Като не успя да овладее протестите, реши да е техен мъченик и герой

Бойко Борисов подаде оставката на кабинета

"Каквото можахме, направихме", оттук насетне българите да избират

На 11-я ден от националните протести премиерът Бойко Борисов изненадващо връчи оставката на правителството, обявявайки в сряда пред парламента: “Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи“. Очертават се предсрочни парламентарни през април, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС отказват участие в служебно, програмно или редовно правителство, излъчено от сегашното Народно събрание. При това положение топката е в полето на президента Росен Плевнелиев.

"Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък няма какво повече да направим, за да им помогнем", каза Борисов пред депутатите в сряда сутринта, обявявайки, че по обед ще депозира оставката на кабинета.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", каза той.

Какво казва конституцията за избор на правителство

Според чл. 111 на Конституцията на Република България правомощията на Министерския съвет се прекратяват: с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя; с приемане на оставката на Министерския съвет или на министър-председателя; при смърт на министър-председателя.

Министерският съвет подава оставка пред Народното събрание и изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет.

Министерският съвет може да поиска Народното събрание да му гласува доверие по цялостната политика, по програмата или по конкретен повод. Решението се приема с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители.

Още


Според повечето наблюдатели оставката е добре преценен ход, тъй като в оставащите четири месеца до изборите правителството и ГЕРБ ще биха натрупали огромни негативи, ако се съди по срива от последните два месеца. Сега Борисов успя за една нощ да се превърне от виновник за кризисната ситуация в неин мъченик и герой. При едни предсрочни избори той би съхранил подкрепата за себе си и партията си.


След протестите в неделя, най-масовите от 16 години насам, Борисов се опита да потуши недоволството с оставка на финансовия министър Симеон Дянков. Това не помогна особено, поради което във вторник премиерът обеща да намали цената на тока и да повишава доходите на народа, но подчерта, че няма никакво намерение да подава оставка и няма да се върже на играта на Костов, а със Станишев и Доган ще се бори докрай. Същата вечер гневна тълпа освирка поднесения от негово име, но в негово отсъствие венец пред паметника на Левски, обграден от жандармерия, полиция и бронирани машини, охраняващи официалните лица от протестиращите. Протестът приключи с 15 ранени.

Оставката на правителството ще бъде гласувана в четвъртък.

В сряда сутринта Борисов пристигна в парламента в 9 часа по повод планираното гласуване на оставката на Дянков и избора на Томислав Дончев за нов финансов министър. Вместо това обаче, премиерът обяви своята оставка, за която преди ден коментира, че му е най-изгодният ход.

Всяка капчица кръв за нас е петно

"Всяка капчица кръв, уважаеми колеги, за нас е петно и аз не мога да гледам парламент, обграден с ограда. Нито ни е цел властта, нито имаме изгода от властта, ако трябва да се пазим от хората. Затова дойдох да ви го кажа лично – след като така са поставени въпросите, държавата има нужда от нов кредит на доверие и хората да определят как ще се управлява оттук нататък. Ние близо 4 години направихме максимума, договорихме бюджет за следващия програмен период с 2.5 млрд. евро повече. Решихме доста въпроси - строят се магистрали, строят се жп линии, строят се пречиствателни станции, всички еврофондове са отворени, нито едно евро няма спряно. Затова днес, вместо да правим структурни промени, ще отидем да си проведем Министерски съвет, защото имаме входящи точки и на обед ще депозирам оставка на правителството", каза Борисов.

Властта ни е дал народът, днес му я връщам

"Вчера ние каквото можеше като държава да направим, сме го направили. Оттук насетне българите да си избират – Станишев, Доган, Костов, който искат. Г-н Костов положи огромни усилия да върне БСП и ДПС на власт и хората ще го оценят и на изборите. Вие сте 22 години в парламента – ако вашата партия и коалиция се бори да бъде патерица или както вие обичате да казвате – опозиция, ние искаме или да се случват нашите идеи, иначе няма за какво да отиваш на избори. Считам, че след като по този начин направиха колегите от БСП и ДПС, направихте много опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. По същия начин ние имаме достойнство, имаме чест. Аз обичам да ходя сред хората, не обичам да има железа, като отида някъде. Властта ни е дал народът, днес му я връщам", мотивира се министър-председателят.

