Бойко Борисов посъветва частниците да раздадат премии

Дайте малко повече пари на работниците си за празниците, призова премиерът бизнеса на церемонията "Инвеститор на годината" в понеделник вечерта. В замяна на добавките той обеща подкрепа на предприемачите.

Самият премиер е непреклонен пред призивите на опозицията да се намерят по 50 лв. за коледни добавки към пенсиите, защото "то и в момента българските пенсионери получават близо 40 процента от бюджета на държавата и повече за тях не може да се направи".

Държавата ще подпомогне бизнеса с изграждането на пътища и инфраструктурата при големи инвестиции и ще помага на компаниите да задържат специалистите си, обеща Борисов. Той посочи, че изисква от министрите си да съдействат максимално на бизнеса да придвижва бързо проектите си.

Седем компании получиха наградата "Инвеститор на годината 2009". Те са отличени в различните браншове от Българската агенция за инвестиции в четвъртия традиционен конкурс.

Критериите на агенцията са: реализиране на инвестиционния проект през последните 12 месеца, създаване на нови работни места, обем на вложените капитали, прилагане на високи технологии, инвестиции в приоритетни сектори за развитие на българската икономика, експортен потенциал, нови за България производства и екологично производство

С приз си тръгнаха "Елаците мед", "Техногипс", "Ей И Ес Гео Енерджи", "Енел Марица Изток 3", "Ролпласт", "АББ Аутомейшън" и "Иксетик Пловдив".

"Елаците Мед" АД експлоатира най-голямото медно находище в България. В периода 2008 - 2009 г. компанията е инвестирала около 86 милиона лева за "Проектиране и изграждане на корпус за едро трошене №3 и оптимизация на транспорта на рудата в руден комплекс Елаците.

"Техногипс" ЕАД е 100% собственост на строителната "Балканстрой" АД Отличеният инвестиционен проект е за завод за гипсокартонени плоскости и сухи гипсови смеси по най-нова германска технология край Раднево с използване на отпадъчни продукти от ТЕЦ "Марица изток 2". Инвестицията към момента е 95 милиона лева, а разкритите работни места - 120.

"Ей И Ес Гео Енерджи" е съвместно дружество между американската енергийна компания Ей И Ес и българо-германското дружество "Гео Пауър". Инвестицията на "Ей И Ес Гео Енерджи" във ветроенергиен парк "Свети Никола" е на стойност 528 милиона лева и включва инсталирането на 52 ветрогенератора в Каварна с мощност от 156 MW. Инвестицията води до разкриването на 250 временни и 20 постоянни работни места.

Отличие взе и "АББ аутомейшън" ООД. Компанията е лидер в производството на електрооборудване за високо, средно и ниско напрежение, изделия и технологии за автоматизацията. Компанията изгради "на зелено" нов завод в индустриална зона Раковски на стойност около 30 милиона лева. Заводът в Раковски произвежда електроапартура за ниско и средно напрежение и е третият в България след тези в Севлиево и Петрич. Новата производствена мощност ще осигури 200 работни места.

"Ролпласт" е създаденa през 2000 г. и за 9 години постига водещи позиции на българския пазар. Тя взе приза за "Инвестиции в приоритетни сектори за развитие на българската икономика". През последните две години фирмата изгради производствен център за дограма, интериорни врати, щори и гаражни врати в Костинброд, разшири търговската си мрежа в 6 нови града и откри складови бази на територията на страната. Инвестицията е над 20 милиона лева, разкритите работни места са 80.

"Енел Марица Изток 3" АД е смесена фирма със 73% участие на италианската компания "Енел" и 27% на НЕК ЕАД. Инвестиционният проект за ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" включва рехабилитация на четирите блока на електроцентралата, изграждане на сероочистващи и прахоуловителни инсталации, екологични мероприятия и др. Брутната мощност е увеличена от 840 на 908 MW, експлоатационният срок удължен с 15 години. Инвестирани са 700 млн. евро, от които 160 млн. евро за екологични мероприятия.

"Иксетик Пловдив" ЕООД е дъщерна фирма на "Иксетик" - Германия, един от водещите в света доставчици на части за автомобили. Компанията построи в индустриалната зона Раковски за една година завод за хидравлична и вакуумна техника за автомобили. Инвестицията е 34 милиона лева, разкритите работни места са около 60.

Споделяне

Още от Бизнес