Бойко Борисов: Построил съм повече магистрали от Тодор Живков, оставаме!

"Нищо не ни задържа, освен че БСП ще счупи държавата"

Бойко Борисов: Построил съм повече магистрали от Тодор Живков, оставаме!

Построил съм повече магистрали от Тодор Живков, оставаме, обяви премиерът Бойко Борисов в кризисно изявление в 22. 30 часа.

Той отправи изявление на живо в аматьорски запис от телефон, докато над 15 000 протестиращи му искат оставката пред Министерския съвет.

Протестът продължи повече от шест часа.

Той определи днешния ден като "успех за Христо Иванов и Мустафа Карадайъ", защото са обвинили ГЕРБ и полицията за случващото се.

По думите му става дума за "умишлено псевдо-етническо напрежение".

"Псевдо, защото после показаха как се прегръщат и се радват на успеха, че върху гърба на ГЕРБ те си направиха две партийни прекрасни събития и си втвърдиха ядрата - и ДПС, и "Да! България". Това ли им беше целта? Аз съм ги гледал при Орешарски тези коалиции...Сега щетите ще са много по-големи, защото светът влиза в най-страховитата финансова криза и както и да се говори за пари от Брюксел, самите европейски държави са много зле", каза Борисов.

"ГЕРБ са изградили двойно повече магистрали от Тодор Живков", каза премиерът Бойко Борисов, застанал пред икона на Богоридица в живо излъчване през фейсбук профила му.

Въпреки аранжираното обръщение на Борисов, опитвайки се да внуши благочестие и достойнство с икона зад него и вратовръзка, протестиращите отвън обявиха, че ще продължат да излизат по улиците докато не подаде оставка.

"Работодателите, синдикатите да си направят и те бърза преоценка какво искат да се случи в страната. Толкова вече сме направили и толкова усилия сме положили, че нищо не ни задържа в управлението, освен отговорността, че поемайки БСП управлението ще счупят държавата", каза Борисов.

Той за пореден път посочи, че дойдат ли БСП, всички еврофондове спират. 

Борисов се обърна към протестиращите, които по думите му искат да разрушат сградата на Министерския съвет.

"Да отидат да строшат и "Тракия", и "Марица", и "Европа", и метрото да строшат. Ние само сме градили", каза Борисов.

"Протестирайте колкото искате, но пазете полицаите, за да ви пазят и те вас". 

В събота протестите срещу олигархичния модел на управление стигнаха до Бургас и още няколко градове.

"ГЕРБ е изградило колкото всичките премиери преди досега заедно. За това ли да дадеме оставка? За това ли, че сме влезли в банковия съюз?", каза Борисов.

"Аз съм демократ, има си демократични начини да вземеш едно управление. Да влезеш със служебно правителство през задния вход, за да се саморазправиш, не е демократични", каза Борисов по адрес на президента Румен Радев, който по-рано поиска оставките на кабинета и главния прокурор Иван Гешев.

"Като гледате кои са се наредили до президента Радев, ми те бяха управляващи. Мая Манолова предложи Пеевски. Румен Петков беше вътрешен министър. Христо Иванов беше министър. Сам се отказа…", допълни премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България