"Това, което демокрацията е признала в цял свят, е избори. Ние няма да участваме в програмен кабинет, г-н Костов", каза Борисов, обръщайки се към съпредседателя на Синята коалиция, която преди дни предложи съставяне на експертно програмно правителство, което да овладее кризисната ситуация, приемайки спешни мерки срещу монополите.

"Аз с БСП и ДПС няма да гласувам заедно. Вие стойте и си гласувайте, ако искате. Вие сте си едно – така че това няма да ме учуди", продължи Борисов.

"Г-н Цветанов, за последно, като отидете – да благодарите на всички полицаи за положените усилия и това е жест и към тях – да нямат работа на улицата, а да си гледат обществения ред и борбата с престъпността", каза още той.

"Ние в служебно правителство няма да участваме"

"Ние и в служебно правителство няма да участваме", увери неколкократно Борисов, а след него и други представители на ГЕРБ.

Служебното правителство, което ще подготви и организира изборите, се назначава от президента, който е излъчен от ГЕРБ и досега не е давал основания за съмнение, че е лоялен на тази партия и нейния лидер.

"Да си направят правителство три месеца за изборите, аз досега съм се явявал на избори винаги сам, по закон който искате – това си е ваша работа. На избори ГЕРБ сме се явявали винаги когато ЦИК, РИК и Закона сте го писали ДПС, БСП или Синята коалиция. Винаги! Ние никога не сме се явявали на избори, за да ни упреква някой, че искаме да манипулираме изборите по наши правила. След като искат такова управление на държавата – да го имат. Аз няма да участвам в управление, в което полицията ще се бие с хора или съответно няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести, защото наблюдавам какво правят представителите на ДПС, БСП и Синята коалиция. Те се оправдават с протеста, не с политиката си, а какво казват хората на улицата. Добре, щом народът иска по този начин – улицата да управлява държавата – да го направи. Така че още веднъж благодаря на всички, които са ни подкрепяли", каза в заключение премиерът и отиде да проведе редовното правителствено заседание, след което се върна да депозира оставката.

Изявлението стана в отсъствието на социалистите, които преди ден казаха, че напускат парламента и започват консултации за предсрочни избори. След новината да оставката на кабинета БСП заявиха твърдо, че ще откажат мандат за сформиране на ново правителство в този парламент.

Първи думата взе Христо Бисеров от ДПС и посочи, че когато лидерът на ДПС Ахмед Доган е заявил, че управлението на ГЕРБ е пълен провал и ще има предсрочни парламентарни избори, никой не му е повярвал. Днес това вече е факт, каза Бисеров.

С оставката ГЕРБ бяга от отговорност, обвини управляващите лидерът на ДСБ Иван Костов. 

Междувременно се разигра трагикомичен етюд със Симеон Дянков, който се появи на правителственото заседание, съобщи, че оттегля подадената в понеделник оставка и остава да работи с премиера Борисов, за да може ГЕРБ отново да спечели пълен мандат. Борисов обаче безцеремонно го отряза.

Според Конституцията, когато правителството подаде оставка, президентът връчва още един мандат на най-голямата политическа сила. Ако тя откаже, държавният глава дава мандат на втората по големина партия в НС, в случая БСП. Това трябва да се случи в едноседмичен срок. Ако и втората партия откаже, мандатът се връчва за трети път, но по преценка на държавния глава.

След като ГЕРБ, БСП и ДПС твърдят, че ще върнат мандат за съставянето на правителство и искат предсрочни избори, конституционната процедура силно се скъсява, при което президентът назначава служебен кабинет, разпуска Народното събрание и обявява дата за провеждане на нови избори. Според повечето прогнози вотът ще е на 21 или 28 април.

Споделяне

Още по темата

Още от България