закона за държавния служител, изискващ висше образование за заеманата длъжност. При преобразуването на агенцията в министерство Лучано бе избран и за министър. Не е ясно дали междувременно се е сдобил с диплома за висше образование.

Тежък проблем имат да решават жълтите във Варна, където депутатите от НДСВ начело с Борислав Ралчев предлагат да бъде издигната кандидатурата на областния управител Яне Янев. Симеон обаче предпочитал сегашния кмет Кирил Йорданов, който бе подкрепен от БСП, но формално е независим кандидат. Според социологическите изследвания Йорданов има шансове да бъде избран за втори мандат.

В Бургас също има пререкания, според информации в пресата. Външният министър Соломон Паси, който беше водач на жълтата листа в града, настоявал да бъде подкрепена кандидатурата на досегашния червен кмет Йоан Костадинов. Депутатът Мирослав Севлиевски обаче вече номинира областния управител на Бургас.

За Пловдив е известно само, че депутатката Нонка Матова ще се размине с мераците си да бъде издигната за кмет на града. Много по-вероятно е жълтите да номинират колегата ѝ от ПГ на НДСВ Нина Радева, член на комисията по бюджет и финанси.

Споделяне

Още от България