Бойко Борисов предпочита да се съди с "Новера"

Столичната община имаше два варианта - или да приеме исканията на "Новера" да им се плати по един или друг начин, или да се съдим, коментира в четвъртък кметът Бойко Борисов темата за прекратяване на договорите с концесионера по чистотата на София. Според него всички общински съветници са знаели, че при едно евентуално прекратяване на контрактите съдебното дело ще бъде неизбежно.

Борисов обясни, че ако договорите за чистотата са били прекратени преди година и половина, както искаше БСП, кметството ще е трябвало неизбежно да плаща неустойки. "Тогава нямахме достатъчно основания за това прекратяване", добави той.

В отговор на въпрос кметът заяви, че общината е платила всичко на концесионера и той не може да претендира за още средства. Пред два дни от "Новера" заведоха съдебно дело срещу кметството за неизплатени 6 милиона лева за сметоизвозване.

"Да заведат каквито си искат дела, ние сме платили всичко, което са свършили. Те не се явяваха една седмица на улиците, а след това искат да им се плаща", каза Борисов.

Той съобщи, че общината има предложение на държавния резервен фонд на Оман, което заявява как ако София изкупи концесията за 35 млн. евро, той няма да заведе дело срещу нея. "Според мен "Новера" не струва и десет милиона евро", категорично обяви Борисов.

Междувременно общинските съветници от БСП поискаха от кмета правния анализ, въз основа на който договорите с концесионера бяха едностранно прекратени. "И тъй като има съдебни дела, не считам за нужно да осветляваме намеренията ни, за да подготвим противника", бе неговият отговор. Той добави, че правният анализ само може да разкрие аргументите на общината в бъдещото дело.

Според зам.-председателя на СОС Орлин Алексиев (ГЕРБ) в случая е важно съдебната защита на общината да бъде възложена на сериозна кантора.

Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска съобщи още, че цените към новите 8 фирми, почистващи София, са различни от тези на "Новера". "Някои са намалени, други са увеличени. Все още анализираме разликите, при всички случаи ще се наложи оптимизиране на годишната задача. Констатирани са конкретни дейности - чрез оптимизиране броя на контейнерите можем да се вместим в зимното почистване", обясни зам.-кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от България