Бойко Борисов пита МВР бил ли е Сретен Йосич в България

Столичният кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов е поискал във вторник информация от службите към вътрешното министерство дали сръбският бизнесмен и считан за балкански “крал на кокаина” Сретен Йосич наистина е бил в България. Това съобщи Дарик радио, като се позова на свои източници.

Според публикация на вестник “Стандарт” Йосич е бил в края на юли в Благоевград, където си търсел някакви количества кокаин от местни дилъри.

“Информация дали Сретен Йосич е бил в България или е тук, трябва да даде МВР. Аз нямам притеснения”. Така кметът Борисов коментира за Дарик радио информацията за посещението на най-известния балкански наркотрафикант.

“Когато задържахме Йосич, аз си вършех работата, както и сега, а престъпниците като него си живееха добре и преди и сега”, каза още Борисов.

През 2002 г. Йосич бе заловен в България, където обича да пребивава, и предаден на холандските власти по подозрение за участие в серия убийства. Тогава главен секретар на МВР беше Борисов, а акцията за задържането и после екстрадирането на Йосич бе проведена в условията на свръхмерки за сигурност.

Холандия върна Йосич на Сърбия поради недостатъчно доказателства. От затвора в Белград Йосич бе пуснат на свобода под гаранция от 300 хиляди евро. И му бе върнат задграничния паспорт.

Йосич, известен в подземния свят и като Йоца Амстердам, е сочен за поръчител на редица от големите мафиотски убийства на Балканите. Той е смятан за замесен в убийството на Поли Пантев на остров Аруба, заради 500 кг кокаин, а според някои версии – и на Иван Тодоров – Доктора.  Слухове го спрягат и като инициатор на заговор срещу Бойко Борисов като отмъщение, че го е предал на Холандия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?