"За ужас на враговете съм добре"

Бойко Борисов поръча лява програма за изборите - "такъв е животът"

"Не може човек без работа да излезе и да му харесва парка"

Бойко Борисов поръча лява програма за изборите - "такъв е животът"

Премиерът в оставка Бойко Борисов заръча на министрите си в предизборната програма на ГЕРБ да акцентират върху увеличаването на заетостта и доходите.

"Да, ще кажете, това е много вляво - такъв е животът. Не може човек, който е без работа, да излезе и да му харесва паркът, не може. Това трябва да ни е в ума и в програмите", заяви Борисов по време на правителственото заседание в сряда.

В редовното си "обръщение към народа" от Министерския съвет Борисов обяви, че "това, което сме направили, ще бъде оценено".

"Това, което не можахме да направим, трябва сега бързо в програмите си - конкретно две неща: заетост и доходи. Всичко останало, което сме правили, хората го одобряват. Това, че правим спортни зали, това, че правим метро, това, че правим магистрали, това, че правим жп линии, пречиствателни станции, училища, детски градини, паркове – няма кой да не го признае. Доходи и увеличаване на заетостта. Това са двете неща. Всичко останало е – няма как съдиите да не харесват, че им правим съдебни палати, няма как Агенцията по вписванията да не харесва, че има сграда, няма как. Няма как в университета в Пловдив да не са доволни, че им даваме на мястото на казармите да си развият парк и общежитие. И не е само тук, същото е и във Варна – готови!", заяви премиерът в оставка.

Той обясни още, че ГЕРБ ще отдели част от средствата, предвидени за предизборната кампания на партията, за строителството на храмове. Борисов обеща на митрополит Гавриил 500 000 лева за довършването на храма в Ловеч вместо "да си правим плакати, снимки и разни клипчета, където да ме слагат с Костов заедно да правя "Ку-ку!“ зад него или той зад мене, или щуротиите им".

Вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов пък съобщи, че ще се разговаря и с главния мюфтия да предложи джамии, за които да могат да бъдат осигурени също средства.

"И с това бюджетът, който е осигурен за ползване в кампанията - около 4 млн. лв., ние ще започнем с минус тези средства, които ще си ги дадем за джамиите и катедралата", заяви Цветанов.

Борисов обаче го репликира, като обясни "те не са минус, те са плюс, щом са за Господ, са плюс".

"Да напомня все пак, че от тази субсидия ние дадохме 1 млн. на Бисер, на Перник – пак 1 милион, за децата, за църкви. Така че ние тази субсидия - тези, които правят черен пиар срещу мене от Бивол, вол, крава – ние ги даваме за църкви, за джамии, за такава дейност. Нека да продължат да работят по същия начин и им пожелавам голям успех!", посочи Борисов

Той използва момента и да уведоми за здравословното си състояние, след като в рамките на няколко дни на два пъти за кратко постъпва в правителствена болница заради високо кръвно.

"За ужас на враговете съм добре. Вече си правя разходки по час време, час и нещо. Надявам се тук до седмица да съм стабилизиран, така че няма да им доставим това удоволствие в никакъв случай. Аз винаги съм работил за кауза с душа и със сърце и затова така ми се отрази. Но истински искам България да продължи по пътя си и да се гради, а не да се руши и да се троши", посочи Бойко Борисов.

Той коментира още, че отказът на БСП и ДПС да съставят правителство в рамките на сегашния парламент е "много голям знак".

"Чух един бивш общински съветник – не искам да му казвам името дори, сега депутат - да говори, че било невъзможно да се работи няколко месеца без парламент, ако направят правителство. Първо, ние им казахме, че ще им оставим депутатите и щяха да имат и парламент. Но второ – точно когато той беше общински съветник, аз бях кмет на София с 61 чужди общински съветници, с нито един в градския парламент, сиреч, премиер без нито един депутат в парламента! Изкарах така близо две години, защото такъв беше законът, и се работеше. След това хората отново ме преизбраха. Те можеше да спрат хаоса, който се възцари вследствие на това, че всички отказват властта. От какво ги е страх? Нали имаха програма, имаха кабинет в сянка, нали казваха: ние веднага започваме да разкриваме работни места! Що за безотговорност е това? Ако могат да ги разкрият, защо не ги разкрият сега, а чак юни. Защо хората да не работят дотогава, ако, разбира се, могат да ги разкрият?", посочи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България