Бойко Борисов прати сигнал до СЕМ за измислено интервю с него по ТВ7

Бойко Борисов

В предаването на ТВ7 "Оригиналът" с водещ Иван Гарелов на 06.04.2014 г. беше излъчено несъществуващо и съчинено от авторите на предаването интервю с мен. Това се казва в сигнал, изпратен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до Съвета за електронни медии (СЕМ), съобщиха от партията във вторник.

Въпреки изричния ми отказ да участвам в това предаване по ТВ7, по недопустим за правилата на журналистическата професия и етика начин беше направена манипулация с мои изказвания, извадени от контекста, в който са били направени за други медии, продължава сигналът.

Считам, че с комбинирането на мои предишни изказвания за други медии като отговори на незададени към мен въпроси, съзнателно се подвеждат зрителите и се правят внушения, които целят дезинформирането им за истинските ми позиции. Намирам, че това е било направено преднамерено, за да привлече първо по-голяма зрителска аудитория, а след това и злепоставянето ми", продължава Борисов в сигнала до СЕМ.

Той заявява още, че е отказал да участва в предаването "Оригиналът" в ефира на ТВ7, но авторите и водещият не са се съобразили. Те не бяха информирали предварително за това и зрителите.

Борисов посочва още, че подходът да се приписват в национален ефир несъществуващи отговори на незададени към него въпроси нарушава правата му на гражданин и публична личност.

С това се подменя моята автентична позиция и се представя на зрителите изопачена картина на истинската ми позиция и мнения. Определям такова поведение в предаване на електронна медия като преднамерено и недоброжелателно с цел да бъда злепоставен като личност и в политическо ми качество на лидер на ПП ГЕРБ, посочва още в сигнала Бойко Борисов.

Според него въпреки уточнението на водещия в края на предаването, че "това е един коректен монтаж с малко хумор", това не е достатъчно, за да се избегне заблудата на зрителите.

"Такова уточнение би трябвало да е направено в началото на компилацията с мои изказвания или при нейното излъчване, доколкото форматът на предаването не е сатиричен или комедиен, а информационно-публицистичен", заявява още той.

Бойко Борисов се обръща към СЕМ за становище с оглед на правомощията по член 33 от ЗРТ, параграф 4 и 9 да се произнася относно спазването на изискванията за търговските съобщения и защита правата на потребителите, каквито в частност са телевизионните зрители.

"Разчитам, че СЕМ ще разгледа на свое заседание този случай и ще излезе със становище, което ще избистри правилата, по които българските медии работят в името на обективната и професионална журналистика", пише още в сигнала Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?